6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialExclusiv RL: Necolaiciuc va fi extradat pana in decembrie

Exclusiv RL: Necolaiciuc va fi extradat pana in decembrie

» In timp ce Ministerul Justitiei de la Bucuresti considera ca Mihai Necolaiciuc nu ar putea fi extradat mai devreme de vara anului 2010, autoritatile judiciare din SUA anunta ca fostul director general al CFR va ajunge la Bucuresti pana la sfarsitul acestui an.

Fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc, arestat de autoritatile americane luna trecuta, va fi extradat in Romania pana la sfarsitul acestui an, a declarat, in exclusivitate pentru Romania libera, Steve Cole, ofiterul de Relatii Publice al Procuraturii Generale a districtului Middle Florida. Totusi, oficialii americani sustin ca o data certa la care Mihai Necolaiciuc, acuzat ca ar fi devalizat CFR cu aproape 100 milioane de dolari, va fi adus la Bucuresti nu a fost inca stabilita. Asta, pentru ca operatiunea va avea nevoie de pronuntarea definitiva a unui judecator, dar si de semnatura secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton. "Acuzatiile care i se aduc domnului Necolaiciuc Mihai sunt cele formulate in Romania impotriva sa (acte de coruptie, abuz in serviciu – n.r.).

 

Acesta va fi deportat inapoi in tara daca judecatorul si, in ultima instanta, secretarul de stat il vor considera extradabil, conform tratatului dintre cele doua tari. Data la care acest lucru se va intampla nu a fost inca fixata, dar cel mai probabil deportarea va avea loc undeva pana la finele acestui an", sustine ofiterul de Relatii Publice al districtului Middle Florida, Steve Cole.
Spre deosebire de punctul de vedere obtinut de R.l. de la autoritatile din Florida, Ministerul roman al Justitiei crede ca procedurile de aducere a lui Necolaiciuc in tara s-ar putea prelungi aproximativ un an, intrucat mecanismul formal este complicat. "Solutionarea cererii de extradare se va face potrivit legii americane. In procedura de extradare din SUA nu se aplica legea romana. In Statele Unite ale Americii procedura de extradare este o procedura complexa, care respecta garantiile procesuale in materie (…) Solutionarea cererii in prima instanta ar putea dura un an", se arata intr-un raspuns transmis de MJ.

Plimbat prin doua puscarii americane
Pe de alta parte, reprezentantul statului Florida, Steve Cole, sustine ca, de la arestarea sa de catre agentii federali, pe 17 iunie a.c., Necolaiciuc nu a fost asistat la vreo infatisare de un aparator angajat de el. Informatia a fost intarita pentru Romania libera si de catre avocatul Russel Rosenthal, cel care l-a reprezentat, din oficiu, pe Necolaiciuc, imediat dupa arestare. Aceasta se intampla in a doua jumatate a lunii iunie, cand au si demarat audierile preliminare pe chestiunea extradarii. In interviul pe care Rosenthal il acorda R.l., acesta mai sustine ca fostul director general al CFR s-a plimbat in ultima luna si jumatate prin doua inchisori americane. Prima puscarie in care a fost depus este Lee County, o inchisoare federala ale carei celule sunt ocupate de peste 1.000 de detinuti. Ulterior, Mihai Necolaiciuc a fost mutat in penitenciarul Glades County, situat in localitatea Moore Haven, nu departe de Palm Beach, unde a fost retinut.

In iunie, arestarea fostului sef al CFR pe teritoriul SUA a produs o mare valva la Bucuresti. Necolaiciuc disparuse din peisaj inca din 2005, cand a parasit tara pe la frontiera Romaniei cu Republica Moldova. Ani de zile, controversatul personaj a fost cautat, cel putin formal, de autoritatile de la Bucuresti, iar Interpolul l-a pus sub urmarire generala. La inceputul anului 2008, misterul "Necolaiciuc" s-a destramat, cel putin la nivelul catorva oficiali romani si americani. Departamentul de Justitie al SUA informa atunci Ministerul de Justitie de la Bucuresti ca Mihai Necolaiciuc a fost localizat pe teritoriul statului Florida. Pe 7 februarie 2008, MJ roman a emis si o cerere de extradare a acestuia.

La operatiunea de capturare a lui Necolaiciuc in SUA au participat Biroul Interpol Washington, dar si agenti federali de la Departamentul de Imigrari. O informare transmisa de americani omologilor lor romani mentiona faptul ca, la momentul arestarii, asupra fugarului s-au gasit documente de identitate si de calatorie emise de Venezuela. Recent, Letonya Miller, responsabil in cadrul Biroului Interpol Washington, declara pentru R.l. ca Mihai Necolaiciuc ar urma sa-si petreaca urmatorii 15 ani in inchisorile din Romania, dupa ce acesta va fi extradat.

» Interese transpartinice
Retinerea lui Mihai Necolaiciuc, director general al Cailor Ferate Romane intre 2000 si 2004, a produs cutremur si in lumea politica si de afaceri autohtona. Aceasta, in conditiile in care conexiunile sale cu aceasta zona au fost transpartinice si au mers pana la varful PSD si PDL. In 2005, Necolaiciuc a fost scos din tara cu masina chiar de cumatrul lui Miron Mitrea, omul de afaceri Florian Walter (Busca). Firmele acestuia din urma au fost abonate la contracte de zeci de milioane de euro cu ministerul condus de Mitrea si cu divizia (CFR) coordonata de Necolaiciuc. O firma a lui Cristian Burci, un alt apropiat al lui Miron Mitrea, a fost cadorisita de CFR, condusa de Mihai Necolaiciuc cu zece locomotive.

Dumitru Bucsaru, patronul campioanei en titre la fotbal, Unirea Urziceni, nu a lipsit din aceasta constelatie de relatii la varf. Firmele lui Bucsaru au obtinut lucrari de constructii la baze de agrement ale CFR, facturate la preturi uriase. Insa ascensiunea lui Necolaiciuc in Ministerul Transporturilor poarta si un antet PD. Acesta a fost promovat in fruntea Regionalei CFR Iasi de Anca Boagiu, pe vremea cand Traian Basescu conducea Transporturile, iar in 2000 Boagiu l-a mai propulsat o data, ca director general al Cailor Ferate Romane, unde a ramas pe tot parcursul ministeriatului lui Miron Mitrea, pana la finele anului 2004.

 

 

Russel Rosenthal, avocat din oficiu

"Domnul Necolaiciuc nu si-a angajat un aparator"
Russel Rosenthal este primul avocat pe care l-a avut fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc in SUA, dupa ce acesta a fost arestat de autoritatile americane la Palm Beach, Florida. Rosenthal, care a acordat un interviu Romaniei libere, a fost desemnat la mijlocul lunii iunie sa-l apere pe Necolaiciuc din oficiu. Desi romanul are un avocat la Bucuresti, in persoana profesorului Gheorghita Mateut (cel care l-a aparat si pe Gigi Becali in dosarul de sechestrare de persoane), in SUA fostul sef al CFR prefera sa traga de timp si sa nu-si angajeze pe moment un aparator.

»Romania libera: Care este actualmente statutul domnului Mihai Necolaiciuc?
Russel Rosenthal: Acum, nu mai este chiar clientul meu. Eu si un alt avocat din biroul nostru i-am fost repartizati pentru a-l asista la prima audiere in fata judecatorului. In acest moment insa, nu il mai reprezint.

»R.l.: Cand se intampla asta?
R.R.: In luna iunie (imediat dupa arestarea lui Necolaiciuc la Palm Beach – n.r.).

»R.l.: Acum, stiti, are un alt aparator?
R.R.: Nu are in prezent. Judecatorul chiar trebuie sa decida acum daca, in caz ca in perioada imediat urmatoare nu isi va angaja un avocat, sa ii mai desemneze inca o data un aparator din oficiu.

»R.l.: Unde este domnul Necolaiciuc in arest acum?
R.R.: Dupa ce a fost arestat, a fost depus la inchisoarea Lee County. A fost insa mutat ulterior, iar in acest moment se afla in detentie la inchisoarea Glades County, situata in localitatea Morre Haven, Florida. E undeva la mijlocul drumului dintre Palm Beach si Fort Meyers.

»R.l.: Care este regimul de detentie?
R.R.: Unul obisnuit. Gradul de securitate este inalt, dar nu maxim.

»R.l.: Ne puteti explica daca ar exista un motiv de strategie pentru care un detinut in situatia domnului Necolaiciuc sa ezite cat mai mult sa-si angajeze un avocat? si-ar putea prelungi astfel sederea in SUA?
R.R.: E greu de spus. Procedura obisnuita presupune ca acelei persoane care inca nu si-a angajat un aparator, dar care trebuie sa se prezinte in fata judecatorului, sa ii fie repartizat imediat un avocat din oficiu. S-a intamplat asta si in ceea ce-l priveste pe domnul Necolaiciuc, in cazul primei audieri. Pe moment insa, e posibil ca dumnealui sa nu mai intre in aceasta categorie. Ceea ce nu inseamna ca procesul in sine bate pasul pe loc.

»R.l.: Pentru ce acuzatii l-ati reprezentat dumneavoastra?
R.R.: Eu l-am asistat pe problema legata de extradarea in Romania. Domnul Mihai Necolaiciuc nu este acuzat pentru alte lucruri pe teritoriul Statelor Unite. Pe numele sau se deruleaza strict un proces de extradare in Romania, pentru acuzatiile care ii sunt aduse acolo.

»R.l.: Ne puteti descrie starea in care era cand l-ati cunoscut?
R.R.: Nu ar fi potrivit sa fac astfel de comentarii.

»R.l.: I se permit domnului Necolaiciuc vizite in arest?
R.R.: Da. Avocatului, spre exemplu, ii e permis sa se intalneasca cu clientul sau oricand.

»R.l.: Doar avocatului?
R.R.: Avem proceduri care reglementeaza si contactul cu alte persoane decat cel cu aparatorul. Exista, bineinteles, facilitatile necesare in arest. In Lee County, vizitele se tin intr-o incapere in care detinutul si vizitatorul sau sunt supravegheati video. In Glades County, vorbitorii sunt separati printr-un geam securizat, nu au contact direct.

Cele mai citite

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...

FIFA modifică regulile transferurilor după cazul Lassana Diarra. Noi reglementări provizorii anunțate

FIFA a adoptat un set de reguli temporare pentru transferurile jucătorilor, în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene legate de...

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...
Ultima oră
Pe aceeași temă