» Taraful Haiducilor, probabil formatia romaneasca cu cel mai mare succes in strainatate, a sustinut la inceputul saptamanii trecute un concert la prestigioasa Opera Regala "Covent Garden" din Londra.
» Intr-un spatiu destul de pretentios, fara nici o amplificare, lautarii romani au ridicat sala in picioare si chiar si cei mai scrobiti spectatori au dansat in fata scenei.
» "Nici o alta trupa n-a reusit sa submineze mai mult inhibitiile muzicale ale britanicilor melomani", scrie cotidianul britanic The Times.
Cel mai recent spectacol al tarafului Haiducilor (cunoscuti in intreaga lume ca Taraf de Haidouks) de la Paul Hamlyn Hall din cadrul Covent Garden a fost "pur si simplu hipnotizant", noteaza cotidianul The Times, care mai spune ca celebra sala londoneza parea pana acum unul dintre cele mai putin potrivite locuri pentru desfasurarea de forte a unui taraf de tigani din Romania. Concertul a facut parte din cadrul festivalului de world-music "Voice across the world", iar un bilet la recitalul Tarafului a costat 25 de lire sterline (aproximativ 150 de lei). Cronicarul englez povesteste: "Ca niciodata, concertul a fost o calatorie in necunoscut"; titlurile melodiilor nu se anunta intr-un concert de lautari, muzicienii s-au jucat cu publicul, iar trecerile in program s-au facut inainte si inapoi, ca si cum instrumentistii si cantaretii ar fi fost intr-o continua lupta.
"Nici o alta trupa n-a reusit sa submineze mai mult inhibitiile muzicale ale britanicilor melomani. Taraf de Haidouks raman o forta a naturii, care amesteca sunetele de acordeon, viori si tambale si trec usor de la dansuri de nunta la balade declamatorii sau adaptari clasice din cel mai nou album al lor, «Maskarada»", spune cronicarul cotidianului The Times, care acorda patru stele din cinci acestui concert. In 2007, aceeasi publicatie a clasat albumul "Maskarada" al Tarafului pe locul al treilea intr-un top al celor mai bune discuri world-music, acesta devansand astfel albumul "Mi sueno" al legendarei Buena Vista Social Club.
"La sfarsitul reprezentatiei, muzicienii si spectatorii s-au amestecat si s-au invartit unii pe altii ca si cum ar fi chefuit in jurul unui imens foc de tabara", mai spune cotidianul britanic, care adauga: "Poate unul sau doi puristi ai muzicii nu au fost convinsi de incursiunea in muzica directa, dar experimentul a fost magic, au cantat pana si melodii de Bartok, Ketelbey si alti compozitori".
Johnny Depp: "Ceva mai presus de orice altceva am auzit"
Taraful Haiducilor are in componenta sa 12-13 membri (in functie de spectacol) din trei generatii de lautari cu varste cuprinse intre 20 si 85 de ani. Toti provin din Clejani (Giurgiu), localitate al carei nume a facut inconjurul lumii muzicale. Taraful Haiducilor a fost descoperit la inceputul anilor ’90 de belgienii Stephane Karo si Michel Winter, aflati intr-o vizita in Romania si care au fost fermecati de performanta artistilor si de cantecele lor melodioase. Ei au organizat cateva concerte in Belgia, desi pana la acea data "haiducii" din Clejani cantasera doar la nunti, botezuri si la alte petreceri de prin satele Baraganului.
Succesul neasteptat al primelor concerte sustinute in afara granitelor tarii a atras la scurta vreme interesul casei de discuri belgiene Crammed Discs, care le-a propus un contract de inregistrare, urmat de aparitia albumului de debut al lautarilor, "Musique des Tsiganes de Roumanie". Discul a fost foarte bine primit de critica si a fost urmat de turnee pe toate meridianele, din Japonia pana in Statele Unite. Tokyo, Paris, Singapore, Londra, New York, Los Angeles sunt doar cateva dintre orasele unde recitalurile Tarafului au fost aclamate cu caldura.
De-a lungul timpului, muzica lor s-a bucurat de aprecieri superlative din partea unor personalitati ca Yehudi Menuhin si a componentilor Kronos Quartet (cu care, de altfel, au si inregistrat si cantat live chiar si in Romania). Peter Culshaw, de la Telegraph, i-a apreciat ca fiind "cea mai buna formatie tiganeasca din lume", iar Johnny Depp a descris muzica lor ca fiind "ceva mai presus de orice altceva am auzit". Tot muzica i-a propulsat si in industria cinematografica, Taraful Haiducilor aparand in filme precum "Latcho Drom", de Tony Gatlif, "The Man Who Cried", de Sally Potter, sau "Gadjo Dilo".