» Modificarea legii privind alegerile prezidentiale impulsioneaza candidaturile independente, care se pot pune sub umbrela unui partid sau altul.
» Pana acum, independentii erau considerati outsideri, insa alegerile din 2009 vor fi dominate de astfel de candidati.
Astfel, sunt pe cale sa se infrunte doi independenti, Traian Basescu si Sorin Oprescu (care s-au mai intalnit in competitia pentru Primaria Capitalei). Ei puteau fi sprijiniti, cu ajutorul modificarilor aduse legislatiei, de cele mai puternice partide sau chiar de aliante politice. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat expres ca modificarea legii privind alegerile prezidentiale a fost facuta special pentru Basescu. seful deputatilor PDL a declarat ca Basescu nu poate candida decat ca independent. "Legea in vigoare ii dadea dreptul sa fie sustinut de un partid politic, dar existau unele probleme legate de declaratia de acceptare a candidaturii. Este vorba de o scapare a legii din 2004", a spus Toader. Liderul PDL a explicat ca dosarul de candidat al lui Basescu ar fi putut fi contestat de oricine, in conditiile in care situatia aparea ca fiind neclara din punct de vedere constitutional.
Presedintele, in calitate de candidat, s-ar fi confruntat cu o situatie delicata: legea obliga ca toti candidatii sustinuti de un partid sa fie membri de partid, dar potrivit Constitutiei, seful statului este o persoana neutra, fara coloratura politica, astfel ca Traian Basescu ar fi avut o mare problema sa candideze pentru PDL, fiind inca in functie. Politologul Cristian Parvulescu ne-a amintit ca o asemenea situatie a intalnit si Ion Iliescu in 1996, cand era presedinte al tarii, dar si candidat al PDSR. "Atunci, Iliescu a gasit un artificiu legislativ, dar fara consistenta, si a candidat", a declarat Parvulescu. Biroul Electoral Central a hotarat sa-i accepte dosarul de candidatura, trecand peste problema apartenentei politice a presedintelui in functie. Acum, prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, declara ca PDL era constient de mult timp de aceasta situatie, gasindu-se pana la urma solutia independentei lui Traian Basescu, cu sustinerea unui partid.
"Basescu avea nevoie oficial, ca si candidat independent, de sustinerea unui partid politic, pentru ca altfel PDL nu ar fi putut trimite in sectiile de vot membrii de partid pentru Basescu", a mai spus Orban. Insa lideri ai PDL au negat o candidatura independenta a lui Basescu. "Nu va agitati, domnul Basescu va candida din partea PDL", a spus vicepresedintele Radu Berceanu, care a adaugat ca "domnul Mircea Toader mai scapa cate o vorba, nu stie dansul neaparat ceea ce ar trebui sa stie". La fel, premierul Emil Boc a declarat ca nu s-a discutat asa ceva in PDL.
Totodata, social-democratii au fost de acord cu modificarea Legii prezidentiale in forma acordarii posibilitatii ca un independent sa aiba sprijinul unui partid, gandindu-se la Sorin Oprescu. Aceleasi surse mai spun ca PSD ar dori sa mearga pe mana a doi candidati (Geoana si Oprescu), unul oficial si altul din umbra, ajutat de un partid-satelit, sau a unor fosti membri PSD.
O asemenea situatie s-a mai inregistrat in 2004, cand independentul Marian Vanghelie a castigat Primaria Sectorului 5, apoi s-a intors in partid. De altfel, seful campaniei lui Geoana, Viorel Hrebenciuc, a declarat pentru HotNews ca Oprescu si-ar putea aduna cele 6 procente din voturile exprimate, in primul rand de la Crin Antonescu, apoi de la Traian Basescu si in ultimul rand de la Mircea Geoana. Pe de alta parte, seful de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc, a admis ca implicarea lui Octav Cozmanca in campania lui Sorin Oprescu inseamna si sprijinul implicit al unor membri PSD pentru candidatura primarului general.
Potrivit sondajelor de opinie din ultimele doua luni, Traian Basescu, aflat pe un trend descendent, este creditat intre 30 si 36% in intentiile de vot. Astfel, in sondajul Insomar de la inceputul lunii iulie, Basescu era creditat cu 35,6%, iar in august, la CSOP, seful statului avea 36%. In schimb, la Metromedia, in august, seful statului aparea cu doar 31 de procente. Sorin Oprescu penduleaza intre 8,2 (BCS), 11% (CSOP) si 12% (Metromedia). Interesant este faptul ca, potrivit CSOP din luna iulie, Sorin Oprescu ar obtine 22% din voturi daca ar candida pe listele PSD, in timp ce Mircea Geoana inregistreaza cel mai bun scor in sondajul CURS, comandat chiar de PSD, cu 28%, in rest, in celelalte sondaje, nedepasind 21%.
In aceasta ecuatie politica, un arbitru al razboiului PDL-PSD ar putea fi candidatul PNL, Crin Antonescu, care aduna voturile partidului (15-16%, potrivit sondajelor CSOP, Insomar), dar care, in alte sondaje, cum ar fi Galup si BCS, ajunge si la 20%. Candidatul PRM se plimba intre 6 si 10 procente, iar Gigi Becali (PNG) aduna 6%. Alti candidati independenti, cum ar fi Nati Meir, nu apar in sondaje, neadunand nici macar un procent. Principele Duda s-a retras din cursa, dar a figurat in sondaje cu 3-4% din intentia de vot.