18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialDirectori ai Electrica, judecati pentru coruptie

Directori ai Electrica, judecati pentru coruptie

Procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a mai multor directori din cadrul sucursalelor din Transilvania ale Electrica. Ei sunt acuzati de fapte de coruptie si de spalare de bani. Impreuna cu ei sunt judecati mai multi oameni de afaceri care ar fi prejudiciat compania de stat.

Procurorii DNA au emis un rechizitoriu prin care mai multe persoane au fost trimise in judecata pentru ca ar fi prejudiciat Electrica SA. Concret, ei ar fi platit suma de 50 miliarde lei vechi unor firme in schimbul unor produse electrice chinezesti. Acestea purtau fraudulos marca firmei Siemens. Produsele electrice contrafacute au fost cumparate cu un miliard de lei vechi. sefii companiei Electrica au fost mituiti de catre oamenii de afaceri, care au pus la cale combinatia, ca sa inchida ochii si sa receptioneze produsele electrice contrafacute. In urma acestei operatiuni, compania de stat a suferit prejudicii directe si indirecte in valoare de 234,8 miliarde lei vechi.
Procurorii l-au trimis in judecata pe Gabriel Michael Ruga, cel care a condus sucursala Electrica Transilvania Nord in intervalul 2000-2006. El este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si spalare de bani. Procurorii spun ca spaga primita de acesta s-ar fi ridicat la suma de 5,5 miliarde lei vechi.

De asemenea, a fost trimis in judecata Ioan Constantin Stoica. El a fost director al Societatii de Intretinere si Servicii pentru Energetice Electrice (SISEE) Transilvania Nord, in perioada 2000-2005. Stoica este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Cea de-a treia persoana trimisa in judecata este Petru Morar, fostul sef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE Transilvania Nord. El este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice si spalare de bani. El ar fi primit mita, prin intermediul Fundatiei Crestine de Ajutorare Cluj, condusa de fiica sa, aparatura IT, mobilier si suma de 80 milioane lei vechi.
 
De asemenea, procurorii l-au trimis in judecata pe "creierul" afacerii, Vasile Croitoru. El controla firma Energo El Group SRL, din Timisoara. Aceasta firma a vandut produsele chinezesti drept produse electrice Siemens catre compania de stat. Vasile  Croitoru este acuzat de dare de mita, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, spalare de bani si concurenta neloiala. Cea de-a cincea persoana trimisa in judecata este Oana Mihaela Caraba, fiica lui Petru Morar. Ea este acuzata de complicitate la luare de mita si spalare de bani. Pentru aceleasi acuzatii a fost trimis in judecata Gabriel Traian Ruga, fiul fostului director al Electrica Transilvania Nord.

Cea de-a saptea persoana judecata este cumnatul lui Vasile Croitoru, Dumitru Osman, administratorul si actionarul firmei din Timisoara prin care a fost pusa la cale afacerea. El este acuzat de spalare de bani, din care a obtinut un profit de 600 milioane lei vechi. De asemenea, sunt inculpati Petre Neacsu, pentru complicitate la spalare de bani, si Costel Croitoru, fiul lui Vasile Croitoru, pentru complicitate la dare de mita si spalare de bani.

Cele mai citite

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

Viktor Orban acuză UE că încearcă să-i răstoarne guvernul

Orban susține că UE vrea să impună Budapestei o administrație „marionetă” și aseamănă protestul său, cu revolta antisovietică din 1956 Premierul ungar, care s-a contrat...

Turismul intern domină majoritatea regiunilor din România, cu excepția București-Ilfov

În 2023, majoritatea regiunilor din România s-au bazat pe turismul intern, având o pondere a turiștilor străini sub 20% din totalul înnoptărilor în unitățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă