18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialRachitele, un Cornu pentru premierul Boc?

Rachitele, un Cornu pentru premierul Boc?

» Consiliul Judetean (CJ) Cluj cofinanteaza construirea unui drum turistic in Muntii Apuseni. Intamplator sau nu, drumul cu pricina va trece si prin satul natal al premierului Emil Boc: Rachitele. Lucrarile au fost inaugurate de finul premierului, presedintele CJ Cluj, Alin Tise.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a inaugurat lucrarile la drumul turistic Rachitele – Prislop – Ic Ponor. Inaugurarea lucrarilor a avut loc chiar in Rachitele, localitatea natala a nasului lui Alin Tise, premierul Emil Boc. Acest proiect ii face pe multi sa se intrebe daca nu cumva Rachitele este pe cale sa devina o noua comuna-minune a Romaniei, dupa modelul deja brevetat de Tartasesti, comuna natala a fostului premier PSD Adrian Nastase, sau Cornu, comuna "de adoptie" a fostului sef al Guvernului.
Drumul cu pricina va avea o lungime de 20,5 kilometri si ar urma, conform motivatiei oficiale, sa puna in valoare una dintre cele mai interesante zone turistice din Muntii Apuseni. El va costa 34,4 milioane de lei, iar la aceasta suma se adauga TVA in valoare de 6,5 milioane de lei. Lucrarile ar urma sa dureze 18 luni. Garantia pentru acest drum este de 30 de ani. Lucrarile sunt executate de compania MBS Group, in parteneriat cu SC Alfa Rom si cu Nemzetkozi Betonut din Ungaria. Proiectul este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Regional. Consiliul Judetean Cluj asigura cofinantarea proiectului, inclusiv plata TVA.

"Se impune a fi subliniat in acest context faptul ca vorbim despre primul proiect din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest finantat prin fondurile structurale la capitolul infrastructura de transport. In acelasi timp insa, ne exprimam intentia de a continua in acest ritm si de a accesa in continuare fonduri structurale destinate reabilitarii si modernizarii infrastructurii rutiere a judetului. Dezvoltarea echilibrata a intregului judet si punerea in valoare a zonelor cu potential turistic ridicat din judetul Cluj constituie o prioritate a actualului mandat al Consiliului Judetean", a precizat Alin Tise. El a declarat ca proiectul nu are nici o legatura cu Emil Boc, desi drumul va trece chiar prin fata casei in care locuieste familia sefului Guvernului. Comuna Margau, de care apartine administrativ satul Rachitele, este condusa de un primar liberal, Sorin Suciu.

 

Doar viceprimarul, Gheorghe Capota, fost primar, este de la PDL. In acest context, liberalii au vorbe de lauda pentru proiectele de la Rachitele. Deputatul PNL Horia Uioreanu, care altimiteri este una dintre cele mai critice voci la adresa lui Emil Boc, este de parere ca proiectul drumului Rachitele-Ic-Ponor este unul bun. "Este foarte bine ca domnul Alin Tise a continuat proiectului domnului Marius Nicoara, pentru ca acest proiect a fost initiat in perioada in care domnul Nicoara era presedinte al Consiliului Judetean Cluj", a spus deputatul Horia Uioreanu. El a adaugat ca acest proiect va contribui foarte mult la dezvoltarea zonei turistice, care include salba de lacuri Belis – Fantanele – Tarnita – Somesul Cald – Gilau, dar si regiunea Padisului si pesterile de la Cetatile Ponorului. Interesul liberalilor pentru turism in regiune a fost cu atat mai mare cu cat, pana anul acesta, presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, a avut o casa de vacanta in zona, mai precis in localitatea Giurcuta din comuna Belis.

» Noul Cornu
Nu doar realizarea drumului turistic ii face pe multi sa creada ca Rachitele ar putea sa calce pe urmele comunei Cornu. Cu toate ca Opozitia se plange ca administratiile locale conduse de primari liberali au fost defavorizate, zona Margau – Rachitele nu a avut de suferit.  Rachitele va beneficia de investitii pentru electrificarea tuturor catunelor, in timp ce alte localitati din Apuseni vor ramane, ca si pana acum, in intuneric. Un exemplu este cel al satelor de langa barajul Floroiu, care nu au curent electric, desi se afla la doar cativa kilometri departare de uzina care produce electricitate. Primarul Suciu a mai adaugat ca a castigat doua proiecte pe fonduri europene. Unul prevede construirea unui drum de 15 kilometri intre Margau si Belis, introducerea retelei de apa si canalizare in Rachitele si construirea unui camin in Margau. Un alt proiect european prevede cumpararea unu i autogreder, construirea unui drum intre Margau si Calatele si extinderea sediului administrativ. Suciu spune ca premierul Emil Boc nu a intervenit deloc.

» Fara comentarii
Biroul de presa al Guvernului nu a facut comentarii oficiale legate de proiectele din Rachitele pana la inchiderea editiei. Surse din anturajul premierului Emil Boc au spus doar ca seful Guvernului nu poate sa acorde bani europeni dupa bunul sau plac si ca banii care au ajuns in Rachitele au fost consecinta proiectelor depuse de administratia locala.

Cele mai citite

Planuri mari pentru Dinamo! Acționarii vor să cumpere integral baza de la Săftica pentru modernizare

Acționarii clubului Dinamo București intenționează să achiziționeze integral baza de antrenament de la Săftica, cu scopul de a o moderniza și a o transforma...

Marele plan al PSD ca Marcel Ciolacu să intre în turul II cu extremistul George Simion

Gigi Becali, patronul formației de fotbal FCSB, a dezvăluit, la o emisiune de televiziune, că fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, care este un apropiat...

AEP, Autoritatea Electorală Permanentă, oferă bani pentru alegerile prezidențiale: cum devii membru în secțiile de votare

Pentru a deveni membru al unei secții de votare în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, procesul implică mai mulți pași și respectarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă