9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialRusia acuza Ucraina de genocid

Rusia acuza Ucraina de genocid

» In aceeasi zi in care Ucraina a sarbatorit 18 ani de la declararea independentei, procurorii rusi au acuzat militarii ucraineni ca "au luat parte la «genocid si asasinate multiple» impotriva unor cetateni rusi" in razboiul de anul trecut din Georgia.

Comisia de ancheta a biroului Procurorului General al Rusiei declara ca detine "dovezi irefutabile" care sustin ca "unitati regulate ale Ministerului ucrainean al Apararii si nu mai putin de 200 de membri ai organizatiei ultranationaliste UNA-UNSO au participat la agresiunea impotriva Osetiei de Sud", potrivit lui Vladimir Markin, purtator de cuvant al comisiei.
Anul trecut, autoritatile sud-osetine au acuzat membrii UNA-UNSO ca au luat parte la razboiul de cinci zile de partea georgiana, iar Rusia a acuzat atat Ucraina, cat si Romania ca au furnizat armament guvernului de la Tbilisi, dar este pentru prima oara cand Moscova acuza armata regulata ucraineana ca ar fi luat parte la lupte.

Comisia de ancheta a procuraturii sustine ca a gasit intr-o enclava georgiana din Osetia de Sud uniforme ucrainene, bunuri personale si fotografii apartinand nationalistilor ucraineni. La randul sau, presedintele prorus al regiunii separatiste, Eduard Kokoiti, a declarat ca trupele sale au descoperit carnete care contineau liste cu ucrainenii ce au luptat in Georgia. Ministerul Apararii de la Kiev a negat acuzatiile Moscovei, iar unul dintre liderii UNA-UNSO a declarat ca nici unul dintre oamenii sai nu a luat parte la razboi.

Acuzatiile procurorilor rusi vin la numai doua saptamani dupa ce presedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a trimis o scrisoare omologului sau ucrainean, Viktor Iuscenko, in care il acuza pe acesta din urma de "politici antiruse". Medvedev a postat pe blogul personal o inregistrare video in care il acuza pe Iuscenko ca, prin livrarea de armament Georgiei, prin eforturile de aderare la NATO si prin semnarea de acorduri energetice separate cu Uniunea Europeana, Kievul ar duce o politica indreptata impotriva Moscovei. Ulterior, in cursul unei conferinte de presa tinute la Soci impreuna cu cancelarul german, Angela Merkel, Medvedev a afirmat ca o normalizare a relatiilor cu Ucraina nu este posibila cu actuala conducere de la Kiev, semnaland ca Rusia favorizeaza inca o data candidatura la prezidentialele din ianuarie a liderului Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici.
Iuscenko, a carui popularitate s-a prabusit sub 10%, a rostit un discurs cu prilejul Zilei Independentei in care a promis sa construiasca un stat ucrainean "suficient de puternic pentru a rezista hegemonilor care vor sa ne dicteze cum sa traim". Mii de militari au defilat luni in centrul Kievului, in cadrul unei parade militare destinate sa demonstreze soliditatea statului ucrainean.

Extremism
» UNA-UNSO a luptat in Transnistria

Adunarea Nationala Ucraineana-Autoapararea Nationalista Ucraineana este o organizatie cu un trecut extremist. Sub pretextul protejarii etnicilor ucraineni, membrii UNA-UNSO au luptat alaturi de separatistii transnistrieni impotriva fortelor moldovene. In 1993, membri ai organizatiei ucrainene au format o unitate numita Argo, care a participat la conflictul georgiano-abhaz din 1993, de partea georgiana.
Luptatorii UNA-UNSO au luptat, de asemenea, si in primul razboi cecen impotriva fortelor ruse. In 2000, organizatia s-a alaturat Revolutiei Oranj, iar unul dintre liderii ei a devenit ulterior consilier al prim-ministrului Iulia Timosenko.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă