3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialUniversitatea "Spiru Haret" risca lichidarea

Universitatea „Spiru Haret” risca lichidarea

» Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, ameninta Universitatea "Spiru Haret" cu lichidarea prin act normativ daca reprezentantii acesteia nu se vor conforma cu masurile propuse in urma finalizarii controlului comisiei ministeriale.

» Ministerul a hotarat: centrele teritoriale din tara si centrele de invatamant la distanta din strainatate de la USH sa se desfiinteze pana cand institutia va intra in legalitate.

» Studentii inmatriculati la forma de invatamant la distanta vor trebui sa isi continue studiile la alte institutii acreditate.

Nici in al 12-lea ceas, cand sunt amenintati cu intrarea in lichidare a institutiei de invatamant, reprezentantii Universitatii "Spiru Haret" nu vor sa se conformeze cu masurile impuse de Ministerul Educatiei. Potrivit deciziilor luate de ministrul Ecaterina Andronescu, centrele teritoriale de invatamant la distanta (ID) ale universitatii trebuie inchise, iar cele 92 de titluri de profesori sau conferentiari universitari trebuie invalidate. Corpul de Control al Ministerului Educatiei a intocmit lista celor 92 de persoane care au obtinut ilegal aceste titluri, printre acestea numarandu-se Dan Radu Rusanu, senator PNL, Jenica Dragan, fost sef al Directiei Arme, Explozivi si Substante Chimice din IGP, dar si Aurelian A. Bondrea, fiul rectorului de la "Spiru Haret". In plus, ministerul a decis si inchiderea celor noua centre din strainatate. In prezent, universitatea nu mai poate face inscrieri pentru ID, studentii care deja au urmat o parte din cursuri urmand a opta pentru un transfer la un alt program acreditat al institutiei.

 

De asemenea, studentii care au absolvit specializarea Drept cu durata de trei ani de la "Spiru Haret" vor fi nevoiti sa isi completeze numarul de credite si sa reia examenul de licenta la o alta institutie de invatamant acreditata. "Conform legii, se impune completarea a 240 de credite de studii transferabile, cu indeplinirea tuturor obligatiilor profesionale din planurile de invatamant si sustinerea examenului de licenta. Legea romaneasca stabileste pentru studiile de drept o durata de patru ani, ceea ce in echivalent de credite transferabile inseamna 240 de credite. Studentii de la «Spiru» au doar 180 de credite", a explicat ministrul Ecaterina Andronescu.
In ciuda acestor decizii, George Nicolau, purtatorul de cuvant al Universitatii "Spiru Haret", a declarat ca raportul intocmit de Ministerul Educatiei este unul care incalca legea, iar USH nu va pune in aplicare cerintele de intrerupere a admiterii pentru invatamantul la distanta al universitatii. El a amintit ca deja exista pe rol un proces prin care "Spiru Haret" cere in instanta suspendarea HG 749/2009, care interzice universitatii organizarea examenului de admitere.

Nicolau a mai precizat ca universitatea nu va retrage cele 92 de titluri universitare. In lumina noilor afirmatii, pozitia ministrul Educatiei a fost transanta: "Daca nu se vor conforma solicitarilor noastre, atunci initiem o procedura de lichidare printr-un act normativ si am incheiat subiectul. Fiecare are obligatia de a respecta legea. Nu cred ca Romania este tara tuturor posibilitatilor. Nu se mai poate ca fiecare sa faca ce doreste. Exista legi si toate universitatile au obligatia sa le respecte, inclusiv Universitatea «Spiru Haret»", ne-a declarat ieri ministrul Educatiei.

In setul de 15 masuri hotarate de minister se mai mentioneaza retragerea dreptului de a organiza examen de licenta pentru USH pana la finalizarea evaluarii institutionale externe de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), monitorizarea universitatii pe o perioada de trei ani, in baza metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), conform legii, corelarea cifrelor de scolarizare cu elemente legate de capacitatea institutionala si reducerea lor astfel incat sa fie asigurat raportul studenti/cadre didactice la nivelul standardelor (de la un raport studenti/cadre de 438, cat este in prezent, la maximum 30), invalidarea Cartei universitare existente si elaborarea unei noi Carte, conform legislatiei in vigoare, elaborarea si adoptarea in Senatul universitar a unui nou Regulament privind organizarea si desfasurarea alegerilor conducerii academice a USH, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, organizarea alegerilor structurilor de conducere a USH de la toate nivelurile, in conformitate cu noua Carta si cu noul Regulament, actualizarea tuturor regulamentelor USH in conformitate cu Carta USH si prevederile legale in vigoare, organizarea procesului de invatamant si completarea documentelor de studii si intrarea imediata in proces de evaluare institutionala, de evaluare a programelor de studii autorizate in vederea acreditarii si de evaluare periodica de catre ARACIS.

» PNL: "Haos in invatamant"
Partidul National Liberal (PNL) sustine ca decizia Guvernului de a desfiinta forma de invatamant la distanta a USH este dovada haosului din invatamantul superior romanesc. PNL solicita ministrului Educatiei sa nu aplice masuri discretionare si sa foloseasca aceleasi standarde de calitate pentru intregul sistem universitar.

» "Alma Mater": "Spiru se considera stat in stat"
Razvan Bobulescu, presedinte de onoare al Federatiei "Alma Mater", considera ca "este inadmisibil ceea ce face «Spiru». Se considera stat in stat? Vorbim de un sistem national de invatamant care trebuie coordonat de un minister al invatamantului. Aceasta masura pe care o propune acum ministerul trebuia luata de mult, se stie de situatia asta de mai bine de patru ani. Ceea ce face «Spiru» este o dovada ca aceasta universitate sfideaza tot sistemul de invatamant".

Valentina Grigore
Valentina Grigore
Valentina Grigore, sef departament Social
Cele mai citite

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă