9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportCoalitia are restante mari in Parlament

Coalitia are restante mari in Parlament

Noua sesiune parlamentara readuce in atentie aceleasi restante legislative existente la inceputul anului 2009, aceleasi promisiuni facute de actuala coalitie sau chiar propuneri existente de pe vremea fostei puteri.

Asteapta sa fie adoptate Codurile de Procedura Civila si Penala, legile sigurantei nationale, eliminarea pensiilor parlamentarilor, introducerea interdictiei de a cumula pensia cu salariul,  Legea lustratiei. Sesiunea de primavara a anului 2009 nu a adus nimic nou, doar o mai accentuata guvernare prin ordonante, Parlamentul deteriorandu-si si mai mult rolul de legiuitor. Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, sustine ca, in ciuda majoritatii de peste 70%, Parlamentul a fost "incalecat" total de Guvern. Doar trei initiative ale parlamentarilor au devenit lege in sesiunea trecuta.

Acum, cea mai sustinuta activitate este concentrata la Comisiile juridice din cele doua Camere. Comisia juridica de la Camera Deputatilor isi va concentra activitatea pentru adoptarea Codurilor de Procedura Penala si Civila. Acestea trebuie adoptate cat mai urgent, pentru a veni in completarea  Codurilor Penal si Civil, care vor fi puse in aplicare din 2011. Daniel Buda, presedintele comisiei, ne-a declarat ca deputatii ar putea adopta Codurile de Procedura pana cel tarziu in decembrie. De asemenea, deputatii juristi au in procedura de urgenta intocmirea raportului asupra proiectului legii avocaturiii, proiect restant din fosta legislatura. La Senat, presedintele comisiei, Toni Grebla, ne-a declarat ca juristii din Camera superioara a Parlamentului,  intruniti intr-o  sedinta in timpul vacantei legislative, au intocmit rapoarte la toate proiectele restante, in numar de 17.

 

Astfel, acestia au adoptat, printre altele, proiectul Legii minerilor (prezent in Parlament din 2004),  proiectul achizitiilor publice sau cel privind modificarea Legii expropierii terenurilor in interes public. In regim de urgenta ar trebui adoptate si legile sigurantei nationale (legea SRI, legea SIE, statutul ofiterului de informatii), insa ele treneaza inca din 2007. Conflictele politice din perioada guvernarii Tariceanu au blocat adoptarea acestora, iar actuala guvernare a promis ca va grabi adoptarea lor. Disputa continua insa si in actuala coalitie, PSD si PDL cazand deocamdata de acord doar pentru infiintarea unei comisii parlamentare speciale de elaborare a pachetului sigurantei nationale.

A ramas, de asemenea, in suspensie propunerea guvernamentala privind interdictia cumulului pensie-salariu la stat. Guvernul a vrut adoptarea acestui act normativ in regim de urgenta, insa acesta nu a trecut nici de prima Camera. Executivul a incercat sa treaca initiativa prin ordonanta de urgenta, insa Curtea Constitutionala a stabilit ca asemenea prevederi nu pot trece prin ordonanta, fiind vorba de o lege organica. Parlamentarii au evitat sa ia in discutie in sesiunea trecuta eliminarea pensiilor speciale ale alesilor, desi cele doua partide din coalitie au declarat ca au luat aceasta decizie politica. si aici au cazut de acord doar sa infiinteze o comisie speciala de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor. De asemenea, asteapta in Parlament proiectul Legii lustratiei, sustinut in acest moment doar de PNL.

Cele mai citite

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...

Adrian Mutu a explicat de ce a ales Petrolul Ploiești. „Spiritul echipei m-a convins”

Adrian Mutu a revenit în SuperLigă în această iarnă, semnând cu Petrolul Ploiești, formație pe care o va antrena în a doua parte a...
Ultima oră
Pe aceeași temă