16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBaschetbalistii nostri, doar spectatori la Eurobasket 2009

Baschetbalistii nostri, doar spectatori la Eurobasket 2009

Cea de-a 36-a editie a Campionatului European masculin de baschet a inceput ieri in Polonia, patru orase, Poznan, Gdansk, Wroclaw si Varsovia,  fiind gazdele partidelor din cele patru grupe. Cele mai valoroase 16 reprezentative de pe "batranul continent" se vor intrece in cea mai importanta competitie baschetbalistica care are loc la doi ani. Minusul din start al competitiei este insa absenta unor nume cu greutate ale baschetului european, ca neamtul Dirk Nowitzki sau rusul Andrei Kirilenko, MVP-ul turneului trecut.  Chris Kaman si Per Gunther sunt alte absente importante din reprezentativa Germaniei care ar putea intampina dificultati in grupa B, unde va elvolua in compania Rusiei, Frantei si Letoniei. 

 

De asemenea Rusia, campioana en-titre, care la precedenta editie a cucerit primul sau titlu continental dupa destramarea Uniunii Sovietice, ar putea avea probleme cu calificarea in faza a doua a competitiei fara Kirilenko si JR Holden, cel care in finala ultimei editii a CE a marcat cosul victoriei cu doua secunde inaintea fluierului final al partidei adjudecate cu 60-59 in fata Spaniei. Fara Jasikevicius, Siskauskas, Kaukenas si Songaila, echipa Lituaniei – bronz la Eurobasket 2007 – care evolueaza in grupa D alaturi de Polonia, Turcia si Bulgaria, va avea de asemenea o cu totul alta forta fata de intrecerile europene de acum doi ani. Cu o echipa extrem de valoroasa au venit insa  ibericii, marii invinsi ai editiei trecute a CE, care au pierdut finala chiar in fata propriilor suporteri, si de asta data sunt cotati ca principalii favoriti la titlul continental.

 

Spaniolii evolueaza in grupa C alaturi de sarbi, sloveni si britanici au declarat ca au un singur scop, sa invinga. In grupa A, cu valorosul trio Ukic, Vujcic si Planinic, Croatia se inscrie printre  favoritele la un loc pe podium. Evident, mai intai va trebui sa depaseasca faza grupelor, unde evolueaza alaturi de Grecia, Israel si Macedonia.
Din pacate, nationala Romaniei este foarte departe de elita europeana. Reprezentantii nostri au evoluat in grupa B a esalonului secund, alaturi de Belarus, Elvetia, Cipru si Albania, unde s-au clasat doar pe locul 4. Din cauza clasarii foarte slabe in grupe, romanii nu au acces nici in play-off-ul diviziei secunde, unde pentru cele doua locuri din prima divizie se lupta Belarus si Georgia pe de-o parte,  Suedia si  Muntenegru pe de alta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă