Nu au mai ramas multe lucruri de spus despre filmele animate cu rozatoare. Filmul de fata, "G-Force", este unul 3D, iar in punctul acesta al tranzitiei de la cinema-ul obisnuit la cel tridimensional, filmele de genul asta sunt un soi De treapta formala.
In "G-Force", o trupa formata din trei porcusori de Guineea si o cartita constituie o forta de elita experimentala din structura FBI-ului. Cele patru animalute sunt trimise sa descopere si, eventual, sa opreasca planul diabolic al lui Bill Nighy de a cuceri lumea prin intermediul unor aparate electrocasnice ce vor prinde viata pentru a-i extermina pe utilizatorii lor. Filtrele de cafea sunt programate sa improaste amenintator cu boabe de cafea, iar cuptorul cu microunde se va ridica pe propriile picioruse si va gati pe oricine prinde. Dar forta mamifera care se lupta cu raufacatorul esueaza, in prima faza, aceasta ducand la desfiintarea "G-Force" si trimiterea trupei de soc intr-un petshop, la un loc cu toate celelalte rozatoare mediocre. Cei patru "voinici" trebuie sa evadeze din magazin pentru a-l opri pe diabolicul Bill Nighy si ale lui electrocasnice. Nu-i asa ca nici nu va gandeati la asta?
Chiar daca actiunea nu este tocmai ce ne asteptam – in fine, este vorba de un film pentru copii, deci nu trebuia sa ne asteptam la un adevarat thriller – totusi "G-Force" reprezinta un pas inainte pentru filmele 3D. Adica productia chiar incearca sa spuna o poveste si trece de granita entuziasmului venit cu evolutia asta in tehnologie. Care tehnologie este destul de precara in cinematografele romanesti. La Movieplex ochelarii sunt o monstruozitate pe care ti-o pui pe nas si care-ti intuneca ingrozitor imaginea. La Hollywood Multiplex lucrurile stau un pic mai bine din punctul asta de vedere: ochelarii sunt mai subtili si, chiar daca intuneca, este oaresicum suportabil.
Este de apreciat totusi ca "G-Force" vine la noi subtitrat. In ciuda tentatiei lucrurile s-ar parea ca vor ramane asa si nu vom fi saturati cu diverse voci romanesti suprapuse peste Nicolas Cage ori Penélope Cruz, caci asta ar fi dramatic.
Insa pentru ca 3D-ul este un format nou, acum exista o justificare pentru a repeta tot ce s-a mai facut deja la Hollywood, de la horror-uri cu drujbe pana la, iata, rozatoare. Drept sustinere, in spatele filmelor de genul "G-Force" stau doar intrebari precum "Si ia sa vedem cum ar arata porcusorii de Guineea 3D? Dar cartite? Muste 3D? Caluti? Ponei? Limacsi 3D???". Poate undeva, candva, cand regnul animal va fi fost bifat si umanitatea va fi fost lamurita in legatura cu fiecare obiect si aparenta lui tridimensionala la cinematograf, poate vor incepe sa se faca niste filme de o oaresicare relevanta. Presupun ca asta este generatia noastra de evolutie in cinema. Generatia anterioara punea unt de arahide in cerul gurii unui cal ca sa para ca vorbeste, noi punem replici faimoase din "Die Hard" in gura rozatoarelor. Presupun ca e urmatorul pas. Insa pana nu se gasesc lucruri mai serioase de facut cu 3D-ul asta, filmele precum "G-Force" vor ramane doar la nivelul de poze cu maimuta. Hai sa facem poze cu maimuta!
G-Force: Salvatorii planetei
Aventuri, SUA, 2009, 1h 28 min.
G-Force.
Regia: Hoyt Yeatman. Voci: Nicolas Cage, Penélope Cruz, Zach Galifianakis, Tyler Patrick Jones.
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex).