» Educatia cade din nou victima propagandei politice. O dezbatere organizata ieri la Parlament pe pachetul legilor privind invatamantul, la care a participat insusi presedintele Traian Basescu, duce la o singura concluzie: reforma in acest domeniu ramane blocata.
Conflictele politice din interiorul coalitiei impiedica adoptarea in Guvern a proiectelor de reforma a invatamantului. Mai mult, implicarea lui Traian Basescu pune paie pe foc in disputa politica dintre cele doua partide. Presedintele si premierul au cerut asumarea raspunderii guvernamentale pe pachetul de legi al comisiei Miclea, in timp ce ministrul Educatiei, sprijinit de PSD, refuza aceasta forma de adoptare a proiectelor invatamantului si, mai mult, tocmai pe cele intocmite in laboratoarele Cotroceniului. Conflictul dintre cele doua partide de guvernamant a dus ieri, in timpul dezbaterilor fara miza legala organizate la initiativa presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PDL), la scene ridicole. Traian Basescu a felicitat ieri Guvernul si premierul pentru initiativa de a-si asuma raspunderea pe un pachet de legi privind reforma in invatamant, fara ca o asemenea decizie sa fie luata si fara sa aiba tocmai aprobarea ministrului Educatiei. "Eu nu pot avea alta optiune decat cea a comisiei Miclea", a precizat Basescu, fara sa incerce sa medieze conflictul politic care blocheaza reforma in invatamant. Mai mult, presedintele Basescu a criticat dur Codul Educatiei elaborat de minister. "Imi exprim dezamagirea fata de cei care au redactat in cateva saptamani un Cod al Educatiei, la elaborarea caruia nici macar nu i-au invitat pe membrii comisiei Miclea", a spus el. In acelasi timp, premierul Emil Boc a subliniat ca Pactul pentru Educatie, pe baza caruia au fost elaborate cele trei legi Miclea, face parte din programul comun de guvernare, insistand pentru asumarea raspunerii guvernamentale pe pachetul de legi privind educatia.
Pe de alta parte, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a cerut depolitizarea discursului legat de educatie, uitand complet ca s-a grabit sa elaboreze "peste noapte" un pachet de legi, la comanda politica a partidului sau, fara sa tina cont de legile Miclea, intocmite de specialisti din domeniu si timp de mai multe luni. "Ideea ca am peticit o legislatie o resping. Ideea ca este (Codul Educatiei – n.r.) o lege suprareglementata, de asemenea, o resping", sustine Andronescu, precizand ca pachetul sau "este cel mai bun posibil".
In acelasi timp, exista voci chiar din PDL care resping ideea asumarii raspunderii pe un pachet de legi privind educatia. Senatorul PDL Mihail Hardau, fost ministru al Educatiei, critica asumarea raspunderii: "Asumarea Codului de catre Guvern echivaleaza cu impunerea acestor reforme, incorect formulate, de vreme ce ministrul Educatiei nu a facut intai o evaluare a sistemului de invatamant pe toata tara". La randul sau, Mircea Miclea nu este de acord cu asumarea pachetului elaborat de comisia sa, sustinand o dezbatere publica pe aceste proiecte. Insa el si-a exprimat nemultumirea ca "exista diferente majore intre ceea ce am oferit noi si ce ofera Codul Andronescu". In aceasta disputa intervine si fostul presedinte Ion Iliescu, acesta catalogand Codul lui Miclea drept o "prostie". Pe de alta parte, senatorul PNL Varujan Vosganian a remarcat ca Guvernul se afla intr-un impas, de vreme ce dezbaterea publica nu este organizata de Guvern si nu se poarta asupra unui singur set de legi, ci asupra mai multora, fundamental diferite. Prin urmare, PNL a declarat ca intregul demers reprezinta "o actiune propagandistica", la care nu va lua parte. Sindicatele, prezente ieri la dezbaterea de la Parlament, au respins la randul lor ideea asumarii raspunderii, solicitand dezbaterea publica, iar apoi trecerea proiectelor rezultate prin cele doua Camere ale Legislativului.