17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialTragedia unui supravietuitor de pe "Mogosoaia"

Tragedia unui supravietuitor de pe „Mogosoaia”

» Eugen Malihin, care la 4 ani a supravietuit tragediei scufundarii navei "Mogosoaia", dar si-a pierdut mama, tatal, sora si fratele, nu se mai poate intoarce acasa nici dupa 20 de ani, pentru ca nu mai stie ce s-a intamplat cu apartamentul familiei sale.

Unul din supravietuitorii naufragiului navei "Mogosoaia"este Eugen Malihin, care avea pe atunci doar 4 ani. si-a pierdut in tragedie mama, tatal, sora de 5 ani si pe fratele mai mic, de numai 1 an. In dimineata de 10 septembrie au plecat impreuna spre Grindu, ca sa petreaca o duminica de septembrie in casa bunicilor. In imbulzeala de pe vapor, tatal i-a spus lui Eugen sa aiba grija de o canistra goala, pe care o luasera sa aduca vin de la tara. Momentul coliziunii l-a surprins pe Eugen cu mana pe manerul bidonului, caruia nu i-a mai dat drumul. Nu mai stie cum s-a intamplat, daca geamurile salonului navei s-au spart din cauza socului sau daca le-a spart cineva. Isi aminteste doar ca bidonul gol il tragea in sus, prin apele Dunarii, iar in momentul acela a trecut pe langa el, in jos, trupul cuiva, un barbat, care, dupa aceea, a iesit la suprafata chiar in zona in care in care el plutea tinandu-se de bidon.

 

Barbatul acela l-a salvat si doar intamplarea a facut sa il intalneasca pe salvatorul lui in primavara anului trecut, dupa 19 ani. Se numeste Costica Gheorghe. S-au intalnit pe o nava, pe care el, salvatorul, Costica Gheorghe, era comandant, iar cel salvat, Eugen Malihin, era marinar. "M-am intalnit cu dumnealui pe nava. M-a intrebat: «Mai baiete, tu esti din Grindu?». I-am zis ca da si m-a mai intrebat «stii ceva de baiatul ala, Eugen?» I-am raspuns ca da, eu sunt si a ramas cu gura cascata. Nu ii venea sa creada. Dupa aceea mi-a povestit mai mult despre ce s-a intamplat atunci. M-am gandit mult la dumnealui, dar nu stiam cine este si ma bucur ca am avut ocazia sa il intalnesc si sa-i multumesc pentru ca mi-a salvat viata", ne-a povestit Eugen Malihin. Tanarul de 24 de ani incearca acum sa isi puna viata la cale. Dupa ce apele Dunarii i-au luat mama, tatal, fratele si sora, Eugen a crescut in casa bunicilor din Grindu.

 

Acum este marinar pe impingatorul remotorizat Mercur 301 si ar vrea sa se casatoreasca cu iubita sa, care in curand va termina scoala. Dar ca sa iti faci un rost trebuie sa ai o casa, iar Eugen Malihin nu mai are pentru ca nu stie ce s-a intamplat cu apartamentul parintilor sai din cartierul Micro 19. Am aflat asta intrebandu-l daca statul l-a ajutat cu ceva pe el, cel ramas orfan la varsta de 4 ani in urma scufundarii navei "Mogosoaia": "Statul m-a ajutat sa-mi pierd casa. Ca nu mai stiu ce s-a intamplat cu ea. Eu aveam atunci 4 ani. Nu stiu ce s-a intamplat. stiu sigur ca nu a vandut-o nimeni din familie, pentru ca nu aveau cum sa o vanda. Dar in rest nu stiu ce s-a intamplat, daca a spart cineva usa si a intrat fortat. Am fost intr-o zi la primarie sa ma interesez, dar nu se uita nimeni la tine", ne-a povestit Eugen. In cele din urma isi va face un rost, o familie si ca orice alt tanar  va cauta o locuinta, cu chirie, desi avea o casa.

 

Era casa familiei sale, cu mobila si lucruri care erau si ale sale. Era casa din care a plecat in dimineata de 10 septembrie impreuna cu mama, tata, fratele si sora. Ei au pierit in apele Dunarii, dar el, cu toate ca a supravietuit, nu se mai poate intoarce acasa. Nu mai are unde. Indiferenta autoritatilor fata de situatia acestui tanar  este o atitudine oarecum "consecventa". Spre exemplu, toti urmasii celor care si-au pierdut viata in catastrofa din 10 septembrie 1989 au primit in 1993 daune de la 30.000 la 80.000 de lei, bani care nu mai insemnau nimic din cauza devalorizarii leului. In schimb, au fost obligati sa plateasca cheltuieli de judecata! Cu mult mai costisitoare.

STATISTICA
» Nici dupa 20 de ani nu se stie cu precizie cate persoane au murit in cea mai mare catastrofa produsa in Europa de Est si tocmai de aceea a fost numita in presa occidentala "Titanicul Estului". Statisticile oficiale se refera la 207 victime, dar in statisticile politiei este precizata alta cifra, de 239 victime. Au fost decimate 27 de familii: toti membrii – 9 familii; ambii parinti – 6; mama si copiii – 4; tata si copiii – 3; Atunci si-au pierdut viata 45 de copii. Au scapat, miraculos, 12 adulti si 7 copii. Dintre ce care si-au pierdut viata in aceata catastrofa, 138 erau sateni din Grindu. Alte 30 de victime erau din Bucuresti, Mangalia, Toplita si Targu Mures. Restul erau localnici din Grindu stabiliti in Galati.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă