9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialSute de elevi abandoneaza scoala

Sute de elevi abandoneaza scoala

» Peste 550 de elevi constanteni au renuntat la scoala.

» Si in Braila multi copii nu s-au mai inscris la liceu.

» Principala cauza a abandonului o constituie saracia.

In anul scolar 2008-2009, 559 elevi au renuntat la scoala. Dintre acestia, 200 au fost inscrisi la ciclul primar, 262 au fost elevi de gimnaziu, iar 97 au fost liceeni. Inspectorii scolari constanteni spun ca in fiecare an propun activitati care sa reduca abandonul scolar, insa subliniaza faptul ca educatia reala se fundamenteaza in familie,  apoi aceasta continua in gradinita si scoala. Principalele cauze care duc la renuntarea la scoala sunt casatoria, plecarea in strainatate la parinti, saracia si mediul familial dezorganizat. In urma cu trei-patru ani, era chiar la moda sa fii plecat la munca in strainatate. Disperati ca nu-si pot intretine financiar familiile, foarte multi parinti au luat calea strainatatii cu tot cu copii. Incepand cu anul scolar trecut insa, din cauza crizei economice, care a dus la pierderea locurilor de munca, s-a inregistrat o situatie imbucuratoare: sunt mai multi elevi care se reintorc in tara decat cei care mai pleaca peste hotare.

 

Tot din cauza saraciei, elevi din mediul rural abandoneaza scoala chiar din clasa a IX-a pentru ca parintii lor nu au posibilitatea sa le plateasca naveta. Acestia se reintorc la tara si se dedica muncii campului. Sunt cazuri si mai triste. "Imi aduc aminte de un elev, bun la invatatura, care, insa, a renuntat a mai veni la scoala pentru ca situatia familiala nu era una buna. Avea multi frati si a fost oprit acasa de parinti sa aiba grija de acestia. Era atat de sarac incat mergea des in cimitir sa ceara de pomana pentru a manca", isi aduce aminte un cadru didactic. Abandonul atinge cifre alarmante in cazul etniei rrome. "In fiecare an mergem in comunitatile rrome si incercam sa-i convingem pe parinti sa lase copiii sa vina la scoala", a mentionat directorul scolii generale din localitatea Castelu, Antoaneta Prodan.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă