Vestitul conte sangeros Dracula a devenit agent turistic. si nu la Castelul Bran, ci la Hunedoara, acolo unde administratorii Castelului Corvinilor au avut ideea sa foloseasca mitul lui Dracula pentru a atrage vizitatori, care nu s-au lasat asteptati.
Administratorii monumentului istoric au decis sa lege sarbatoarea anuala denumita Ziele Castelului, aflata in plina derulare, de numele lui Vlad Tepes si au lansat festivalul "Dracula Nights", care s-a incheiat ieri. Manifestarile au inclus proiectii de filme horror, care au putut fi vizionate noaptea, in curtea interioara a castelului si care au fost deosebit de apreciate de vizitatorii straini care il adora pe Dracula.
Mitul sangerosului conte nu a fost ales la intamplare, pentru ca istoricii au demonstrat deja legatura dintre Vlad Tepes si Castelul Corvinilor de la Hunedoara. "Asteptam reactiile fata de ceea ce se va intampla. Nu am incercat decat sa facem urmatorul lucru: sa spunem ca Vlad Tepes, si personaj istoric, nu Dracula, a avut legaturi cu familia de la Hunedoara, nu intotdeauna foarte bune. Sa nu uitam ca Vlad Dracul a fost ucis din ordinul lui Ioan de Hunedoara.
In schimb, in 1452, apare o informatie asupra prezentei lui Vald Tepes in Sala Cavalerului, este exprimarea facuta de profesorul Radu Florescu, Ioan de Hunedoara invitandu-l pentru a-l proteja si a-l sprijini pentru obtinerea tronului Tarii Romanesti", a declarat Nicolae Ceriser, director al muzeului Castelul Corvinilor din Hunedoara. Legendele legate de acest castel sunt multe si gustate de publicul care a venit in numar mare si in acest an sa viziteze monumentul, mai ales ca mitul lui Dracula e inca de maxim interes.
La Hunedoara vin an de an turisti din tara, dar si din strainatate si cu precadere din Ungaria, pentru ca romanul Matia Corvinul a fost cel mai mare rege al Ungariei.
Castelul de la Hunedoara are toate sansele sa-si recapete frumusetea de odinioara in doar cativa ani, chiar daca intre timp a mai "saracit" din punct de vedere al mobilierului. Cel din Sala Domnitelor este la restaurat, dupa ce in anii 1980 un "istet" a avut ideea sa-l vopseasca pentru a ascunde patina timpului. Mobila din Sala Cavalerilor, ca si altele, a ajuns la muzeul din Deva, dar aici este posibil sa ajunga piese de mobilier de la castelul Bran.
Monumentul a fost ridicat in secolul XV de catre Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi intarituri, pe o stanca la picioarele careia curge paraul Zlasti. Este o constructie impunatoare, cu acoperisuri inalte si divers colorate, cu turnuri si turnulete, ferestre si balcoane. Castelul a fost o somptuoasa locuinta, nu numai un punct strategic intarit. Cu trecerea anilor, diversii stapani ai castelului i-au modificat infatisarea. Galeria si donjonul, ramase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum si Turnul Capistrano reprezinta cateva dintre cele mai semnificative parti ale constructiei.