8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDatoria publica, peste 140 miliarde lei dupa prima transa de la FMI

Datoria publica, peste 140 miliarde lei dupa prima transa de la FMI

» Fara a lua in calcul intrarea primei transe de la FMI, in valoare de 4,775 miliarde euro (20 miliarde lei), datoria publica a Romaniei a crescut in luna mai cu un miliard de lei, pana la 120,7 miliarde lei, echivalentul a 22,7% din produsul intern brut (PIB). Adaugand si prima parte din imprumutul de la FMI, datoria publica a ajuns la 140,7 miliarde lei, reprezentand 26,5% din produsul intern brut (PIB), cu 31 miliarde lei peste nivelul de la inceputul anului.

Viitoarele transe de la fmi (3,5 miliarde euro) si Comisia Europeana (2,5 miliarde euro) care vor intra anul acesta, precum si nevoile suplimentare de finantare care vor aparea (in special pe fondul adancirii deficitului bugetar) – estimate la 26 miliarde lei – ar putea duce datoria publica la aproape 192 miliarde lei la finalul anului, echivalentul a 36% din PIB. Chiar daca va inregistra o crestere considerabila fata de nivelul de la inceputul anului, de 21,8% din PIB, datoria publica se va situa confortabil in criteriile pactului de stabilitate de la Maastricht, care prevad o limita maxima de 60% din PIB.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, care nu includ prima transa de la FMI, 63,2% (76,3 miliarde lei) din datoria publica totala era in moneda nationala, 25,7% in euro (echivalentul a 31 miliarde lei), iar 11,1% in alte valute (13,4 miliarde lei). De asemenea, potrivit Finantelor, cea mai mare parte a datoriei publice, de 92,9%, era datorie guvernamentala (112,1 miliarde lei), iar restul – datorie publica locala.

"In luna mai erau scadente pe titluri de stat in suma de 5,4 miliarde lei, iar Finantele au atras 6,4 miliarde lei, ceea ce ar putea explica intr-o oarecare masura cresterea datoriei publice cu un miliard de lei", a declarat Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank Romania.
Potrivit economistilor ING, deficitul bugetar se va adanci cu 20 miliarde lei in a doua jumatate a anului. In plus, conform intelegerii cu FMI, statul ar putea acorda garantii si ajutoare de stat in limita a 6 miliarde lei.
"Datoria publica in moneda nationala va creste o data cu adancirea deficitului bugetar si se va finanta preponderent de la bancile locale. Fara transele din acordul cu FMI-UE, estimam ca datoria publica va ajunge la 25% din PIB la sfarsitul anului", a spus Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Presiune uriasa pe termen scurt
Daca la inceputul anului Finantele estimau serviciul datoriei guvernamentale pe 2009 la 32,7 miliarde lei, dupa primele cinci luni serviciul datoriei pe acest an este previzionat la 58,6 miliarde lei. Prin urmare, statul si-a majorat datoria pe termen scurt cu cel putin 26 miliarde lei, desi datoria publica totala a crescut cu doar 11 miliarde lei. Acest lucru se vede si la scaderea drastica a maturitatii medii a titlurilor de stat ce trebuie rambursate, pana la 1,2 ani, desi la inceputul anului maturitatea medie era de 2,2 ani.

Cele mai citite

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...
Ultima oră
Pe aceeași temă