10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Iarba elefantului", biomasa pentru centrale termice

„Iarba elefantului”, biomasa pentru centrale termice

Firma austriaca Kelag intentioneaza sa construiasca in Suceava, Cluj si Alexandria centrale termice pe baza de biomasa. Noutatea proiectului o reprezinta tipul de biomasa pe care austriecii mizeaza in producerea de energie termica. Astfel, daca in general putinele centrale de acest tip folosesc pentru biomasa deseuri de lemn, cei de la Kelag vor sa utilizeze in principal ca materie prima pentru producerea de biomasa culturi de miscanthus, o planta denumita popular "iarba elefantului".
Austriecii au purtat deja discutii cu reprezentantii autoritatilor judetene din Suceava, conform afirmatiilor presedintelui consiliului judetean, Gheorghe Flutur, pentru a se informa asupra oportunitatilor realizarii unei astfel de investitii. In cazul in care investitia s-ar concretiza, se estimeaza ca pretul gigacaloriei va fi de circa 4-5 ori mai mic decat in prezent.

"Iarba elefantului" este o planta energetica pentru care productia medie la hectar este de aproximativ 20 de tone, echivalentul a 7-8 tone de combustibil lichid. Aceasta planta se cultiva pe luncile raurilor, nu intamplator Alexandria fiind zona unde s-ar fi dezvoltat mai repede proiectul. In judetul Suceava, zonele pretabile cultivarii acestei plante energetice sunt luncile raurilor Siret si Suceava.
Anterior celor de la Kelag, o alta companie austriaca – Holzindustrie Schweighofer – a facut demersuri pe langa autoritatile sucevene pentru producerea de energie termica pe baza de biomasa. Compania Holzindustrie Schweighofer a pus in functiune pe platforma industriala din Radauti cea mai mare centrala de cogenerare electro-termica pe baza de biomasa din Romania. Aceasta centrala foloseste insa ca materie prima coaja de copac si alte parti neutilizabile in obtinerea de cherestea.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă