10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Programul «Prima Casa» este bun, dar depinde de piata"

„Programul «Prima Casa» este bun, dar depinde de piata”

Iar aceasta, atrage atentia consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, este, din pacate, de multe ori capricioasa.

Programul "Prima Casa" ar avea "un castig de cauza puternic daca si cumparatorii s-ar orienta spre locuinte noi, in special catre constructia de locuinte". Aceasta este opinia consilierului guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, citata de revista Casa mea.

Multi analisti imobiliari sunt de parere ca, in general, cei care vor sa cumpere o locuinta prin acest program se orienteaza spre case vechi. si asta din cauza preturilor mai mici, care se incadreaza in plafonul impus de stat.

Multi dintre aceia care vor totusi o locuinta noua vor alege constructii gata ridicate, in detrimentul ridicarii uneia cu ajutorul unei firme de constructii. E mult mai simplu, considera si consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu.

» Cum apreciati Programul "Prima Casa"?
Programul este bun, dar, din pacate, depinde de piata, iar piata, mai ales acum, in vremuri de criza, este de multe ori capricioasa. Sa explic de ce. In conditiile actuale, bancile nu vad, la nivelul economiei reale, suficiente motive pentru a oferi credite si, in special, nu vad un orizont de incredere care sa le determine sa scoata bani pentru a imprumuta populatia si economia. Iar pentru asta nu e suficient un program in care vine Guvernul si spune: programul este bun si chiar foarte bun, cand de fapt lucrurile s-au incurcat in practica.
In primul rand, cred ca pe piata imobiliara foarte multi actori, mai mult sau mai putin permanenti, nu au inteles cum stau lucrurile in realitate. Opinia multora este urmatoarea: criza va trece, poate chiar pana la sfarsitul acestui an. Ei spun: "Avem vesti din SUA care incep sa fie bune, avem vesti si din Apusul Europei care incep si ele sa fie bune – sa speram ca aceasta criza va trece si ne vom intoarce la ce a fost, adica la piata dinamica cu preturi exorbitante, cu mii de euro pentru 1 mp de teren, cu mii de euro pentru 1 mp de constructie".
Sustinatorii acestui crez nu inteleg ca acel stil de piata si acel stil de economie au apus pentru totdeauna. La ce a fost nu ne vom mai intoarce niciodata!
Cand s-a simtit ca Guvernul intra cu acest program si s-ar putea sa creasca cererea de locuinte, imediat preturile au urcat si s-a produs un dereglaj. Nici bancile nu dau la preturile cerute, nici populatia nu vrea sa cumpere la aceste preturi, dar mai ales garantia nu poate sa acopere decat pana la 60.000 de euro. Mai departe de aceasta suma, fiecare este pe cont propriu.

» Cum vi se par dobanzile bancilor prin Programul "Prima Casa"?
Rezonabile. Nici un alt program nu ar putea sa obtina aceste dobanzi.

» Deci sunt bune?
Am spus rezonabile. Ma feresc de cuvantul "bun" sau de cuvantul "rau", deoarece se pot crea confuzii.

Avantajele cumpararii de locuinte noi

» Spre ce tip de locuinte ar fi bine sa se orienteze cumparatorii: noi sau vechi?
Programul ar avea un castig de cauza puternic daca persoanele care cumpara s-ar orienta spre locuinte noi, in special catre constructii de locuinte. Asta ar stimula economia pe mai multe planuri: locuri de munca, vanzari de materiale de constructii, impozite mai mari. Multe s-ar realiza daca populatia care accede catre acest program ar fi orientata spre constructii de locuinte.
Din nefericire, multi s-au orientat spre locuinte vechi sau locuinte noi gata construite. Au ales calea cea mai simpla si nimeni nu poate interveni.

Criza din Romania, produs de import

» Sa discutam putin si despre criza financiara din Romania. Au bancile vreo vina?
Criza din Romania este 100% produs de import, venind pe mai multe rute. Cert este ca se intampla ca intr-o boala. Daca un om sufera de mai multe boli si intra intr-un focar de epidemie, unde mai contracteaza o boala puternica, atunci boala aceasta se suprapune peste celelalte boli, dominandu-le. Cam asa s-a intamplat la noi. Bolile pe care le-am avut nu au nici o legatura cu criza, noi doar ne-am contaminat. Are impact social, economic, moral.

Preturi de tranzactie si preturi afisate

» Credeti ca preturile locuintelor si ale terenurilor au ajuns la un nivel normal?
Noi nu avem nici un fel de analize corecte la nivelul pietei noastre imobiliare in ansamblu, nu am avut niciodata. Nu am putut sa facem un pret mediu si nimeni nu a putut sa il faca in Romania. Analizele de pe piata imobiliara au fost sectoriale, au facut anumite agentii, anumite institutii preocupate de mersul pietei imobiliare, dar nu au avut date ca sa faca o analiza globala. Preturile imobiliare nu au intrat in cosul de inflatie, asa ca Institutul National de Statistica s-a vazut mai putin preocupat sau, mai bine zis, a fost pus in situatia de a fi mai putin preocupat de preturile de pe piata imobiliara, pentru ca ele nu intrau in calculul inflatiei. Asa ca am inceput sa vorbim despre pretul de tranzactie si despre preturi afisate.

Piedici
O banca verifica acum unele lucruri la care in trecut nici nu s-ar fi uitat

» Se mai imprumuta populatia? Se mai dau credite ipotecare?
Bancile sustin ca cererea a scazut dramatic atat de la populatie, cat si de la companii. In acest timp au inceput sa scada si dobanzile la depozite. Dobanzile la imprumuturi scad mai incet, probabil pentru ca si pretul creditului este inca ridicat.

"Speram la dobanzi mai mici in urmatoarea perioada"

» Volumul creditelor este mai mic?
In tabelul lunar pe care l-a dat Banca Nationala, toate sau cele mai multe valori sunt acum cu minus.

» Vom asista in perioada urmatoare la dobanzi mai mici?
Speram ca da. Depinde insa de doi factori: piata si inflatia. Daca inflatia merge in continuare pe drumul pe care se afla acum, atunci cu siguranta ca si dobanzile la imprumuturi vor scadea.

» Cat de greu se obtine acum un credit ipotecar fata de anul trecut?
Astazi se poate obtine foarte greu un credit ipotecar daca nu este garantat de stat ca in programul "Prima Casa", deoarece o banca verifica acum unele lucruri la care in anii trecuti nici nu s-ar fi uitat. In primul rand, banca citeste comunicatele Institutului National de Statistica, verifica dezbaterile publice si conchide ca exista o amenintare a somajului.
Somajul creste de la o luna la alta, motiv pentru care bancile sunt puse in garda. Cand o persoana cere un credit ipotecar si arata ca se incadreaza in schema de venituri pe care o are banca, se ridica intrebarea daca aceste documente vor mai fi valabile si maine. Maine va mai avea locul de munca de astazi sau va fi somer? In felul acesta intervine descurajarea.

Totul depinde de evolutia inflatiei

» Cat credeti ca va mai dura aceasta situatie?
Criza a venit la noi cu vreo opt-noua luni dupa ce a debutat in America si va pleca tot cu opt-noua luni dupa ce se va incheia in America.

» Credeti ca vom vedea si in Romania dobanzi asemanatoare cu cele din afara?
Depinde cum se va armoniza inflatia noastra cu inflatia lor. Acum bancile centrale din America si din Uniunea Europeana duc dobanzile de politica monetara foarte jos. In anii urmatori, am putea vedea dobanzile lor urcand si a noastra coborand.

Regula
Imprumuta in moneda in care esti platit

Adrian Vasilescu spune ca regula este limpede atunci cand te intrebi care moneda este potrivita pentru imprumut: cea in care esti platit. "Sigur ca dobanzile se vor schimba atat in euro, cat si in lei. Sunt posibile ambele variante, iar eu nu avansez nici un fel de ipoteze, deoarece piata ma poate corecta sau sanctiona. Nu stim care va fi realitatea, dar ideal este sa te imprumuti in moneda in care esti platit, pentru ca dispar anumite pericole, unul dintre ele fiind riscul de rata de schimb valutar", argumenteaza consilierul guvernatorului BNR.

 

 

CARTE DE VIZITA

 

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

» A absolvit studii universitare in domeniul economic.
» A obtinut atestate profesionale in economie, drept si jurnalistica.
» In paralel cu activitatea publicistica (de la numeroase ziare, reviste, posturi de radio si televiziune), a fost profesor asociat la ASE si la scoala Superioara de Jurnalistica.
» Din 1996, si-a dedicat activitatea domeniului bancar, devenind coordonatorul strategiei de comunicare a BNR.
» Este coordonatorul colectiei "Fascinatia economiei", care apare sub patronajul Editurii Minerva.

 

A consemnat Cristina Popa, planulcaseimele@hiparion.com

 

Sursa: Planul Casei Mele

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă