Prin intermediul unui program PHARE, vestigiile arheologice ale cetatii Carsium (Harsova) vor putea fi incluse in circuitul turistic international. Noutatea consta in faptul ca turistii vor putea admira cetatea in format 3D.
"Este pentru prima data cand se face asa ceva. Este un proiect pilot de valorificare a cetatii din punct de vedere turstic prin reconstructia tridimensionala" a precizat doctor Constantin Nicolae, arheolog expert al Muzeului Carsium Harsova. Acesta a mai adaugat ca au fost reluate sapaturile la cetate iar proiectul va fi finalizat pana la sfarsitul anului. Specialistii 3D si arheologii se intalnesc periodic pentru analiza ultimelor descoperiri si efectuarea de masuratori ce vor fi introduse in sistemul tridimensional. Tot ca noutate, este prima campanie de sapaturi unde se utilizeaza la fata locului crecetarea in sistem tridimensional. Geographic Information System este o metoda utilizata pe scara larga in vest si prezinta avantajul inregistrarilor secventiale 3D pe masura ce cercetarile arheologice avanseaza. Sistemul GIS presupune insa dotarea cu echipamente corespunzatoare, care cel putin in cazul muzeelor din Romania, ar constitui un efort financiar mult prea mare. La nivelul judetului Constanta, alte doua obiective arheologice vor fi redeschise circuitului turistic pe langa Carsium. Este vorba de Capidava, situata in comuna Topalu, si Ulmetum Pantelimon. In paralel vor fi cercetate in acelasi sistem doua cetati din Bulgaria, Durostorum de la Silistra si Turtucaia, situate pe teritoriul vechii regiuni Dobrogea. Cetatea de la Harsova este deosebita din cauza faptului ca noua localitate a fost ridicata exact peste vestigiile antice ale Carsiumului. Valoarea totala a proiectului de repunere in valoare a vestigiilor antice dobrogene este de 667.000 de euro, din care 600.000 sunt bani proveniti din fonduri europene nerambursabile, iar 67.000 de euro reprezinta contributia autoritatilor judetene constantene. Devizul proiectul ar putea suferi mici modificari in functie de evolutie preturilor in domeniul masuratorilor topografice si alte cheltuieli. Proiectului include, pe langa publicatii de promovare turistica si materialul 3D, expozitii temporare, manifestari stiintifice, un site pe internet cu ajutorul caruia se vor putea face tururi virtuale la obiectivele istorice. Programul se adreseaza in special turistilor straini, care sunt interesati de cetatile dobrogene, dar care pana in prezent nu au avut la dispozitie infrastructura si informatile necesare.
O buna parte din vestigiile Carsium-ului au fost descoperite si ulterior partial puse in valoare in urma unor vaste lucrari de amenajare a unor obiective industriale pe malul Dunarii, executate inainte de 1989. Doua treimi din orasul nou s-au construit peste ruinele uneia dintre cele mai vechi cetati romane. Carsium are o istorie zbuciumata. Construita de romani in timpul razboaielor de cucerire a Daciei, la inceputul secolului I, asezarea a fost de mai multe ori modificata dupa nevoile vremilor. Ridicata intre doua stanci masive, exact pe malul apei, cetatea dispunea de cheiuri de acostare a navelor comerciale si mijloace de aparare impotriva atacurilor. Romanii au dotat portul cu instalatii de acostare pentru navele comerciale si militare. Negustorii genovezi obisnuiau sa faca escala la Carsium, iar portul era trecut in hartile de navigatie. In secolul al X-lea bizantinii au reconstruit cetatea, iar in secolul al XIV-lea, Mircea cel Batran a ocupat-o si a fortificat-o. Din secolul al XV-lea pana in 1829, Carsium a fost cetate otomana.