» La o luna dupa semnarea la Ankara a acordului privind construirea gazoductului european Nabucco, premierul rus, Vladimir Putin, este asteptat astazi in Turcia pentru a promova proiectul rival, South Stream.
Argumentele pentru aprofundarea cooperarii intre Moscova si Ankara in domeniul energetic au cu atat mai multa greutate cu cat Rusia este principalul partener comercial al Turciei si principalul furnizor de gaz, acoperind aproximativ 60% din importurile turcesti. In plus, peste un milion de turisti rusi viziteaza anual Turcia. De altfel, importanta pe care Ankara o acorda relatiei cu Moscova a fost evidenta si la semnarea acordului privind construirea gazoductului european Nabucco, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, propunand atunci ca Rusia sa fie cooptata in proiect ca furnizor.
Responsabilii rusi sustin ca South Stream va fi finalizat inaintea Nabucco si subliniaza ca sursele de aprovizionare pentru gazoductul european sunt inca incerte, argumente pe care e de asteptat ca Putin sa le repete la Ankara. Miza este extrem de importanta, subliniaza analistii si expertii in politica si energie. Nabucco si South Stream "sunt proiecte rivale, nu sunt complementare. Daca unul dintre ele reuseste, celalalt ar trebui sa fie amanat cu zece ani.
Ele vizeaza aceiasi clienti, resursele nu sunt suficiente si nu a aparut finantarea", a rezumat situatia Necdet Pamir, reprezentant al Turciei in Consiliul Mondial al Energiei, citat de agentiile Reuters si Bloomberg, preluate de presa rusa. "Nabucco este un proiect pentru mai multe generatii de acum inainte; toti stim ca in acest moment nu dispune de gaz; South Stream are tot gazul. Pentru Nabucco, acum nu exista furnizori, totul este doar o vorba, si acestea sunt aspectele asupra carora va insista probabil Putin", arata si Haluk Direskeneli, analist independent specializat in energie, citat de aceleasi surse. Ambele proiecte vizeaza resursele de gaz din Azerbaidjan si, in timp ce oficialii azeri sustin ca inca nu au luat nici o decizie in privinta celor aproximativ un trilion de metri cubi de gaz care s-ar afla in zacamintele de sub apele lor teritoriale, presedintele Gazprom, Alexei Miller, a declarat in iunie ca Azerbaidjanul a promis Rusiei prioritate in cumpararea de gaz, aminteste cotidianul ucrainean "Kyiv Post".
Turcia si-a declarat sustinerea pentru obiectivul politic al Nabucco, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz a Europei, dar Rusia pareaza folosind contraargumentul ca Ankara ar trebui sa tina seama, in primul rand, de interesele sale economice. Rusia crede ca Turcia trebuie sa evite implicarea in jocurile politice ale Uniunii Europene, intrucat aceste jocuri nu se vor termina in interesul Turciei, a declarat, pentru cotidianul turc de limba engleza "Today’s Zaman", Fiodor Lukianov, redactorul-sef al publicatiei "Russia in Global Affairs". "sansele Turciei in relatiile cu UE sunt in ascensiune datorita pozitiei sale la intersectia traseelor de transport al energiei. Dar eu, personal, cred ca Bruxelles-ul nu isi va schimba politica de a spune «da» Turciei in probleme economice, in timp ce ii spune «nu» in problemele politice", sustine Lukianov.
» Cooperare
Vizita la Ankara a lui Putin prilejuieste semnarea unor acorduri in domeniul energetic, dovezi concrete ale interesului celor doua parti pentru a aprofunda cooperarea. Gazprom si compania Calik Holding AS din Turcia semneaza acordul de construire a unei conducte petroliere care sa uneasca portul Samsun (in nord-estul Turciei) si terminalul Ceyhan de la Marea Mediterana, ce ar permite ocolirea Bosforului, stramtoare pentru traversarea careia petrolierele sunt nevoite sa astepte uneori si cate o luna. Din motive economice, Bulgaria s-ar putea retrage dintr-un proiect cu obiectiv similar (ocolirea Marii Negre si a Bosforului).
Pierderea alegerilor de catre socialistii bulgari ar putea duce si la reconsiderarea sprijinului politic pentru proiectele comune cu Rusia, inclusiv South Stream, ceea ce face parteneriatul cu Ankara cu atat mai important pentru Moscova. Ieri se anticipa si semnarea de catre Putin a unui acord de cooperare nucleara cu Turcia, care ar deschide calea construirii primei centrale nucleare din aceasta tara la Mersin, proiect fata de care si-a manifestat pana acum interesul doar un consortiu rusesc format din Inter RAO, Atomstroiexport si Park Teknik.