» Turismul medical, finantat de gigantii industriei farmaceutice si in Romania, este o tehnica agresiva de marketing care are drept scop convingerea medicilor sa prescrie anumite medicamente.
» Daca lumea medicala romaneasca accepta si chiar incurajeaza astfel de practici, asociatiile pacientilor sunt sceptice fata de perfectionarea profesionala a halatelor albe in excursiile sponsorizate.
Una dintre liniile de marketing ale companiilor farmaceutice vizeaza promovarea produselor prin intermediul medicilor. Acestia sunt stimulati sa prescrie un anumit medicament prin invitarea la congrese internationale. Cei mai multi medici spun ca nu si-ar permite sa se duca "nesponsorizati" la astfel de evenimente. De obicei, congresele sunt organizate in tari exotice si asigura, pe langa prezentari de tehnici, de cercetari si de produse, cazare de lux si dineuri copioase.
Oficialii Colegiului Medicilor din Romania (CMR) incearca sa ne explice ca nu numai medicii romani sunt dependenti de sponsori. "Practica finantarii formarii continue a medicilor de catre companiile farmaceutice exista in toata lumea. Singura conditie care li se impune este transparenta, mai precis mentionarea in declaratiile de interese a congreselor la care au participat si a sponsorizarilor primite", spune Vasile Astarastoae, presedintele CMR.
In opinia sa, medicii romani nu-si pot finanta singuri din salarii formarea continua, dupa cum aceasta nu poate fi sustinuta nici de spitale. Pe de alta parte, Astarastoae apreciaza insa ca este foarte greu ca 42.000 de medici care pot prescrie retete in Romania sa fie influentati.
Ministerul Sanatatii refuza insa sa faca aprecieri cu privire la participarea medicilor la congrese, desi prescrierea preferentiala a unor medicamente de catre "halatele albe" sponsorizate poate afecta si bugetele programelor nationale de sanatate finantate de stat.
Dr. Sorin Paveliu, fost deputat si cunoscut aparator al drepturilor pacientilor, este de acord cu faptul ca nu toti medicii pot fi influentati, insa arata ca la congrese sunt trimisi liderii de opinie ai lumii medicale, al caror cuvant cantareste greu in breasla. "Aceste tehnici agresive de marketing sunt folosite deoarece companiile care lanseaza pe piata un medicament nou investesc in cercetare 1-2 miliarde de euro, iar acesti bani si profitul sunt de recuperat in zece ani, adica in intervalul in care compania respectiva detine patentul", sustine Paveliu. "Dupa aceea substanta respectiva, libera de patent, se poate cumpara din India", adauga el.
Ce spun medicii?
Liderii lumii medicale recunosc nonsalant ca merg la congrese sponsorizate. Si directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta "Constantin Opris" din Baia Mare, Sabin Nemes-Bota, crede ca sponsorizarea medicilor este o practica intrata in firesc. "Aceste mari companii au incluse in bugetele lor anuale sume pentru sponsorizarea participarii medicilor la traininguri si conferinte. Sumele sunt cuprinse intre 1.000 si 1.500 de euro de persoana. Eu, desi am fost invitat, nu am participat niciodata, fiind convins ca la aceste traininguri ar trebui sa mearga medici tineri, care au ce invata", a declarat dr. Nemes-Bota. si tinerii medici se plang ca nu se pot perfectiona in strainatate pe banii lor. "Eu nu mi-as putea permite sa particip.
Sigur, pentru aceasta participare se primesc puncte pentru educatie medicala continua de la Colegiul Medicilor, insa la un salariu de 1.500 de lei e greu sa te formezi pe banii tai", explica Margareta Peica, medic psihiatru in Bistrita. "Taxa de participare la un congres este undeva pe la 500 de euro. Mai punem transport, cazare, masa, astfel ca ajunge sa coste 1.500-2.000 de euro. In conditiile in care un medic are un salariu de 400-500 de euro, va dati seama ca i-ar fi imposibil sa participe", spune dr. Bogdan Baciu, de la Clinica de Ortopedie din Cluj.
Idila veche
Idila dintre medici si unele companii de medicamente nu este noua. Ziarul Romania libera relata in 2006 ca piata medicamentelor se cumpara cu aur, prin coruperea la scara nationala a medicilor si farmacistilor cu bijuterii. A urmat perioada tichetelor-cadou, a excursiilor si a cluburilor de relaxare. Celebru a fost "Clubul medicilor Tanakan", aprig criticat de fostul premier Adrian Nastase, deoarece facuse bugetul Sanatatii svaiter:
"In topul medicamentelor compensate este Tanakan, cu denumirea internationala de Ginko Biloba, un medicament pe baza de plante, pentru circulatia sangelui… Nu se mai poate continua asa! Se dau banii pe medicamente cu nume de discoteca". Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Drepturilor Pacientilor, recunoaste ca asemenea practici ale medicilor pot lovi in bolnavi. "Nu credem ca medicii se specializeaza in aceste excursii. Constatam cu totii calitatea din ce in ce mai slaba a actului medical", spune Barbu.
Codul Deontologic al Colegiului Medicilor din Romania stipuleaza negru pe alb ca "este contrara eticii intelegerea dintre doi medici, intre medic si farmacist sau intre medic si un cadru auxiliar pentru obtinerea de avantaje materiale". Acelasi cod prevede ca "medicul nu poate face reclama unor medicamente sau bunuri medicale de consum".
» Dr. Carmen Rotaru: Medicul primar pneumolog
Carmen Rotaru, de la Spitalul de Urgenta Vaslui, merge de ani de zile la congrese internationale fara a apela la companiile farmaceutice pentru bani. Dr. Rotaru a lucrat doi ani si jumatate intr-o clinica din Franta, timp in care a legat relatii de prietenie cu medici francezi. In ultimii ani, Carmen Rotaru a participat la congresele nationale de pneumologie din Franta, iar anul trecut a fost la congresul european. Medicul explica: "Eu platesc singura. De obicei, datele de desfasurare ale congreselor se stiu cu un an inainte. In prima luna imi platesc inscrierea, care nu este foarte ieftina, peste inca o luna gasesc ofertele cele mai bune de transport cu avionul, in doua-trei luni imi fac rezervarile la hotel. Sunt colegi care sunt ajutati de companii farmaceutice, insa eu refuz sa fac acest lucru, tocmai pentru a nu mi se forta mana".
» iPod-uri pentru medici
Sistemul medical din Germania a fost zguduit recent de un scandal de proportii, dupa ce a iesit la iveala faptul ca firmele farmaceutice mituiau medicii, printre altele, cu diverse produse electronice in schimbul unor studii pe pacienti legate de efectul unor medicamente. Dimensiunile scandalului au facut-o pe doamna ministru al Sanatatii, Ulla Schmidt, sa iasa la rampa si sa ceara combaterea escrocheriei si a mituirilor – scrie Der Spiegel, citat de Agerpres. Conform informatiilor intrate in posesia Der Spiegel, concernul farmaceutic Trommsdorff a "stimulat" sute de doctori sa prescrie anumite medicamente, mituindu-i cu produse electronice (televizoare cu ecran plat, iPod-uri, DVD recordere) sau cu automate pentru cafea. Procuratura a pornit acum in intreaga Germanie o ancheta la adresa a 480 de persoane implicate, care s-au lasat corupte. Procurorul-sef principal, Robert Deller, nu exclude ca acest numar sa fie in realitate cu mult mai mare. Anchetatorii ii acuza pe medicii implicati de escrocherie si de deturnare de fonduri pe spezele caselor de asigurari de sanatate.
"Sponsorizarile nu influenteaza cumpararea medicamentelor"
Directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Cluj, Cristina Ciortea, spune ca sponsorizarile primite de medicii care se deplaseaza la congresele internationale nu influenteaza achizitia de medicamente, deoarece acestea sunt cumparate prin licitatii publice.
» Doamna director, care este pozitia dumneavoastra fata de plecarea medicilor la congresele internationale, sponsorizati de firmele de medicamente?
— Daca sponsorizarea nu este legata si nu conditioneaza vreun act administrativ sau unul medical, este in regula. Aceasta sponsorizare nu trebuie in nici un caz sa presupuna obligatii ale medicului fata de firma de medicamente, in sensul ca el sa prescrie produsele firmei cu pricina. Mai mult, noi deja am discutat cu medicii pentru a preveni astfel de probleme si le-am cerut sa fie atenti in astfel de situatii. Oricum, medicii nu au cum sa influenteze achizitia de medicamente, pentru ca in spitalul nostru medicamentele sunt cumparate prin intermediul unor licitatii publice, care au loc prin sistemul electronic de achizitii publice. Asa ca influenta sponsorizarilor este absolut minima.
» Medicii sunt obligati sa declare undeva ca participa la congrese si suma cu care au fost sponsorizati?
— Nu, medicii care sunt simpli angajati nu au aceasta obligatie.
» Exista vreo legatura intre participarea la aceste congrese si prescrierea medicamentelor sponsorilor?
— Institutional, va pot spune ca nu poate exista nici un fel de legatura atata vreme cat au loc licitatii pentru cumpararea medicamentelor folosite de spital. Acum, eu nu va pot spune ce convingeri interioare isi formeaza fiecare medic, ce medicamente recomanda el in afara celor cumparate de spital sau ce anume prescriu cei care nu sunt angajati ai spitalului.
"Este un lucru bun ca medicii se pot duce la congrese"
Managerul Spitalului de Boli Infectioase Constanta, dr. Stela Halichidis, crede ca participarea medicilor la congresele sponsorizate de companiile farmaceutice este un lucru bun. Pe de alta parte, dr. Halichidis spune ca medicii nu pot fi obligati sa prescrie medicamentele sponsorilor.
» Doamna dr. Stela Halichidis, care sunt implicatiile participarii medicilor la congresele sponsorizate de companiile farmaceutice?
— Din punctul meu de vedere, fiind situatia materiala atat de proasta, este un lucru bun ca medicii se pot duce la congrese, sa mai afle cate o noutate, ca altfel n-ar afla in veci. Au o posibilitate de a se instrui care n-ar exista altfel.
» Considerati ca este normal ca acesti medici sa primeasca puncte de la Colegiul Medicilor pentru participarea la asemenea congrese "interesate"?
— Este un efort financiar si propriu. Nimeni nu se duce sponsorizat 100%, oricum face un efort financiar ca sa se instruiasca si este si o pierdere de timp, si o pierdere de bani. Ar trebui recompensati, ca este o munca.
» Credeti ca firmele de medicamente ii pot obliga pe medicii pe care ii sponsorizeaza sa prescrie medicamentele lor?
— Nu, cu asta nu sunt de acord si nu cred. Sincera sa fiu, nu cred ca influenteaza intr-un fel. Doar ei se instruiesc in anume fel si o sa faca tot ce stiu ei ca-i mai bine. Asa ar trebui, asa e in mod normal si nu cred ca cineva este obligat sa prescrie medicamentele alea. Nu cred ca se intampla asta. Un doctor face tot ce stie el ca-i mai bine.