3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportTribunale electorale pentru organizarea alegerilor?

Tribunale electorale pentru organizarea alegerilor?

» In contextul grevei magistratilor, care pune sub semnul intrebarii organizarea prezidentialelor, AEP sustine ca nu are personal pentru inlocuirea judecatorilor.

» Ca alternativa pe termen lung, AEP propune infiintarea tribunalelor electorale si scoaterea din carti a magistratilor.

Prelungirea grevei magistratilor incepe sa provoace ingrijorari la nivelul clasei politice, in conditiile in care se apropie alegerile prezidentiale. Pe 1 octombrie ar trebui sa fie infiintat Biroul Electoral Central (BEC), dar asociatiile de magistrati au anuntat ca vor boicota scrutinul de pe 22 noiembrie. Potrivit legislatiei in vigoare (OUG 95/2009 privind alegerile prezidentiale), judecatorii sunt membri in BEC si in birourile electorale judetene. Mai mult, ei chiar conduc BEC si judeca in instanta contestatiile formulate la adresa unui candidat la prezidentiale. Fata de aceasta situatie, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, a declarat ieri ca institutia sa nu are personal suficient pentru a prelua atributiile de "judecare" a contestatiilor, iar ordonanta privind alegerile prezidentiale ar trebui modificata. El a facut aceste afirmatii in cadrul Comisiei juridice din Senat, care a luat in discutie OUG 95/2009.

 

Muhulet a precizat ca AEP, care se ocupa de organizarea alegerilor impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, "este intr-o situatie de impas". "Avem doar opt filiale si nu avem oameni suficienti. Daca problema cu judecatorii nu se rezolva, va trebui sa identificam, impreuna cu MAI, o solutie inovativa", a spus Muhulet. Acesta a precizat ca, in situatia data, Autoritatea are in vedere inlocuirea magistratilor si preluarea atributiilor acestora la nivelul birourilor electorale. "Noi ne gandim ca pentru viitoarele alegeri sa propunem, chiar prin lege, sa preluam sarcinile magistratilor. Dar nu avem specialisti pe zona electorala. Va trebui sa punem in discutie infiintarea unei specialitati de contencios electoral la nivelul facultatilor de drept", a adaugat Muhulet. Vicepresedintele AEP sustine chiar infiintarea unui tribunal electoral, care sa judece toate cauzele legate de alegeri.

 

Aceste tribunale ar trebui sa judece contestatiile electorale, dar si infiintarea si radierea partidelor. Muhulet sustine ca "ajung in birourile electorale magistrati de pe penal, comercial sau alte sectii care nu au habar de alegeri".
si deputatul PSD Valeriu Zgonea sustine ca AEP trebuie sa preia toate atributiile legate de organizarea alegerilor. "In discutiile pe care le-am avut la nivelul comisiei de elaborare a codului electoral, am decis sa se micsoreze cat mai mult posibil rolul magistratilor la nivelul birourilor electorale. Sa fie unul, maximum doi judecatori. In lege se spune, de asemenea, ca AEP are ca obligatie sa pregateasca personalul calificat in organizarea scrutinelor", a afirmat Zgonea. Deputatul PSD a admis insa ca Autoritatea "nu a primit nici parghiile si nici finantarea necesara in acest sens".

 

In schimb, ideea infiintarii tribunalelor electorale i se pare "o prostie" social-democratului. Referindu-se la situatia actuala, Zgonea spune ca nu vrea sa se gandeasca la ce se va intampla daca magistratii vor ramane in greva. "Nu este o situatie de iesire. Suntem dependenti de magistrati", a mai spus Zgonea. La randul sau, deputatul PNL Paul Victor Dobre, fost secretar de stat in MAI, ne-a declarat ca nu vede o solutie alternativa in cazul grevei magistratilor. "Fara magistrati nu se pot organiza alegeri", a precizat Dobre. Directorul IPP, Adrian Moraru, sustine ca acum este momentul ca magistratii sa fie eliminati din procesul electoral. "Birourile electorale ar putea sa fie formate din politicieni, din reprezentanti ai AEP, din membri ai societatii civile", a afirmat Moraru. Acesta sustine ca, "oricum, magistratii nu faceau mai nimic si erau foarte slab pregatiti".

 

"Ei doar pot da o urma de legalitate deciziilor luate de BEC. Dar nu se da peste cap procesul electoral", a adaugat Adrian Moraru. In opinia acestuia, ar fi delicata, in schimb, situatia daca un candidat este contestat in instanta, iar magistratii ar refuza sa judece cazul din motiv de greva. In acelasi timp, Moraru nu crede ca este bine sa se acorde AEP puteri prea mari: "Fiecare comunitate ar trebui sa aiba libertatea de a organiza alegerile, de la numirea sectiilor pana la tiparirea buletinelor de vot". De asemenea, directorul IPP se opune ideii unui tribunal electoral: "Ce sa faca acesti magistrati? Sa lucreze doar cat timp sunt alegerile si apoi sa taie frunze la caini?", s-a intrebat Moraru.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă