» Sindicatele si magistratii spera sa obtina de la parlamentarii cu care se au bine, fosti lideri sindicali sau apropiati de bresle, salariile pe care nu le-au primit de la Guvern. Parlamentarii care pleaca urechea la acest lobby pot depune amendamente la legea salarizarii unice.
» Stradania lor ar putea fi insa zadarnica, avertizeaza un specialist: Guvernul nu are nici o obligatie legala sa ia in seama propunerile parlamentarilor, fiind vorba de o lege pe care isi asuma raspunderea.
Sindicatele negociaza zi-lumina cu parlamentarii care provin din randurile miscarii sindicale sau sunt apropiati de breslele profesorilor sau medicilor, in speranta ca vor obtine imbunatatiri ale coeficientilor de salarizare din legea unica, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea pe 15 septembrie. Magistratii, care au obtinut deja de la Guvern cele mai mari cresteri de salarizare si cele mai multe sporuri dintre toti bugetarii, fac si ei acelasi lucru cu parlamentarii-avocati sau care au lucrat in sistemul judiciar. Parlamentarii ar urma sa depuna amendamente de modificare a legii, iar premierul Emil Boc a anuntat ca le primeste pana vineri seara, conform lui Petru Dandea, vicepresedintele "Cartel Alfa". Guvernul Boc nu are insa obligatia legala sa accepte aceste amendamente, deci nu exista nici o garantie ca propunerile parlamentarilor supusi la lobby vor fi macar luate in seama, avertizeaza profesorul de sisteme electorale Alexandru Radu.
"Asumarea raspunderii este o procedura constitutionala prin care Guvernul isi impune un punct de vedere si se angajeaza pentru un act legislativ propriu. Nu exista dezbateri. Nu stiu cum isi imagineaza ei ca vor reusi sa introduca in lege amendamentele, procedura nu exista. Poate doar daca Guvernul doreste de bunavoie sa faca astfel", spune Radu. Asumarea raspunderii pe o lege, de catre Guvern, inseamna tocmai ca dezbaterea parlamentara este ocolita, din ratiuni de urgenta sau de alta natura. Parlamentul are posibilitatea sa darame Guvernul, printr-o motiune de cenzura, daca nu este de acord cu legea pe care o impune acesta. "Politic vorbind, ce se intampla acum cu aceste amendamente este o abureala, o alta smecherie cu care ne-am obisnuit deja din partea politicienilor. Nu e nici cal, nici magar", spune Radu.
Singurul lider sindical care nu da sanse de reusita lobby-ului parlamentaro-sindicalist este Vasile Marica, seful Federatiei "Sed Lex" a Functionarilor Publici. "Nu se va imbunatati nimic in lege pentru ca parlamentarii nu sunt in stare de ceva. Aceste amendamente sunt povesti", ne-a declarat Marica. In rest, reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor s-au intalnit deja ieri cu grupul deputatilor PDL. Din partea PSD, deputatul Victor Ponta, ministru pentru relatia cu Parlamentul, si-a anuntat de cateva zile intentia de a-i sustine pe magistrati cu amendamente favorabile la legea salarizarii. Ponta a activat ca avocat si a fost partener cu un alt coleg de partid, senatorul Dan sova, la casa de avocatura "sova si Asociatii". Casele lor de avocatura au avut sau au contracte de milioane de euro cu statul roman, pe care l-au reprezentat in instanta.
"Reprezentanti ai magistratilor vor prezenta, in comisiile reunite juridica si de buget din Camera Deputatilor, amendamente la proiectul legii salarizarii unitare", a declarat Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania.
Liderul sindical Petru Dandea a declarat ca nici angajatii din sistemul sanitar si de asistenta sociala nu sunt multumiti si vor sa depuna amendamente, cu ajutorul fostilor lideri de sindicat ajunsi in Parlament. Profesorii cer nici mai mult, nici mai putin decat retragerea actului normativ "injust", dar se multumesc si cu modificarea pe ultima suta de metri, prin amendamente, ne-au declarat lideri de sindicat. Furia profesorilor este alimentata si de faptul ca ei au ramas in continuare Cenusaresele bugetului, in timp ce magistratii au reusit sa-si conserve si salariile uriase, si sporurile salariale.
"Este inadmisibil ca un invatator care le pune pentru prima data copiilor stiloul in mana sa aiba un salariu egal cu cel al portarului unei institutii", ne-a spus Simion Hancescu, prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). La randul sau, Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei Sindicale "Spiru Haret", spune ca profesorii sunt sprijiniti de numerosi parlamentari, de la toate partidele, pentru a schimba legea unica. "Coeficientii care ni s-au alocat sunt umilitori. Legea aceasta ar trebui retrasa, insa noi ne facem datoria intr-un stat de drept si vom continua sa luptam pana in ultima clipa, prin parlamentari de la toate partidele, care ne sprijina", ne-a declarat Izvoranu. Sindicalistii din educatie spun ca un conferentiar universitar cu 40 de ani vechime are un coeficient de ierarhizare salariala 5, apropiat de cel al unui sef de birou de comuna, cu un coeficient de 4,45.
Sindicalistii se plang ca intreaga grila de salarizare a profesorilor este plasata foarte jos, intre coeficientii de 1,35 (952 lei) pentru invatatorul debutant si 4,25 (2.996 lei), pentru profesorul cu gradul didactic I si cu peste 40 de ani vechime la catedra.