15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialNe pregatim deja pentru JO de la Londra

Ne pregatim deja pentru JO de la Londra

Romania a terminat pe un excelent loc 9, in clasamentul pe medalii, Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) sau "Mica Olimpiada", cum este supranumita competitia celor mai valorosi juniori de pe Batranul Continent, intreceri desfasurate sub semnul celor cinci cercuri olimpice, care s-au incheiat ieri la Tampere, in Finlanda. Cu un total de 16 medalii cucerite – trei de aur, opt de argint si cinci de bronz –, micuta noastra delegatie, care a numarat doar 44 de sportivi, a intrecut reprezentative puternice si mult mai numeroase, precum cele ale Serbiei, Ungariei  si Olandei. Remarcabil este ca, intr-o perioada in care loturile de seniori, la majoritatea sporturilor, traverseaza o etapa destul de critica, rezultatele fiind din ce in ce mai slabe, juniorii au demonstrat la FOTE ca sportul romanesc are asigurat "spatele" in perspectiva viitoarelor competitii de anvergura.

 

"In ciuda perioadei dificile pe care o parcurgem, am incercat sa nu neglijam pepiniera sportului romanesc si am reusit sa nu ne departam de plutonul fruntas la nici unul dintre capitole: rezultate, ceea ce este cel mai important, dar si la impresia artistica, daca vreti sa-i spunem asa, pentru ca am aratat la fel de frumos, din punctul de vedere al echipamentului de prezentare, ca celelalte delegatii", a spus Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.
Ca in vremurile bune, cele mai multe clasari pe podium, zece – doua medalii de aur, sase de argint si doua de bronz –, le-au inregistrat gimnastele si, surprinzator, gimnastii. Imbucurator este ca, tinand seama de varsta, din toata delegatia prezenta la Tampere, cele mai multe sanse sa ne reprezinte la Jocurile Olimpice de la Londra le au gimnastele.

 

"Pentru noi, aceasta competitie a fost intr-adevar foarte importanta in perspectiva editiei viitoare a jocurilor olimpice, dar este prea devreme sa vorbim despre intrecerile de la Londra. Rezulatele inregistrate la Tampere le-au dat mai multa incredere in fortele proprii, dar mai este mult de lucru", a precizat Liliana Cozma, antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastica prezent la FOTE. Anul urmator, in primul lor an de seniorat, cele trei vor trebui sa lupte pentru un loc in actuala echipa reprezentativa, dar faptul ca se anunta o concurenta importanta intre "vechile" si "noile" senioare va creste cu siguranta valoarea viitoarei reprezentative feminine de gimnastica a Romaniei. Daca tehnicienii lotului au fost rezervati in ceea ce priveste viitorul, in schimb Racea, care a cucerit nu mai putin de sase medalii la FOTE, inscriindu-se cu sanse mari la titlul de vedeta a echipei, Haidu si Trenca, intrebate care le este obiectivul, au raspuns intr-un glas: "Ne pegatim pentru Londra!".

Fara a diminua importanta medaliior obtinute de ceilalti sportivi, trebuie spus ca sansele lor de a ajunge la JO de la Londra, din cauza varstei, sunt destul de scazute. Spre deosebire de gimnaste, nici gimnastii, nici atletii nu vor atinge maturitatea sportiva pentru Londra, dar exista, evident, si exceptii. "Cele 16 medalii obtinute la cea mai importanta competitie europeana la aceasta categorie de varsta (n.r. – 15-16 ani) ne dau mari sperante pentru viitor. Faptul ca nu avem doar cateva varfuri, ci mai multi sportivi capabili sa se lupte pentru podium ne indreptateste sa fim optimisti in ceea ce priveste viitorul. Important este ca exista un nucleu destul de mare de copii, de care vom avea grija sa creasca la acelasi nivel pana la seniorat", a spus Florin Misca, seful de misiune al delegatiei care a reprezentat Romania la FOTE.  

Daca gimnastica si atletismul au impresionat, urcand de mai multe ori pe podium, tenisul si judo au fost reprezentate onorabil, iar pentru ciclism simpla prezenta, in premiera, la o editie a FOTE a fost o performanta (chiar daca cei doi rutieri au avut o prestatie modesta), in schimb inotul a dezamagit. Din cei opt inotatori, nici unul nu a reusit macar sa prinda o finala. "Suntem ingrijorati de faptul ca la inot, sportul care ne-a oferit atatea satisfactii, cel putin la ultimele trei editii ale Jocurilor Olimpice, nu mai vine nimic din spate. Se pare ca aici exista cu adevarat o mare problema, pe care va trebui s-o analizam si s-o solutionam cat mai rapid la revenirea in tara", a spus Ioan Dobrescu, nemultumit de modul in care s-au prezentat inotatorii la FOTE.

AUR
» Elena Racea, la barna si sarituri;
» Ioana Doaga, la 800 m.

ARGINT
» echipa feminina de gimnastica formata din Elena Racea, Raluca Haidu, Diana Trenca;
» Elena Racea, la individual  compus, paralele si sol;
» Vasile Muntean, la individual compus si sol;
» Ioana Doaga, la 1.500 m;
» Alina Rotaru, la saritura in lungime.

BRONZ
» echipa masculina de gimnastica formata din Vasile Muntean, Ladislau Kotrong, si Laurentiu Nistor;
» Raluca Haidu, la sol;
» Andreea Todereanu, triplusalt;
» Adelina Pastor, la 400 m plat;
» Bianca Lazar Fazekas, la aruncarea ciocanului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă