Axati-va pe abilitatile pe care le aveti si pe proiectele in care ati fost implicat. Daca ati obtinut note mari, spuneti asta!
Specialistii in resurse umane spun ca este foarte greu sa va faceti un CV daca nu ati lucrat niciodata. Insa, daca nu aveti deloc experienta, asta nu inseamna ca nu va puteti gasi un loc de munca. "Atunci cand sunteti la inceput, trebuie sa va faceti un plan concret, plecand de la studiile pe care le-ati urmat. Este util ca, inca din timpul facultatii, sa urmariti stirile sau evolutia domeniului care va intereseaza si in care v-ati dori sa va angajati", spune Sotiris Karagiozidis, managing partner la compania Unlimited Potential.
Coerent, logic, fara greseli
Multi studenti intampina dificultati in redactarea unui CV. "Am intalnit foarte des aceasta situatie la studenti, fiecare fiind mai nedumerit decat celalalt", afirma Daniela Necefor, managing partner la compania Total Business Solutions, specializata in consultanta in HR si executive search.
Foarte important este ca prezentarea sa fie scrisa logic, coerent si fara greseli de ortografie sau de exprimare. "Acordati o mare atentie redactarii, pentru ca orice detaliu conteaza", subliniaza expertul Sotiris Karagiozidis.
Activitatile extrascolare va ajuta
Specialistii in resurse umane le recomanda celor fara experienta trecerea in CV a tuturor activitatilor care au necesitat un anumit grad de competenta profesionala. "Mentionati atributiile pe care le-ati detinut in cadrul proiectelor studentesti, al practicii sau al activitatilor extrascolare, dar care au necesitat un grad de competenta profesionala", spune Nicoleta Udrea, director profesional al companiei de recrutare Inner Look. Cei care au participat la programe de internship trebuie sa mentioneze pozitia pe care au detinut-o in companie si responsabilitatile pe care le-au avut. "Tinerii care sunt integrati in astfel de programe le pot solicita angajatorilor un contract part-time, cu titulatura pozitiei pe care o detin. Aceasta va creste credibilitatea informatiilor cuprinse in CV", adauga Nicoleta Udrea.
Specialistii in resurse umane spun ca studentii fara experienta vor sa scrie in CV cat mai mult despre ei si despre ce-si doresc, dar, din pacate, formatul general folosit nu prea permite astfel de detalii. "De aceea, le recomand ca imediat dupa sectiunea in care scriu despre universitatea absolvita sa scrie ca realizari proiectele la care au participat in facultate. Daca au castigat premii, cu atat mai bine, ele trebuie mentionate", mai spune Daniela Necefor. Daca au terminat cu medii mari, este bine ca nota sa fie trecuta la sectiunea unde este scrisa universitatea. De asemenea, este bine ca CV-ul sa fie redactat in engleza. "In timpul verii apar internshipuri, oferite in general de multinationale, in care engleza este obligatorie", explica Daniela Necefor.
Ce sa mai punctati
» Toate calitatile care v-ar putea ajuta in domeniul care va intereseaza, precum: limbi straine, abilitatea de a lucra cu calculatorul.
» Toate cluburile, asociatiile sau organizatiile in care ati fost inscris si rolul pe care l-ati avut in acestea.
» Hobby-urile pe care le aveti (insa fara a exagera in prezentarea lor).
Sursa: Sotiris Karagiozidis, managing partner la compania Unlimited Potential.