17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile au saltat profiturile SIF-urilor cu 70%

Bancile au saltat profiturile SIF-urilor cu 70%

» SIF-urile au incheiat primele sase luni cu un profit cumulat de aproximativ 130 milioane euro.

» Averea SIF-urilor la jumatatea anului a ajuns la 6 miliarde lei.

Dividendele incasate din profiturile-record de anul trecut ale BCR, BRD si Banca Transilvania, alaturi de valorificarea participatiilor la Bancpost, au saltat cu peste 70% profiturile SIF-urilor pe primul semestru, pana la 540-550 milioane lei (aproximativ 130 milioane euro). In acest fel, profitul SIF-urilor este deja cu un sfert peste castigurile realizate pe intreg anul trecut, in suma de 440 milioane lei, fiind posibil ca aproape toate SIF-urile sa incheie acest an cu profituri istorice. De asemenea, averea SIF-urilor la finele lunii iunie a ajuns la circa 6 miliarde lei (1,4 miliarde euro), in crestere usoara, cu 3,5%, fata de inceputul anului.

Cel mai ridicat profit, de 182,3 milioane lei (43,3 milioane euro), un record absolut pentru primele sase luni si chiar pentru un an intreg, a fost raportat de SIF Oltenia, care, in plus fata de celelalte SIF-uri, a obtinut un profit substantial de pe urma vanzarii catre Ford a pachetului detinut la Automobile Craiova. Profitul societatii este de 3,4 ori mai mare decat cel obtinut in perioada similara din 2008. Totodata, SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat si cel mai consistent avans al activului net fata de sfarsitul anului trecut, cu 12,3%, pana la 1,267 miliarde lei (301 milioane euro).

Al doilea profit ca valoare a fost realizat de SIF Transilvania (SIF3), de aproape 110 milioane lei (26 milioane euro), in crestere cu circa 46% fata de anul trecut. Dupa primele sase luni, SIF Transilvania a ajuns sa aiba cea mai mare avere dintre SIF-uri, de 1,42 miliarde lei (337,3 milioane euro), dupa o crestere cu 6,4%.
SIF Banat-Crisana  (SIF1) a incheiat primul semestru cu un castig net de 91,5 milioane lei (21,7 milioane euro), cu 68% mai mare decat in perioada similara din 2008. In plus, averea SIF Banat-Crisana a avut o crestere consistenta in perioada de raportare, de 12,2%, pana la 1,135 miliarde lei (270 milioane euro).

"In iunie au intrat dividendele de la BRD si Banca Transilvania si o parte din banii de la Bancpost. Astfel, profiturile la sase luni au fost peste asteptari", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.
Chiar daca SIF Moldova (SIF2) nu a afisat inca profitul pe primul semestru, ci doar pe cel la cinci luni, de 68,9 milioane lei, surse din piata estimeaza ca in iunie acesta a avansat cu circa 20 milioane lei, ajungand astfel la un nivel cu 25% mai mare decat in anul precedent. La jumatatea anului, SIF Moldova era singura dintre SIF-uri cu o avere de sub un miliard de lei (968 milioane lei), apropiata de nivelul de la inceputul anului.

SIF Muntenia (SIF4) a incheiat primele sase luni cu cel mai mic profit, de 73,2 milioane lei (17,4 milioane euro), si cu cea mai temperata crestere a acestuia, de 15%, comparativ cu anul anterior. Totodata, SIF Muntenia este singura dintre SIF-uri a carei avere s-a diminuat in primul semestru, cu aproape 11%, pana la 1,24 miliarde lei (294,5 milioane euro), in conditiile in care, la sfarsitul anului 2008, societatea detinea cea mai mare avere dintre SIF-uri.

Cele mai citite

Angajații între 25 și 54 de ani, cei mai bine plătiți din România; diferențe salariale semnificative între genuri și categorii de vârstă

Angajații cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani au cele mai mari salarii din România, cu un venit mediu net de 4.260...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...

Prețul energiei va exploda. Creșteri și de 120% mai mari pe facturi

În prezent, există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare Un studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă arată care...
Ultima oră
Pe aceeași temă