3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialMii de copii germani si israelieni, fabricati in Romania

Mii de copii germani si israelieni, fabricati in Romania

Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pe 29 de zile pentru sefii unei retele de trafic international de ovule, doi israelieni si o romanca. Clinica de fertilitate Sabyc, "fabrica de copii", functiona de 10 ani in Capitala, dar procurorii i-au descoperit abia acum banca de embrioni. Cel putin 2.000 de ovule recoltate in schimbul a 200-250 de euro de la femei sarace, indeosebi de etnie roma, au devenit, in urma procedurii de fertilizare cu sperma donatorilor, copii germani si israelieni "fabricati in Romania". La aceasta clinica ar fi apelat, contra unor sume de 10.000-15.000 de euro, sute de cupluri care nu puteau avea copii. De altfel, cand procurorii si jandarmii au descins la clinica Sabyc, ei au gasit aici 30 de femei israeliene, pregatite pentru fertilizare "in vitro" cu embrioni rezultati din ovule proaspat prelevate. In acest caz sunt cercetati penal si trei medici romani care lucrau la clinica Sabyc. Totodata, alti doi medici israelieni au primit interdictia de a parasi Romania. Sute de donatoare, cu varste intre 18 si 30 de ani, ar urma sa fie audiate de procurori in curand. Nu este pentru prima data cand ovulele romancelor ajung produse de export. Primul scandal de acest tip a izbucnit in 2005, cand Mircea Cinteza, pe atunci ministru al Sanatatii, a sesizat Parchetul impotriva unei clinici din Bucuresti, infiintata tot de catre un medic israelian si acuzata ca ar exporta embrioni umani congelati, pentru mame din strainatate.

» Anchetatorii au indicii potrivit carora caracteristicile donatoarelor ar fi fost falsificate pentru ca ovulele acestora sa fie acceptate de clienti.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au dat o lovitura de forta exportului romanesc de ovule, derulat prin clinica Sabyc. La aceasta clinica, responsabila pentru cel putin 2.000 de inseminari artificiale, ar fi apelat, contra unor sume de 10.000-15.000 de euro, sute de cupluri din Germania si Israel. De altfel, cand procurorii si jandarmii au descins la clinica Sabyc, au depistat aici 30 de femei israeliene, pregatite pentru realizarea fertilizarii "in vitro" cu embrioni realizati din ovule proaspat recoltate. In timpul perchezitiei de la "fabrica de copii", procurorii au ridicat documente si calculatoare ale clinicii si au pus sechestru, in vederea continuarii cercetarilor, pe doua autoturisme de lux, un Mercedes si un Lamborghini, si pe suma de 200.000 de euro. sefii retelei au fost retinuti pentru 24 de ore de procurori, iar Tribunalul Bucuresti le-a dat mandate de arestare pentru 29 de zile. Au fost arestati: medicul ginecolog Harry Mironescu, seful clinicii, fiul acestuia, Yair Miron, asociat unic al clinicii, si Cecilia Borzea, secretara care se ocupa de gasirea clientilor si a donatoarelor. Ei au fost acuzati de constituirea unui grup infractional organizat care se ocupa cu traficul de celule de origine umana, in scopul obtinerii unui folos material. Pe parcursul activitatii infractionale, la grup au mai aderat si alte persoane, circa 60. Fata de 22 dintre acestea procurorii au dispus deja inceperea urmaririi penale. In acest caz sunt cercetati penal si trei medici romani care lucrau la clinica Sabyc, a caror soarta profesionala urmeaza a fi decisa de Colegiul Medicilor din Romania. Acest for a apreciat inca din 2006 ca activitatea clinicii Sabyc a fost "neetica si ilegala". Alti doi medici israelieni, Natan Levit, profesor universitar in tara sa, si Zeskind Genia, au primit interdictie de a parasi Romania, iar Ministerul de Externe din Israel a anuntat ca urmareste acest caz.

Potrivit procurorilor DIICOT, romancele care acceptau sa le fie luate ovulele, cu varste intre 18 si 30 de ani, primeau intre 200 si 250 de euro. Sute de donatoare ar urma sa fie audiate de procurori in urmatoarele zile. O televiziune de stiri a incercat sa intervieveze ieri cateva femei rome, insa acestea au fugit. Potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, exista indicii potrivit carora caracteristicile acestor donatoare, indeosebi femei sarace, de origine roma, ar fi fost falsificate. Astfel, chiar daca donatoarea era bruneta, cu ochi caprui, clientul era informat ca ea este blonda si cu ochi albastri. In plus, printre donatoare s-ar fi aflat si femei din Israel, carora legea le interzice donarea de ovule in tara lor. Insa nici lgea romaneasca nu mai este permisiva. Directorul Agentiei Nationale de Transplant, dr. Victor Zota, a declarat ca la clinica Sabyc a fost incalcata legea romana, care prevede ca orice transplant de celule se face fara nici un avantaj material.

Nu este pentru prima data cand ovulele romancelor ajung la export. Primul scandal de acest tip a izbucnit in 2005, cand Mircea Cinteza, pe atunci ministru al Sanatatii, a sesizat Parchetul impotriva unei clinici-fantoma din Bucuresti, mentionata de BBC in scandalul "copiilor comandati prin posta". BBC descoperise ca in aceasta clinica, infiintata la sfarsitul anilor ’90 de catre doctorul israelian Illya Barr, ovulele provenite de la donatoare romance erau fertilizate, la Bucuresti, cu sperma unor barbati din strainatate. Embrionii rezultati erau apoi congelati si trimisi in afara tarii, pentru inseminarea partenerei celui care a furnizat materialul genetic. Medicul dezvoltase chiar o metoda de congelare a spermei in tara de origine, facand posibil transportul ei pana in Romania. Potrivit BBC News online, doctorul Barr afirma ca principalul motiv pentru care a infiintat clinica in Romania este ca "aceasta este o tara cu cerinte minime in privinta donarii". Sursa citata mai arata ca donatoarele din Romania erau femei cu o medie de varsta de 24,5 ani, mai ales studente si intelectuale, care primeau 200 de dolari la o donare de ovule, in timp ce in SUA o femeie putea incasa, pentru ovulele ei, circa 7.000 de dolari.
Ex-ministrul Mircea Cinteza spune ca legislatia este mult mai dura acum, cand bancile de organe sunt sub atenta supraveghere. De altfel, clinica Sabyc a functionat ilegal din 2006, de cand s-a inasprit legea, ea fiind acreditata abia saptamana trecuta, pentru activitatea de fertilizare "in vitro", de catre Agentia Nationala pentru Transplant. Alte informatii despre disponibilitatea romancelor de a fi donatoare de ovule au venit in ultimii ani din Spania. O clinica din Tarragona oferea, de pilda, in 2007, circa 900 de euro fiecarei donatoare, asigurand anonimatul si dreptul femeilor romance de a afla daca din ovulele lor au rezultat copii.

Procedura

» Recoltarea ovulelor

Modul in care s-a realizat recoltarea ovulelor de la romance ne-a fost explicat de profesorul doctor Vasile Luca, medic primar obstetrica-ginecologie. Astfel, mai intai femeile sunt tratate cu hormoni pentru declansarea ovulatiei in ovare. Apoi, cand foliculii respectivi ajung la maturitate, se aplica o punctie ghidata ecografic, pentru aspirarea ovulelor respective. "In urma tratamentelor hormonale se pot aspira cate doua-trei ovule, insa nu toate pot fi fertilizate", arata dr. Luca. Specialistul spune ca, desi femeile carora le-au fost recoltate ovulele mai pot face copii, ele se supun la niste riscuri determinate doar de procedura respectiva – punctia si recoltarea ovulelor, manevre in cursul carora ar putea fi lezat vreun organ intern, precum intestinul. "Insa, de obicei, se face o insuflatie de acid carbonic in organism, astfel incat intestinele sunt indepartate", ne asigura dr. Vasile Luca. Alti specialisti sustin insa ca procedura recoltarii ovulelor, efectuata de mai multe ori, poate lasa pacienta sterila, intrucat femeile se nasc cu un numar limitat de ovule.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă