Ultimele opt persoane dintre cele 28 judecate pentru fapte de coruptie in dosarul permiselor auto date pe spaga in Arges au fost eliberate din arestul preventiv, cu interdictia de a parasi tara si sub control judiciar. Un avocat sustine ca o eroare a judecatorilor i-a usurat pledoaria pentru eliberare.
Inalta Curte de Justitie a mentinut decizia de a-i elibera din arestul preventiv si pe ultimii opt inculpati din dosarul permiselor obtinute pe spaga in Arges. Printre ei se numara doi politisti de la Serviciul de Permise si Inmatriculari Arges si un inginer de sistem informatic. In prezent, toti cei 28 de inculpati din acest dosar, inclusiv cei doi fosti sefi ai Serviciului Permise, sunt judecati in libertate. In cazul ultimilor opt eliberati, traseul prin justitie a fost unul cu suisuri si coborasuri. Curtea de Apel Targu-Mures le-a respins cererile de eliberare din arest preventiv pe 18 august, pentru ca dupa numai o saptamana sa decida, fara a fi sesizata de nimeni, ca se impune eliberarea lor. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au atacat decizia la Inalta Curte de Justitie, care le-a respins insa recursul, dandu-le dreptate judecatorilor de la Targu-Mures.
Gheorghe Mateut, avocatul unora dintre inculpatii care au fost eliberati luni noapte din arestul preventiv, a explicat pentru NewsIn ca o posibila eroare a judecatorilor targ-mureseni i-a ajutat pledoaria in fata Inaltei Curti. Judecatorii au obligatia ca la fiecare 60 de zile sa verifice daca masura arestului preventiv mai este necesara si legala. Curtea de Apel Targu-Mures ar fi depasit cu doua zile acest termen, sustine Mateut, ceea ce ar insemna ca masura de arest a incetat de drept. Argumentul ar fi fost admis de Inalta Curte de Justitie, sustine avocatul.
Laura stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane, ne-a explicat ca eliberarea din arest preventiv "nu este o tragedie. La noi s-a impamantenit ideea ca omul, o data ce nu mai e in arest, a scapat. Nu e asa. Punerea in libertate nu inseamna ca inculpatii au scapat de raspundere, procesul continua". Experta ne-a explicat ca masura arestului preventiv nu ia in discutie vinovatia unei persoane, ci pericolul social pe care il reprezinta si posibilitatea sa influenteze mersul anchetei. "Uneori arestul preventiv nu se mai justifica atunci cand procurorii au ridicat toate probele de care au nevoie si pe care acuzatii le-ar fi putut distruge. Sau cand declaratiile martorilor nu mai pot fi influentate", spune Laura Stefan.
Reteaua permiselor pe spaga din Arges a functionat in perioada 2006-2008 si a actionat organizat, dirijata de sefii si ofiterii Serviciului de Permise si Inmatriculari din Arges. Procurorii anticoruptie spun ca grupul se ocupa cu racolarea persoanelor din mai multe judete, interesate sa obtina permisul auto pe spaga, le schimba domiciliul in acte prin falsificarea unor documente, apoi le asigura "clientilor" promovarea ilegala a examenului auto. Printre cotizantii la reteaua din Arges se numara si persoane publice, precum Cristian Popescu "Piedone", primarul sectorului 4 din Capitala, si mai multi fotbalisti.