Dupa ani si ani de chinuitoare diete cu continut scazut de grasimi si carbohidrati, dupa numararea caloriilor fiecarei inghitituri, dupa pranzuri fade si griji obsedante pentru fiecare kilogram in plus, mancarea gustoasa si sanatoasa a fost reinscaunata. "Locavore", "raw food", "home cooking" sunt trendurile alimentare importate in Europa de peste Ocean, desemnand, pe scurt, un 3-in-1 perfect: deliciul papilelor gustative, confort psihic si sanatate.
Intr-o era ce preaslaveste silueta de silfida, o miscare aparent paradoxala isi face simtita prezenta: intoarcerea la hrana gustoasa. A trecut vreme prafurilor pe post de masa de seara. Bucuria de a savura felurile preferate isi redobandindeste locul meritat.
Nu inseamna insa ca aceia care aleg aceasta filosofie de alimentatie uita sa-si supravegheze greutatea sau dau la o parte obiceiurile sanatoase. Dimpotriva, schimbarea de mentalitate aduce un mod pozitiv de a privi mancarea, alungand dietele draconice, facand loc legumelor de sezon, nucilor si fructelor crude, vitale pentru buna functionare a organismului.
Revin mancarea autentica si traditia gatitului in casa, una dintre cele mai raspandite tendinte fiind aceea de a manca in functie de anotimp. Ca dovada, "cuvantul anului" 2007 in Oxford English Dictionary a fost "locavore", concept desemnand o persoana care incearca sa consume doar alimente produse in imediata ei apropiere si specifice anotimpului. New York-ul, de exemplu, are o serie de restaurate "locavore", pentru ca locuitorii au devenit interesati de mancarea proaspata. Gata cu capsunele de import!
In aceeasi directie se indreapta si cei care au inceput sa manance fructe si legume fara a le procesa termic. Blenderele si ustensilele pentru salate sunt la putere. Retetele simple, usor de preparat, pun accent pe gust. Carti de bucate pentru vegani, site-uri pentru adeptii mancarii proaspete, talk-showuri si intalniri ale pasionatilor de arta culinara vin in ajutorul celor ce pornesc pe savurosul drum al hranei apetisante.
Un alt fenomen care se raspandeste cu repeziciune este gatitul acasa. S-a observat ca obiceiurile alimentare se schimba atunci cand o persoana incepe sa-si prepare masa in propriul camin. Cei care isi fac timp sa-si gateasca singuri, reusesc sa adopte si un program alimentar, sa conceapa o dieta echilibrata. Ba chiar si timpul pe care il aloca gatitului, cumpararii alimentelor proaspete, strangerii mesei, ori curatarii bucatariei, inseamna scadere in greutate.
Intoarcerea la gust e cel mai vizibila in SUA, o natiune care a ajuns din ce in ce mai preocupata de sanatate si dieta. Dupa ce obezitatea a fost declarata epidemie nationala, tot mai multe studii s-au indreptat spre obisnuintele culinare ale americanilor, in cautarea unei solutii.
Una dintre cele mai cunoscute firme de cercetare de piata, NPD Group, care monitorizeaza obiceiurile alimentare inca din 1980, a constatat ca procentajul persoanelor aflate la dieta este cel mai scazut din ultimii ani. Maximul a fost atins la jumatatea anilor ‘90, cand 39% dintre femei si 29% dintre barbati mancau dupa un anumit tipic. Acum, numarul lor a scazut la 26% dintre femei si 16% dintre barbati.
Consiliul de Control al Caloriilor, institutia care reprezinta oficial patronatul producatorilor de mancare si derivate pentru diete, spune ca a observat scaderea procentului de persoane la regim, de la 33% in 2004 la 29% in 2007.
Studiile mai arata ca vanzarile de mancare organica au crescut promitator la nivel mondial, ca si numarul magazinelor care vand legume si fructe proaspete, neimportate.
Expertii nutritionisti spun ca aceasta tendinta, concentrata in principal pe raw food, priveste mancarea in mod pozitiv, dupa ce incercarile precedente de a impune diete severe, controlul caloriilor si eliminarea zaharurilor nu au ajutat populatia sa slabeasca.