» Sase tineri au obtinut medalii de aur, argint si bronz la Olimpiada Internationala de Matematica de la Bremen, in Germania.
» Unul dintre medaliatii cu aur are numai 14 ani, in conditiile in care varsta majoritatii participantilor la concurs a fost intre 18 si 19 ani.
» Olimpicii au fost intampinati ieri, la sosirea pe Aeroportul Otopeni, de Ecaterina Andronescu. Unul dintre elevi i-a reprosat ministrului calitatea slaba a invatamantului romanesc.
Cei sase participanti la Olimpiada Internationala de Matematica desfasurata in Germania, la Bremen, au ajuns ieri, in jurul pranzului, pe Aeroportul Otopeni. Au fost asteptati de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, care i-a felicitat pentru performantele obtinute: doua medalii de aur, doua de argint si doua de bronz. Olimpicii i-au reprosat totusi reprezentantei Guvernului ca sistemul de invatamant din Romania are o calitate slaba.
Elena Madalina Persu, care a obtinut medalia de aur, i-a explicat ministrului Educatiei ca sistemul de invatamant american este evident superior. Elena spune ca din acest motiv va pleca sa-si continue studiile in America, la Universitatea Harvard, acolo unde a obtinut o bursa de 54.000 dolari. "Romania mai are mult de progresat in domeniul invatamantului", i-a reprosat tanara Ecaterinei Andronescu. "Spre exemplu, la noi nu sunt investiti suficienti bani in invatamant, nu ai optiunile din strainatate, unde iti poti alege materiile la facultate si chiar le poti schimba dupa un an-doi. In tara, daca te duci la Facultatea de Matematica, ramai acolo, ai materii fixe, nu te poti muta dupa doi ani la Informatica", spune fata.
Ministrul nu a fost insa de acord cu afirmatiile fetei: "Te asigur eu ca si in Romania te poti muta de la Facultatea de Matematica la cea de Informatica dupa doi ani. Voi nu sunteti suficient informati", a spus ministrul. "Ca profesor, as incerca sa va inoculez dragostea de tara. Romania nu e si nu trebuie vazuta ca ultima tara", a mai spus Ecaterina Andronescu, care a fost nevoita insa, in cele din urma, sa recunoasca faptul ca in sistemul nostru de educatie nu exista o zona destinata performantei pentru copiii dotati.
"Fac matematica exact cat simt ca trebuie sa fac"
Omer Cerrahoglu (din Baia Mare) este, asemenea Elenei Madalina Persu, castigator al medaliei de aur. Impresionant este faptul ca Omer a reusit aceasta performanta la varsta de 14 ani, in conditiile in care majoritatea participantilor la Olimpiada Internationala de Matematica aveau intre 18 si 19 ani. "Lucrez zilnic exercitii de matematica intre o ora si 6 ore, in mod normal. Inaintea concursurilor lucrez mult mai mult. Chiar si cand sunt in vacanta, in concediu, ma gandesc la matematica", ne-a spus Omer, concluzionand: "Fac matematica exact cat simt ca trebuie sa fac".
Chiar si in aceasta situatie, olimpicul spune ca are timp sa practice "sporturile" oricarui adolescent, cum ar fi iesirile cu prietenii, distractia, jocuri precum ping-pong si baschet. Totodata, si gusturile sale muzicale coincid cu cele ale majoritatii tinerilor: Sean Paul, Eminem, 50 Cent. Omer ne-a marturisit ca nu are nici un obicei sau obiect care sa-i poarte noroc la concursuri, poate doar credinta. "Totul este de la Dumnezeu", spune el natural.
Spre deosebire de ceilalti participanti, Omer nu e convins asupra traseului pe care il va parcurge in viitor. "Am doar 14 ani", invoca el firesc.
Marius Tiba, in varsta de 16 ani, medaliat cu bronz, sustine, la fel ca ceilalti olimpici, ca va pleca in strainatate: "Vreau sa studiez matematica sau poate medicina in afara, la o facultate de renume precum Harvard". Marius invata acum la Liceul International de Informatica din Bucuresti, unde a fost invitat: "M-au sunat si m-au chemat la ei".
De la acelasi liceu sunt si Elena Madalina Persu, castigatoarea medaliei de aur, si Francisc Bozgan, medaliat cu argint. "Profesorii nu sunt motivati la alte licee, ma bucur ca fiul meu este la Liceul International de Informatica", ne-a marturisit Eva, mama lui Francisc Bozgan.
PALMARES
» La olimpiada internationala de anul acesta au fost peste 500 de participanti din mai mult de 100 de tari. Cu doua medalii de aur, doua de argint si doua de bronz, Romania s-a clasat pe locul 13. Concursul a fost castigat de China.
» Prima olimpiada internationala de matematica a fost organizata in urma cu 50 de ani. Initial, la acest concurs participau doar tarile aflate sub influenta sovietica.
» Subiectele Olimpiadei Internationale de Matematica, in numar de sase, depasesc cu mult matematica predata la liceu, ele vizand probleme de combinatorica, teoria numerelor, geometrie analitica. Pentru rezolvarea acestora, participantii au la dispozitie doua zile consecutive.