Cel de-al 112-lea element chimic din Tabelul lui Mendeleev, descoperit in urma cu 13 ani si care a fost introdus oficial in Tabelul periodic al elementelor in iunie 2009, a primit numele de "Copernicium", informeaza BBC News Online, citat de Mediafax. Elementul Copernicium – cu simbolul chimic Cp – a fost denumit in onoarea astronomului Nicolaus Copernic.
Nicolaus Copernic a fost savantul care a demonstrat ca planetele se invart in jurul Soarelui, respingand astfel teoria potrivit careia Pamantul se afla in centrul Universului. Oamenii de stiinta care au descoperit acest element chimic au declarat ca au ales acest nume pentru a omagia memoria savantului care "a schimbat perceptia asupra lumii".
Profesorul Hofmann a inceput procedura de introducere a acestui element in tabelul periodic inca din 1976. Experimentele din domeniul fuziunii pe care le-a efectuat in laborator au relevat deja existenta elementelor chimice al caror numar atomic este cuprins intre 107 si 111. Acestea sunt cunoscute drept "elemente super-grele", iar numarul lor din tabel reprezinta numarul protonilor, care, alaturi de neutroni, formeaza cea mai mare parte din masa unui atom.
Pentru a crea elementul 112, oamenii de stiinta germani au folosit un accelerator de particule, lung de 120 de metri, prin care un bombardat atomii din grupul de studiu cu ioni de zinc. Nucleele celor doua elemente au fuzionat si au format nucleul noului element. Nucleele acestor elemente, foarte mari si foarte grele, sunt si foarte instabile. Ele incep sa se destrame la foarte putina vreme dupa ce s-au format – dupa cateva milisecunde, in acest caz.
Acest proces elibereaza energie, pe care oamenii de stiinta o pot masura, pentru a determina marimea si masa nucleului acestor elemente noi. Experimentele au condus in foarte putine cazuri la fuziuni reusite, iar oamenii de stiinta au nevoie de acceleratoare de particule tot mai puternice pentru a descoperi astfel de elemente rare si instabile. Acesta este motivul pentru care elementul 112 a avut nevoie de o perioada atat de mare pentru a putea fi recunoscut in mod oficial de Uniunea Internationala de Chimie Pura si Aplicata (IUPAC).