23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBM: Agricultura romaneasca este fragmentata si invechita

BM: Agricultura romaneasca este fragmentata si invechita

Agricultura Romaniei este fragmentata si invechita si necesita investitii substantiale pentru a deveni competitiva si eficienta,  arata un  raport intocmit de Banca Mondiala.

In opinia reprezentantilor Bancii Mondiale, fermierii romani si-ar putea spori eficienta numai prin realizarea de investitii masive, in special in tehnologie.
Potrivit BM, Romania beneficiaza, in perioada 2007-2013, de fonduri in valoare de 14,5 miliarde euro, iar Banca Mondiala (BM) ramane activa in sectoarele agriculturii romanesti cu trei proiecte. Unul este legat de calitatea terenurilor si de absorbtia fondurilor UE. O alta tinta este imbunatatirea competitivitatii, conform solicitarilor UE. Un al treilea proiect se refera la reabilitarea sistemelor de irigatie si cresterea productivitatii.
Specialistii sustin ca aceasta situatie s-a datorat atat lipsei unor forme asociative de organizare in domeniul agricol, cat si faptului ca, in Romania, pe circa 70-75% din terenul agricol se face agricultura de subzistenta.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, considera ca mentiunile Bancii Mondiale (BM) referitoare la agricultura nu sunt noi si subliniaza ca principala problema a agriculturii romanesti o reprezinta lipsa reglementarilor legislative care sa incurajeze comasarea terenurilor agricole si formele asociative intre micii fermieri care detin suprafete mici si fragmentate de teren agricol. "Nu ne spun lucruri noi, sunt lucruri pe care le stim. Noi am incercat in perioada 2001-2004 sa adoptam o lege pentru comasarea terenurilor, dar nu s-a putut. Nici renta viagera nu a dat rezultatele dorite", a declarat Ilie Sarbu, citat de Mediafax.

Acesta sustine ca exista rezistenta din partea micilor agricultori fata de comasare si asociere, pentru ca foarte multi au ramas cu sindromul "cooperativelor agricole de productie". Pe langa problemele generate de lipsa formelor asociative din agricultura si comasarea terenurilor agricole,  fermierii romani  s-au confruntat si cu  o lipsa acuta de lichiditati, pe fondul restrangerii creditarii si al crizei economice. "Sistemul bancar a fost foarte reticent in a acorda credite fermierilor, agricultura  a fost considerata ca fiind un domeniu cu grad ridicat de risc, iar subventiile care s-au dat din partea statului sunt  insuficiente pentru a se putea face agricultura de performanta", ne-a declarat Nicolae stefan, presedintele  Federatiei Agrostar.

Cele mai citite

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

Încă o lovitură pentru Barcelona! Și Fermin Lopez s-a accidentat

FC Barcelona se confruntă cu o serie de accidentări importante, după ce și mijlocașul Fermin Lopez a fost declarat indisponibil pentru trei săptămâni. După victoria...

Asigurările locuințelor, la un nivel minim în județele Galați și Vaslui, grav afectate de inundații devastatoare

Județele Galați și Vaslui au fost grav afectate de inundații în ultimele zile, ceea ce a dus la evacuarea a peste 300 de persoane...
Ultima oră
Pe aceeași temă