20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDeficitul extern si-a temperat ajustarea brutala

Deficitul extern si-a temperat ajustarea brutala

» Datoria externa totala, exceptand imprumutul de la FMI, s-a redus cu 1,5 miliarde euro in luna mai, fata de numai 1,2 miliarde in primele patru luni.

» Investitiile straine directe au depasit 400 milioane euro si au dus totalul pe primele cinci luni la 2,48 miliarde euro.

In luna mai din acest an, Romania a inregistrat un deficit extern de 594 milioane euro, cu 63,8% mai mic fata de cel din luna similara din 2008, potrivit datelor BNR. Cu toate ca ajustarea deficitului de cont curent a continuat sa fie brutala, in luna mai se observa o temperare semnificativa a ritmului anual, comparativ cu cel din lunile anterioare. Spre exemplu, in februarie si martie 2009 deficitul de cont curent s-a prabusit cu 93%, respectiv 94%, fata de lunile similare din 2008, iar in aprilie corectia a fost de 71%.
Cumulat pe primele cinci luni, deficitul extern s-a cifrat la doar 1,78 miliarde euro, in scadere cu 75,5% (sau 5,46 miliarde euro) fata de aceeasi perioada de anul trecut. Principalul vector al deficitului balantei de plati a fost deficitul comercial, care, pe fondul restrangerii puternice a cererii, s-a ajustat cu 65,9%, pana la 2,5 miliarde euro. Pe partea de servicii (transport, turism si alte servicii), la sfarsitul lunii mai Romania a inregistrat un excedent de 25 milioane euro.

In ceea ce priveste balanta de plati pe partea companiilor, in primele cinci luni contul a inregistrat un sold negativ de 1,17 miliarde euro, de aproape doua ori mai mic decat anul trecut. De asemenea, contul de "Transferuri curente" a inregistrat un excedent de 1,87 miliarde euro. Acesta a fost sustinut, in principal, de transferurile romanilor care lucreaza in strainatate, care s-au cifrat la 1,8 miliarde euro, suma ce a fost compensata negativ de banii trimisi acasa de strainii care lucreaza in Romania – in valoare de 337 milioane euro. Totodata, pe fondul imbunatatirii absorbtiei fondurilor structurale, in primele cinci luni in Romania au intrat 1,1 miliarde euro, in vreme ce platile in contul Comisiei Europene au fost de 687 milioane euro.

"Pe primele cinci luni, ajustarea deficitului de cont curent este brutala. Totusi, in mai se observa o largire a deficitului extern, la 594 milioane euro, fata de cel din aprilie – de 473 milioane euro. Largirea s-a produs pe fondul evolutiei proaste a serviciilor, de la un excedent de 53 milioane euro in aprilie la un deficit de 85 milioane euro in mai, si al iesirilor nete mai mari pe partea companiilor – 318 milioane euro in mai fata de 234 milioane euro in aprilie. Pentru intreg anul noi ne-am revizuit prognoza de deficit extern la 4% din PIB, echivalentul a 4,7 miliarde euro. E un proces de ajustare dureros, dar scade necesarul de finantare", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Investitiile straine au acoperit confortabil deficitul de cont curent
Conform datelor BNR, investitiile straine directe au depasit 400 milioane euro in luna mai, astfel ca dupa primele cinci luni acestea au ajuns la 2,475 milioarde euro. Cu toate ca sunt in scadere semnificativa fata de anul trecut, cu 42%, investitiile straine directe au acoperit confortabil deficitul extern (de 1,78 miliarde euro) si este posibil ca inca vreo doua-trei luni deficitul de cont curent sa aiba acoperire integrala prin investitii directe, spune Chidesciuc.

87% din datoria externa s-a rostogolit
Datoria externa totala, exceptand imprumutul de la FMI, s-a redus cu 1,5 miliarde euro in luna mai, fata de 1,2 miliarde in primele patru luni, ajungand la 70,3 miliarde euro. Datoria externa pe termen scurt s-a redus cu 2,1 miliarde euro, dar a crescut cea pe termen lung cu 0,6 miliarde euro. Pe primele cinci luni, datoria externa totala s-a redus cu 2,7 miliarde euro, desi serviciul datoriei pentru aceasta perioada era de 20,3 miliarde euro, astfel ca aproape 87% din datoria scadenta a fost reinnoita.

Cele mai citite

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă