Primarii mai multor resedinte de judet sustin stabilirea unor standarde de cost pentru autoritatile locale, urmarind sa scape de numarul prea mare de functionari publici, care altfel sunt protejati de lege.
Pe aceasta cale, edilii ar putea avea instrumentul necesar pentru a-i elimina pe angajatii incomozi/incompetenti sau, pur si simplu, in plus din primarii. Multi angajati sunt protejati de Statutul functionarilor publici, iar demiterea ar duce la reangajarea lor in urma unor decizii judecatoresti, cu plata unor despagubiri. Astfel, potrivit unui proiect de lege care se afla in lucru la Guvern, se va stabili un numar maxim de angajati la nivelul primariilor, in functie de numarul de locuitori si de suprafata administrata. In urma unei restructurari stabilite prin lege, primaria, cu acordul consiliului local, va stabili un standard de cost si deci o organigrama a personalului functionarilor. "Este binevenita masura de reducere a personalului din primarii. Sunt functionari care stau si fumeaza sase ore pe zi. Nu poti sa le faci nimic. Nu-i poti da afara. Te dau in judecata si trebuie sa-i primesti in aceeasi functie", ne-a declarat primarul din Ramnicu Valcea, Mircia Gutau.
La randul sau, primarul Aradului, Gheorghe Falca, sustine ca la nivelul celor mai multe primarii organigrama a fost umflata nejustificat si este necesara o restructurare. "Nu este posibil ca unele primarii sa intre in incapacitate de plata. Dar sunt primari care au angajat rude, prieteni, depasind bugetul. Este incapacitatea edililor de a gestiona banii primiti de la buget", a mai spus Falca. Acesta recunoaste ca si la nivelul Primariei din Arad sunt posturi in plus, care pot fi restructurate. Edilul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, considera ca restructurarea propusa de premierul Emil Boc este realizabila, tinand cont de desfiintarea posturilor vacante, dar si de comasarea unor departamente. "Se va face o evaluare a tuturor functionarilor. Cei care au varsta de pensionare vor fi pensionati, iar in intelegere cu Agentia Functionarilor Publici, cei care nu au atins standardele profesionale vor fi restructurati", a spus Apostu.
Sunt insa si primari nemultumiti de decizia anuntata de premier. Edilul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ca nu va concedia oamenii din subordinea sa, chiar daca Guvernul va solicita acest lucru printr-un proiect de lege. "Clujul, care are cu putin mai multi locuitori decat Craiova, are 1.095 de angajati, iar noi avem 522. Iasiul are 1.043 si Constanta 795", a spus Solomon. La fel, primarul Constantei, Radu Mazare, intentioneaza sa se razvrateasca fata de intentia Guvernului de restructurare a aparatului administrativ local. "Nu am de ce sa-mi trimit angajatii din primarie acasa. Ba, mai mult, am lipsa de angajati", a afirmat Mazare.
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei consiliilor judetene, Liviu Dragnea (PSD), a declarat ca pachetul de legi privind descentralizarea va fi prezentat luni in sedinta coalitiei si ca ideea de baza este sa nu se mai discute despre "taieri de personal", ci despre diminuarea cheltuielilor.