16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStagnare pentru rezidentiale

Stagnare pentru rezidentiale

Asteptare. Deocamdata, suntem intr-o perioada de tatonare, chiar de scadere a valorilor acestor tipuri de proprietati.

Expertii imobiliari sustin ca, in privinta pietei rezidentiale din Romania, asistam la o mica agitatie declansata de Programul "Prima Casa". Totodata, ei sunt de parere ca, datorita segmentului relativ ingust de populatie caruia i se adreseaza programul, piata in ansamblu nu va suferi modificari majore. "Avand in vedere situatia economica in continuu regres, nu putem considera ca aceasta masura va avea ca efect cresterea valorii proprietatilor rezidentiale. Timidul impuls asupra cererii nu va avea aceleasi efecte precum cele din anii anteriori.

 

Atunci era vorba despre scaderea dobanzilor, prelungirea duratei creditului, insa in anii trecuti incurajarea cererii venea pe un trend crescator al economiei, respectiv o crestere accelerata a veniturilor", spune dr. Adrian Crivii, director general al companiei Darian. Acum, adauga specialistul, datorita situatiei economice – salarii stagnante, crestere exploziva a somajului – cererea solvabila este diminuata si fragila si este de asteptat sa scada si mai mult in cele ce urmeaza. "In acest context, suntem de parere ca urmeaza in continuare o scadere a preturilor, pana la o reasezare la niveluri adaptate realitatilor economice romanesti", mai spune expertul de la Darian.

Constructorii trebuie sa se adapteze
Pentru ca un ansamblu rezidential sa se vanda, pretul trebuie sa fie atat foarte bine adaptat la valoarea pietei in momentul respectiv, cat si adecvat facilitatilor, locatiei si finisajelor pe care le ofera. "In plus, in acest moment este foarte importanta adaptarea preturilor si modalitatilor de plata la conditiile pietei, insemnand preturi apropiate de cele pe care si le permit clientii si, mai ales, inlesnirea procedeelor de finantare", mai spune Valentin Tanase.
Astazi, considera dezvoltatorii, cumparatorii au devenit mult mai selectivi si mult mai atenti la achizitia de locuinte.  "A trecut vremea cand reusita unui proiect tinea de noroc. Acum, oamenii au de unde alege. Au patit sau au auzit multe si au devenit mai selectivi. O buna campanie media nu mai este suficienta, un slogan bun sau chiar o locatie buna nu mai conving; e nevoie de mai mult: s-a ajuns la perfectiune in imobiliare", afirma Valentin Tanase, vicepresedinte la Platinum Group.
De altfel, inginerul arhitect Julien Lucian Angheluta, de la compania A Klass, este de parere ca romanul a devenit astazi foarte pretentios, chiar daca i se ofera preturi mici. "Daca vorbim de ansambluri in zone foarte bune, cu preturi competitive cu cele ale apartamentelor vechi, atunci situatia se schimba", spune expertul.

Linistea dinaintea furtunii
Expertul Julien Lucian Angheluta este de parere ca in privinta evolutiei preturilor la ansamblurile rezidentiale vor fi doua etape. Deocamdata, ne aflam in prima, in care "oricum nu sunt bani", iar oamenii sunt intr-o continua asteptare. "Va fi o perioada de trei-sase luni, doar de asteptare. N-o sa fie un entuziasm in privinta ansamblurilor rezidentiale, chiar daca exista Programul «Prima Casa». Europa inca nu si-a revenit, asa ca mai dureaza pana ne revenim si noi", spune inginerul. El apreciaza ca nici speculantii "din afara" nu vor mai avea asa multi bani pentru a cumpara din Romania. Cea de a doua etapa, subliniaza expertul, va fi una de crestere, insa extrem de firava, de 2-5%.

Cele mai citite

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

VIDEO Fabrică de anvelope inaugurată în România. Este una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani

Un important dezvoltator finlandez, Nokian, a realizat una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani în România, inaugurând o fabrică de anvelope la...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă