» Una dintre inchisorile secrete in care CIA a detinut si interogat cei mai periculosi teroristi se afla in Bucuresti, sustine The New York Times.
» Sursa dezvaluirii este chiar cel care a raspuns de construirea si amenajarea inchisorilor, fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa.
» In inchisoarea de la Bucuresti puteau fi detinuti pana la sase prizonieri care nu ar fi avut nici o modalitate de a lua legatura si de a comunica intre ei.
Intr-o "cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti" se afla una dintre inchisorile proiectate pentru detinerea si interogarea celor mai periculosi teroristi, a declarat, pentru The New York Times, Kyle D. Foggo, fost sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa (situata in Frankfurt), promovat ulterior in functia de director adjunct al agentiei, responsabil cu probleme administrative.
Foggo a relatat ca in martie 2003 a fost abordat de catre doi oficiali de rang inalt ai agentiei, care i-au cerut sa coordoneze construirea unor inchisori secrete in care sa fie detinuti si interogati cei mai periculosi teroristi. "Era o problema prea delicata pentru a fi coordonata de cartierul general. Am fost mandru sa imi ajut tara", explica fostul responsabil din CIA.
Potrivit The New York Times, Foggo a supervizat construirea a trei centre de detentie: cel de la Bucuresti, unul "dintr-o zona indepartata din Maroc" si al treilea "in afara unui alt oras din fostul bloc estic". Cele trei inchisori erau identice, pentru a-i deruta pe detinutii care ar fi urmat sa fie mutati dintr-o parte in alta. Cladirile erau amenajate pentru detinerea a sase persoane, dar in ele nu s-ar fi aflat niciodata mai mult de patru. Celulele aveau caracteristici speciale pentru a preveni ranirea detinutilor in timpul interogatoriilor: podele antiderapante si pereti imbracati in lambriuri de lemn pentru a atenua impactul izbiturilor. Ele erau situate la distanta suficient de mare una de cealalta, pentru ca detinutii sa nu poata comunica.
Detinutii erau scosi din celule doar o ora pe zi, de catre ofiteri CIA care purtau masti de schi negre, pentru a-si ascunde identitatea si pentru a intimida. Ca si in inchisorile din SUA, exista un sistem de pedepse si recompense: detinutii care se purtau bine primeau carti, DVD-uri sau alte mijloace de divertisment, care le erau luate daca aveau un comportament inadecvat. Unele articole erau cumparate de la hipermaketuri din SUA, ca Target sau Wal-Mart, scrie The New York Times, comentand ca nu era nevoie de "nimic exotic" nici macar pentru dispozitivele de tortura prin simularea inecului, care erau realizate "din materiale disponibile pe plan local". Cateva paragrafe mai jos in articol, se scrie insa ca in perioada in care au fost construite aceste inchisori, la mijlocul anului 2003 sau mai tarziu, CIA renuntase la cele mai dure practici de interogare, inclusiv la simularea inecului.
Indeplinirea cu succes a misiunii de a construi cele trei centre de detentie i-a adus lui Foggo promovarea, in noiembrie 2004, ca director adjunct al CIA responsabil cu serviciile administrative. Ascensiunea sa l-a adus insa si in centrul "luptelor interne" din agentie si a facut ca activitatea sa sa fie urmarita cu mai multa atentie. In februarie 2007, Foggo a fost pus sub acuzare pentru favorizarea unui prieten in acordarea unui contract de aprovizionare a CIA in valoare de 1,7 milioane dolari. El a pledat vinovat si a fost condamnat la trei ani de inchisoare, aflandu-se acum intr-o inchisoare din Kentucky.
Din marturiile unor fosti oficiali ai CIA, a caror identitate nu este dezvaluita, ar reiesi ca reteaua de inchisori secrete a agentiei includea cel putin opt centre de detentie, dintre care cate unul in Irak si in Afganistan, unul in Orientul Mijlociu si inchisoarea de maxima securitate si pentru detentie indelungata de la Guantanamo.
» Nu exista dovezi
Eurodeputatul liberal Norica Nicolai, fost presedinte al Comisiei parlamentare de ancheta privind existenta unor centre de detentie ale CIA in Romania, a declarat ca nu exista dovezi ca o astfel de inchisoare ar fi existat la Bucuresti. Oficialul american care a facut aceste dezvaluiri vorbeste despre un proiect al agentiei de a construi aceasta inchisoare, dar nu a confirmat existenta ei, iar "de la proiect la realitate exista un pas care trebuie deovedit", a declarat Norica Nicolai.
Dupa parerea sa, "este un scenariu de decredibilizare care ar putea sa coste Romania. Din pacate, Romania nu a avut niciodata o reactie solida cu privire la acest subiect. (…) Alte tari care au fost acuzate de astfel de implicari au reactionat ferm". "Singurul loc in care se pot clarifica astfel de lucruri este SUA. Trebuie ca autoritatile americane competente sa faca o investigatie pe baza acestor declaratii, pentru ca acestea pot pune intr-o lumina neplacuta atat SUA, fosta administratie Bush, cat si Romania", a adaugat eurodeputatul roman.