15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialTinerii salveaza onoarea sportului romanesc

Tinerii salveaza onoarea sportului romanesc

» Rezultatele inregistrate de sportivii romani de la inceputul acestui an, foarte slabe la nivel de seniori, dar, de cele mai multe ori, excelente la copii, juniori si tineret, ne indreptatesc sa afirmam ca, cel putin deocamdata, sportul romanesc nu se afla pe marginea prapastiei. Din spate vin sportivi talentati si valorosi la multe discipline cu traditie la noi si ne place sa credem ca rezultatele modeste ale loturilor mari s-au datorat doar unor sincope inregistrate in perioada schimburilor de generatii.

Atletismul, kaiacul-canoe, gimnastica, halterele sau canotajul se numara printre sporturile de traditie de la noi care in ultima vreme au inregistrat performante din ce in ce mai slabe, ajungand ca in acest an sa revina de la competitiile continentale sau mondiale cu un numar de medalii sub asteptari. Gimnastica, de pilda, cu doar doi "arginti" si un bronz, la Europenele de la Milano, sau kaiacul–canoe, fara nici o distinctie la CE de de la Brandenburg, sunt exemplele negative. Sa nu uitam ca si la canotaj la ultimele editii ale Mondialelor si Jocurilor Olimpice medaliile au fost cucerite gratie revenirii in activitate a veteranelor acestei discipline multiple medaliate la CE, CM sau JO, iar la atletism cei care au urcat pe podium in ultimii ani au fost doar "batranii" Marian Oprea, la triplusalt, Nicoleta Grasu, la aruncarea discului, sau maratonista Constantina Dita – Tomescu, campioana olimpica de la Beijing.

Gura de oxigen
Potrivit rezultatelor inregistrate de loturile "mici" la intrecerile europene si mondiale de la inceputul anului, se pare ca disciplinele amintite mai sus au sanse mari de relansare cat mai curand.
La atletism cel putin se poate spune ca a fost un adevarat val de succese reconfirmate la toate categoriile de varsta, in probe destul de variate. Ancuta Bobocel a adus Romaniei o medalie senzationala la Campionatele Europene de tineret de la Kaunas, dupa ce a incheiat pe primul loc finala probei de 3.000 de metri obstacole. Tot acolo, Cristina Bujin a obtinut argintul in proba de triplusalt.
La aruncarea ciocanului, Bianca Perie a continuat seria rezultatelor excelente si la recent incheiata editie a Europenelor de juniori, cu un nou record al competitiei. La aceeasi proba, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), Bianca Lazar Fazekas a cucerit bronzul, reeditand rezultatul de la Mondiale.

 

De asemenea, Mirela Lavric, la 800 m, a cucerit titlul continental la juniori, reconfirmand performatele de la categoriile inferioare de varsta – titlurile european si mondial la cadete. Tot la 800 m, la numai 17 ani pitesteanca Ioana Doaga a cucerit aurul la FOTE, la capatului unei curse inteligente, dupa  ce cu o zi inainte castigase argintul la 1500 m. Un veritabil talent se anunta si Alina Rotaru, argint la lungime la FOTE, care sare la fel de bine si in inaltime unde a doborat recordul national detinut de Monica Igar la categoria ei de varsta. Nici in probele de viteza nu stam rau (Andreea Ograzeanu – aur la 200 m la CE de juniori, Adelina Pastor – bronz la 400 m plat la FOTE), dar la categoriile superioare concurenta este incomparabil mai mare.  

La kaiac–canoe, stindardul este inca tinut sus de romani in competitiile de anvergura. La recent incheiatele Campionate Europene de juniori si tineret, Romania s-a clasat, in ierarhia pe medalii, la tineret pe locul patru cu cinci medalii (2-1-2), iar la juniori pe locul trei tot cu cinci trofee (2-2-1).  
Vesti bune are si canotajul romanesc care la ultima editie a Campionatelor Mondiale pentru tineret a obtinut o medalie de aur, prin echipajul feminin de dublu rame, compus din Adelina Cojocariu si Nicoleta Albu, carora specialisti le dau mari sanse de a calca pe urmele celebrelor Georgeta Andrunache si Viorica Susanu, si una de bronz la patru vasle feminin (Elena Trifoi, Irina Dorneanu, Ioana Craciun si Cristina Ilie).

Excelent s-a comportat si delegatia Romaniei participanta la Campionatele Europene de juniori la haltere, unde am cucerit 5 medalii de aur, 4 de argint si 1 de bronz. Roxana Cocos a cucerit, la cat. 63 kg, doua medalii de aur, la aruncat (120 kg) si total (212 kg), si un argint la smuls (92 kg). Razvan Martin a obtinut 3 medalii de aur la cat. 69 kg, la total (319 kg), smuls (144 kg) si aruncat (175 kg). La aceeasi categorie, Paul Stoichita a cucerit argintul la total (303 kg) si la aruncat (168 kg). La cat. 53 kg, Dana Berchi a castigat o medalie de argint la aruncat (89 kg) si una de bronz la total (157 kg).

Daca dintre sportivii mentionati mai sus doar cativa vor fi suficient de "copti" pentru JO de la Londra din 2012, in schimb mari sanse de a prinde lotul pentru urmatoarele intreceri olimpice le au gimnastele din esalonul secund (Elena Racea, Raluca Haidu, Diana Trenca) care la FOTE au cucerit nu mai putin de sase medalii. In special Elena Racea – la FOTE dubla medaliata cu aur, la sol si sarituri, si castigatoare a patru medalii de argint, cu echipa, la individual compus, sol si paralele – , candideaza cu sanse reale de castig la postul de lider al echipei de senioare unde va avea varsta sa evolueze de anul viitor. O figura frumoasa au facut la FOTE si gimnastii (Vasile Muntean, Ladislau Kotrong si Laurentiu Nistor), bronz la echipe. S-a remarcat in special Vasile Muntean,  argint la individual compus si sol, si, chiar daca mai are drum lung si dificil de parcurs pana sa se poate bate de la egal la egal cu seniorii, are mari sanse sa calce pe urmele predecesorilor sai celebrii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă