De regula, la finalul interviului pentru un job, angajatorul ii ofera candidatului ocazia de a adresa intrebari. Aceasta oportunitate, spun specialistii in resurse umane, nu trebuie ratata. Acum aveti ocazia sa va lamuriti toate aspectele neclare si, totodata, va puteti remarca prin interesul de care dati dovada.
"Adresand intrebari, aratati in mod clar interesul pentru post, demonstrati ca sunteti la curent cu ceea ce se intampla in domeniul dumneavoastra de activitate. Practic, cu aceasta ocazie puteti dovedi ca sunteti candidatul perfect", spune Alina Negrea, senior consultant la compania A Plus Performance din Bucuresti.
Fara "cat e salariul?"
Evident, daca veti intreba "cat e, pana la urma, salariul?" sau "nu m-am lamurit in privinta programului de lucru", cu siguranta nu veti face o impresie foarte buna. Trebuie sa fiti foarte atent la persoana cu care stati de vorba. si asta, pentru ca o intrebare ar putea fi potrivita unui specialist in HR si ca nuca-n perete unui director executiv. Pe recrutor ati putea sa-l intrebati despre mediul din companie, colegi si procesul de recrutare. Daca ajungeti fata in fata cu seful direct, ideal este sa-l intrebati despre viitorul companiei in raport cu ceea ce se intampla pe piata muncii. "De aici poate pleca o discutie despre ce se intampla in sectorul dumneaoastra de activitate, pe timp de criza. Aveti ocazia sa dovediti ca sunteti pus la curent cu ceea ce face concurenta", spune Cristina Postolache, national business development la compania de resurse umane Inner Look.
Daca vi se permite sa adresati intrebari si unui viitor coleg de serviciu, nu este cazul sa va interesati de barfe sau daca vreun sef este "de treaba". Firesc ar fi, spune Dina Taralunga, specialist HR la Ascent Group, sa fiti curios, de exemplu, cum arata o zi obisnuita de lucru si cum arata una incarcata.