» Comisia pentru legea prezidentialelor, formata luni in urma unei decizii a coalitiei, ar putea activa colegiile uninominale trasate toamna trecuta.
» PSD si PDL afiseaza opinii diferite in legatura cu eventuala ridicare a numarului de semnaturi necesare candidaturii de la 200.000 la 500.000.
"Noi nu am discutat nimic concret, ci doar doua-trei lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere, unde s-a dovedit ca sunt probleme pe parcursul ultimelor alegeri. Una dintre probleme este turismul electoral. Se pune problema cum sa-l eliminam", a declarat Vasile Blaga (PDL) in comisia coalitiei. Acesta nu este insa de acord cu eliminarea listelor suplimentare, tocmai cele care au generat turismul electoral, deoarece "trebuie sa dam posibilitatea tuturor romanilor, inclusiv celor din strainatate, sa voteze". In schimb, in PSD sunt multe voci care sustin eliminarea listelor suplimentare. PDL si PSD sunt insa de acord ca Ministerul de Interne este cel care trebuie sa stopeze neregulile.
Totodata, PDL si PSD ar intentiona sa organizeze alegerile prezidentiale pe structura colegiilor uninominale, si nu a mai vechilor circumscriptii din 2004, cu scopul de a-si mobiliza parlamentarii si primarii. "Se incearca sa se mute centrul puterii locale catre colegii, in detrimentul organizatiilor judetene. Totodata, se vrea sa se vada care este forta politica a acestor colegii in contextul unor posibile alegeri anticipate", ne-a declarat deputatul PSD Anghel Stanciu, un expert al partidului in privinta votului uninominal. Acesta a precizat ca la alegerile prezidentiale exista, teoretic, o singura circumscriptie electorala – Romania –, iar sectiile de vot care acum sunt organizate la nivelul judetelor ar putea deveni functionale la nivelul colegiilor uninominale. "Partidele mari sunt avantajate in varianta folosirii structurilor colegilor la prezidentiale.
Candidatul acestor formatiuni are capacitatea, prin intermediul parlamentarului sau primarului ales, sa-si promoveze imaginea si programul politic", a precizat Stanciu, mentionand ca PDL si PSD au castigat cele mai multe voturi. De asemenea, deputatul PDL Mircea Toader crede ca alianta de la putere trebuie sa se decida daca se va merge pe varianta veche, de vot pe circumscriptii, sau se va tine cont de noua formula adoptata de vot uninominal si sa se voteze pe colegii.
Directorul IPP, Adrian Moraru, crede ca partidele de la putere doresc sa descentralizeze responsabilitatea asupra modului de organizare a alegerilor prezidentiale, sa mute centrul puterii locale la nivelul colegiilor. "Un rol esential il va avea tocmai acel colegiu in judetele in care presedintele de consiliu judetean este de alta culoare politica. Asa poate avea loc o mobilizare a fortelor exact in colegiile castigate de un parlamentar al sau. Asa partidul respectiv se poate pune la adapost de presiunile exercitate de seful consiliului judetean, care este considerat vataful judetului", a mai spus Moraru.
200.000 sau 500.000 de semnaturi pentru depunerea candidaturii?
O disputa in sanul coalitiei apare si in privinta numarului de semnaturi necesar pentru candidatul la prezidentiale. "Noi nu intentionam sa schimbam pragul de semnaturi, sa ramana 200.000. In curtea altora sunt asemenea probleme", a afirmat Blaga. In schimb, PSD, prin vocea lui Viorel Hrebenciuc, va propune ridicarea numarului de semnaturi de la 200.000 la 500.000. Social-democratii incearca pe aceasta cale sa puna stavila intentiei primarului general, Sorin Oprescu, de a candida la prezidentiale, stiut fiind faptul ca edilul Bucurestiului va rupe din voturile PSD in dauna lui Mircea Geoana. si la momentul candidaturii la Primaria Capitalei Sorin Oprescu s-a confruntat cu unele probleme privind listele sale de semnaturi, probleme rezolvate in instanta.
In alta ordine de idei, Mircea Toader a afirmat ca noua lege a alegerilor prezidentiale va merge pe varianta proiectului elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), la care se vor adauga amendamente din partea coalitiei aflate la guvernare. La randul sau, Vasile Blaga a precizat ca proiectul trebuie sa treaca cele doua camere si nu se intentioneaza sa fie adoptat prin ordonanta de urgenta. Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al AEP, ne-a declarat ca proiectul de lege elaborat de institutia sa a fost deja trimis la Secretariatul General al Guvernului. "El prevede mentinerea aceluiasi numar de semnaturi necesar candidaturii la prezidentiale, dar si pastrarea sectiilor de vot existente la alegerile prezidentiale precedente (2004), si nicidecum pe structura colegiilor uninominale", a spus Muhulet.