» Demnitarii si-au "facut parte" la marea imparteala a salariilor din Legea unica. Fata de ultima varianta, contestata de sindicate, in varianta noua a Legii unice ministrii iau cate 150 de lei in plus.
» Profesorii si medicii raman "Cenusaresele" sistemului bugetar, dar cu ceva mai multi bani in portofele.
Ultima forma a legii unice de salarizare, rezultata ca urmare a unor negocieri furtunoase cu sindicatele, ii avantajeaza pe demnitari si pe magistratii cu functii de conducere, in schimb este mai putin profitabila pentru dascali si cadrele medicale. Coeficientii de ierarhizare salariala a ministrilor au urcat, in cea mai recenta forma a Legii unice, de la 10,95, valoare existenta in vechea forma a legii (cea contestata de sindicate), la 11,2, in varianta noua (proaspat negociata), ceea ce demonstreaza caracterul actual al proverbului "cine-mparte parte-si face". Cresterea salariala, raportata la salariul minim actual, de 600 de lei, este, pentru acesti demnitari, de 150 de lei. In schimb, profesorii si cadrele medicale cu maximum de experienta au castigat mai putin la leafa din retusarea Legii unice: 120 lei profesorii si 90 de lei medicii. In aceasta situatie nu se afla dascalii si doctorii debutanti, ci profesorii cu gradul I didactic si cu peste 40 de ani vechime, respectiv medicii primari.
Leafa respectivilor profesori, calculata tot la nivelul salariului minim actual, nu va putea depasi 2.580 de lei, iar cea a medicilor nu va fi mai mare de 3.150 lei. Comparativ, un ministru va incasa 6.720 lei. Profesorii si medicii cu grade profesionale mai mici vor castiga mult mai putin. Un profesor cu grad didactic II va avea 3,15-3,5 salarii minime, adica intre 1.890 lei si 2.100 lei, iar un invatator nu va putea depasi 1.650 lei. Totodata, un medic stagiar va fi platit cu maximum 1.140 lei, iar o asistenta medicala cu studii superioare va primi un salariu intre 900 si 1.980 lei.
Cu toate ca sefii din Justitie au pierdut aproape 20% din lefuri, dupa renegocierea Legii unice cu sindicatele nemultumite, ei raman, alaturi de demnitari, cei mai bine platiti bugetari. Un judecator de tribunal, un judecator militar, un procuror de Parchet de pe langa tribunal vor fi platiti dupa un coeficient de salarizare cuprins intre 4,5 si 7,3, adica vor primi intre 2.700 si 4.380 lei, conform ultimei variante a Legii unice, fata de un coeficient cuprins intre 4,6 si 7,5 sau intre 2.760 si 4.500, cat le-ar fi revenit in vechea varianta. Magistratii pierd insa o mare parte din venituri, conform proiectului de lege, prin reducerea drastica a sporurilor salariale de care se bucura in prezent. Guvernul discuta reducerea la 5% a sporului de suprasolicitare neuropsihica, in prezent de 50% din salariu, precum si reducerea sporului de confidentialitate tot la 5%, de la 15% cat este acum.
Proiectul Legii unice de salarizare a bugetarilor se va afla astazi pe masa ministrilor, la sedinta de guvern, pentru ca in urmatoarele zile Executivul sa-si asume pentru el raspunderea in fata Parlamentului. Scala salariala este criticata atat de magistrati, care se vor egali cu celelalte puteri ale statului, executiva si legislativa, cat si de sindicatele din sanatate. Reprezentantii Federatiei "Solidaritatea Sanitara" sunt nemultumiti de noile salarii. "Consideram ca forma Legii unice de salarizare arata modul in care societatea romaneasca reuseste sa-si ierarhizeze valorile. Chiar daca, din grija fata de viata si sanatatea pacientilor, n-am inchis spitalele pentru a forta mana Guvernului sa ne situeze la varful ierarhiei, asta nu inseamna ca nu meritam sa fim tratati cu mai multa consideratie. Speram ca Guvernul sa nu ne lase drept ultime solutii iesirea in strada si greva", a declarat Viorel Rotila, liderul Federatiei. Alti sindicalisti din Sanatate se declara insa multumiti de Legea unica.
Presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, spune ca, in urma negocierilor cu reprezentantii Guvernului, s-a obtinut o crestere a coeficientilor de ierarhizare din Sanatate, astfel incat lefurile din acest domeniu vor creste cu 78%, fata de 56% cat este media pentru ceilalti bugetari. La randul lor, magistratii si grefierii au inceput deja actiunile de protest pe fondul nemultumirilor legate de Legea unica, refuzand sa mai judece alte dosare in afara urgentelor privind arestarile sau plasamentul de minori.
Judecatorii critica micsorarea coeficentilor de ierarhizare salariala care le reveneau prin vechea forma a legii. O delegatie din partea Consiliului Superior al Magistraturii a negociat aseara cu Guvernul. "Am facut apel la parlamentari ca atunci cand iau decizia politica prin votul asupra asumarii raspunderii Guvernului sa se gandeasca foarte bine, pentru ca judecatorii sunt extrem de determinati sa mearga pana la capat. Pana cand vor fi ascultati", a declarat judecatorul Horatius Dumbrava, fost presedinte al SoJust.