Femeile supraponderale au de zece ori mai multe sanse sa aiba fiice obeze decat cele cu greutate normala. Potrivit unui studiu intreprins de Universitatea de Medicina din Plymouth, copiii reproduc comportamentul alimentar al parintelui de acelasi sex, scrie cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.
Asa mama, asa fiica si cum e tatal e si fiul. Iata una dintre concluziile la care a ajuns un studiu referitor la obezitate, realizat recent de scoala de medicina a Universitatii din Plymouth. Studiul arata ca femeile obeze au de zece ori mai multe sanse sa aiba fiice obeze decat cele cu o greutate normala si ca acest raport este de sase pe linie tata – fiu. Cercetarea subliniaza ca aceasta relatie nu se incruciseaza: un tata supraponderal nu influenteaza cu nimic greutatea fiicei si invers.
Astfel, 41% dintre fetitele in varsta de opt ani ale caror mame sunt obeze sunt si ele obeze, comparativ cu 4% in familiile in care mama nu are probleme legate de greutatea corporala. In schimb, baietii mamelor obeze au o greutate normala. Referitor la barbati, 18% dintre baietii cu tata obez prezinta acelasi sindrom, in timp ce in cazul fetelor, ele nu sunt influentate. Studiul efectuat pe un esantion de 226 de familii timp de trei ani ar conduce deci la ideea ca greutatea este legata mai mult de o chestiune de "simpatie comportamentala" decat de o problema genetica, precizeaza oamenii de stiinta. Fetele imita stilul de viata dus de mamele lor, iar baietii pe cel al tatilor, scrie Le Figaro.
Concluzia cercetatorilor este ca se impune o reconsiderare a modului in care sunt duse campaniile de prevenire a obezitatii. In Marea Britanie, mesajele se adreseaza copiilor prea grasi carora li se spune ca vor deveni adulti obezi. Daca adultii supraponderali sunt primii vectori ai obezitatii copiilor, trebuie lucrat pentru evolutia politicilor in materie de comunicare. "Mesajele de prevenire ar trebui deci sa-i vizeze pe parinti, contrar a ceea ce s-a facut pana acum", precizeaza profesorul Terry Wilkin, unul dintre realizatorii anchetei, continua publicatia franceza.
In Franta, eficienta amplei actiuni Epode (Sa prevenim impreuna obezitatea copiilor!) care va fi intreprinsa pe viitor in 167 de orase fata de 10 la ora lansarii demonstreaza ca lupta impotriva obezitatii trece printr-o multime de mesaje adresandu-se atat copiilor cat si parintilor. Cu toate acestea, influenta genului analizata in Marea Britanie va contribui, poate, la obtinerea unor rezultate inca si mai bune, conchide Le Figaro.