15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialAsteptam o mare surpriza

Asteptam o mare surpriza

» Numaratoarea inversa pana la inceperea celei de-a 12-a editii a Campionatelor Mondiale de atletism in aer liber a inceput, de startul celei mai grandioase competitii sportive a anului despartindu-ne doar doua zile. De sambata, timp de opt zile, la Berlin se vor intrece peste 2.000 de atleti si atlete din 202 tari. Cele mai in forma vedete ale acestui sport, ale caror batalii vor fi transmise direct sau inregistrat in intreaga lume, inclusiv de TVR, vor fi prezente pe celebrul Stadion Olimpic din capitala Germaniei.

Romania va fi reprezentata, in premiera, numai de atlete, dintre cele 17 concurente ale noastre jumatate fiind foarte tinere, la categorii de varsta care le-au permis participarea in acest an la competitiile de juniori sau tineret.
Din cauza tineretii lotului nostru, dar si a lipsei unor nume de marca, precum Constantina Dita, campioana olimpica la maraton de la Beijing de anul trecut, sau Marian Oprea, vicecampion olimpic la Atena in 2004, conducerea Federatiei Romane de Atletism a stabilit un obiectiv modest in comparatie cu anii de glorie ai atletismului romanesc: o medalie si trei-patru calificari in finale. "La Mondiale, pe langa senioarele cu barem A, vom merge si cu junioarele cu rezultate notabile anul acesta. Chiar daca au doar barem B, ele trebuie sa se rodeze, or, asta nu se poate decat daca intra in contact cu atmosfera marilor competitii ale seniorilor. Obiectivul nostru ar fi o medalie si trei-patru finaliste, pentru ca la Mondiale concurenta e mare", a spus Sorin Matei, presedintele FRA.

Veterana are prima sansa
Din delegatia noastra, cu cele mai mari sanse la un loc pe podium este cotata experimentata Nicoleta Grasu (foto), la aruncarea discului, una dintre cele mai titrate atlete romane inca in activitate. Grasu are sanse reale la podium, tinand seama ca in acest sezon a aruncat 64,40 m, iar cea mai buna performanta a sa este de 68,80 m. Adversarele sunt insa extrem de puternice. In fruntea favoritelor la podium se afla americanca Stephanie Brown Trafton, detinatoarea celei mai bune performante a anului: 66,21 m. Periculoasa se anunta si chinezoaica Aimin Song – a patra la JO de la Beijing –, care a castigat ultimele patru concursuri la care a participat, toate in Asia, iar favorita sentimentala a publicului este nemtoaica Franka Dietzsch, 41 de ani, aflata la a zecea prezenta la CM, campioana mondiala en titre, care n-a reusit insa in acest sezon o perfomanta mai buna de 62,50 m.

Considerata urmasa Ionelei Tarlea, Angela Morosanu se inscrie printre candidatele la podium la 400 m garduri, cu a doua performanta mondiala a anului (53.95) realizata la Nationalele de la inceputul lunii. Chiar daca lista posibilelor medaliate in aceasta proba ramane deschisa, pentru ca la start se vor alinia nu mai putin de 11 medaliate la 12 campionate de anvergura din perioada 2004-2008, in pole position se afla totusi americanca Lashinda Demus, argint mondial in 2005 la Helsinki. Cea mai buna performanta a americancei este cu numai 1,32 secunde superioara romancei, asa ca specialistii nu exclud un duel intre cele doua pentru medalii.

Medalie care se cere confirmata
La aruncarea greutatii, reprezentanta noastra Anca Heltne, medaliata cu bronz la CE in sala din primavara, ar putea produce o frumoasa surpriza, chiar cu adversare de calibrul lui Valerie Vili, detinatoarea titlurilor olimpic si mondial, care pare fara rival, mai ales dupa ce a inregistrat cea mai buna performanta a anului (20,69 m), sau bielorusa Nadezhda Ostapchuk, a carei cea mai buna performanta personala masoara 21,09 m.
Experienta celor trei maratoniste care ne vor reprezenta la Berlin – Lidia simon, campioana mondiala in 2001 la Edmonton, Nuta Olaru si Luminita Talpos – le-ar putea aduce un loc pe podium, chiar daca in acest sezon n-au inregistrat rezultate spectaculoase, care sa le inscrie printre favorite.

La Mondiale, pentru a prinde experienta
La triplusalt, sperantele noastre se indreapta spre Cristina Bujin, dar ar fi exagerat sa spunem ca se numara printre favoritele la podium. Desi campioana europeana la tineret in urma cu cateva saptamani, cu 14,42 m, record personal si cea mai buna performanta a sa in 2009, Bujin se afla la peste jumatate de metru in spatele favoritelor la medalii. Principala candidata la titlul mondial este campioana en titre a lumii, cubaneza Yargelis Savigne, care a dominat competitiile din acest an cu sarituri constante de peste 15 m.
sanse doar teoretice la un loc pe podium avem la sulita, unde romancele n-au depasit pana acum bariera celor 63 m, in timp ce favoritele arunca constant peste 65 m, iar recordul mondial stabilit anul trecut de Barbora Spotáková, din Cehia, este de 72,28 m. Nici tanara Andreea Ogrezeanu nu poate spera la mai mult de o finala la 200 m, desi este campioana europeana la tineret. La 3000 m obstacole este, de asemenea, greu de crezut ca vor intra in lupta pentru podium Cristina Casandra sau junioara Ancuta Bobocel, ale caror performante in acest an sunt departe de batalia pentru medalii, unde favorite sunt in primul rand rusoaicele.
Doar pentru a se obisnui cu marile competitii vor merge la Berlin si aruncatoarea ciocanului Bianca Perie – care n-a atins inca pragul celor 70 m, in timp ce lupta pentru intrarea in finala probei se va da cu siguranta intre sportivele care vor arunca peste 73 m – si Mirela Lavric, la 800 m, care n-a coborat sub bariera celor 2 minute.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă