» O agentie de turism americana vinde de mai bine de zece ani circuite Dracula in Transilvania. Cotidianul Examiner sustine ca genul acesta de vacanta este tot mai popular in America, in ultimii ani, datorita valului nou de filme-hit cu vampiri "Twilight"/"Amurg" si "True Blood".
» Pe site-ul dractour.com, toti cei care au vizitat Romania din 1998 si pana in 2008 prin aceste circuite au tinut un jurnal al calatoriei, asemenea idolului lor Jonathan Harker, personajul celebrului roman "Dracula", semnat de Bram Stoker.
» Hoteluri bucurestene bantuite de fantome, minuni ale naturii sau calatoria vietii lor, toate acestea sunt parerile cu care s-au intors americanii in tara lor dupa un sejur pe meleagurile lui Dracula.
"Pentru o saptamana, oaspetii experimenteaza o aventura cu vampiri, care aduce in acelasi loc macabru prieteni, fani si experti, intr-o vacanta inspaimantatoare, sexy, fantomatica si intunecata, dar, inainte de toate, distractiva pentru toate varstele" – aceasta este reclama cam antireclama pe care o face agentia americana Tours of Horror, specializata in trasee de groaza (mai are in oferta un weekend "Witch of Salem" si un circuit anual, "GHOSTour week of horrors", in castele bantuite din Anglia si Scotia). Patronii agentiei sunt pasionati de fantome, vampiri si de mitul lui Dracula, iar site-ul lor functioneaza ca un fan club.
Si turistii care vin pe urmele lui Dracula sunt fani ai povestilor horror si cred in toate creaturile noptii. Intr-o asemenea masura incat li se vand adesea si multe povesti, cum ar fi aceea ca hotelurile din Bucuresti ar fi bantuite de fantome sau ca Hotelul Aro din Brasov este un acronim America-Romania. Despre Hotelul Bulevard (acum in renovare), pe site-ul agentiei se spune: "Daca esti sensibil, fii atent! Camerele sunt bantuite de fantome". Cativa turisti s-au intors in SUA convinsi ca au fost vizitati de fantome in timpul sejurului in Capitala.
Agentia ofera doua circuite anuale. Circuitul de vara este in plina desfasurare, 9-16 iulie, iar cel de toamna este programat in perioada Halloweenului, 27 octombrie- 3 noiembrie. Traseul este Bucuresti-Snagov-Bran-Brasov-Sibiu-Poenari-Piatra Fantanele-Sighisoara-Bistrita, iar preturile sunt cuprinse intre 2.400 si 4.700 de dolari. Despre cei care aleg acest gen de vacanta, patronul agentiei declara: "Mereu am spus ca excursia li se potriveste atat vampirilor, cat si vanatorilor de vampiri. Nu sunt sigur ca asta sunt cei care vin. Mai degraba, sunt multi «vampire wannabe». In realitate, strangem un mix de turisti din diferite categorii sociale. Cei mai multi sunt tipi goth". Pe site-ul dractour.com sunt adunate sute de impresii de calatorie, dar si cateva jurnale ale celor care au vazut Transilvania.
O vacanta bantuita de vampiri, varcolaci si tigani
Primul Dracula Tour, supranumit "Cea mai bantuita vacanta de Halloween", a fost in 1998 si, potrivit "jurnalului de bord", debutul sau nu a fost cu nimic diferit fata de orice tip de pachet de excursie. Au venit oameni din toata America, din categorii sociale diferite, care s-au intalnit la Aeroportul Kennedy din New York pentru a zbura intr-o tara straina. Singura diferenta dintre ei si celelalte cateva mii de calatori era ca ei venisera pregatiti pentru un "tur al terorii", pentru "o vacanta fantastica bantuita de vampiri, de varcolaci, de tigani care stiu sa citeasca viitorul si de o serie de necunoscute dintr-o tara literalmente uitata in timp".
In timpul zborului s-au legat imediat prietenii sau macar simpatii si toti se asteptau sa le fie prezentat un film cu vampiri, dar se pare ca avionul nu era dotat cu asa ceva. Dupa o scurta escala la Amsterdam, grupul a fost impresionat de sosirea in Bucuresti, unde era asteptat cu un autocar de lux Mercedes, avand un bar bine dotat in spate. Turistii se pregatesc psihic pentru aventura – stiind o mica parte din istoria Bucurestiului, printre care faptul ca are cinci secole de la atestare – aici, unde ar fi vorba "despre o tara «unholy», neimblanzita, pentru ei nemaifiind nici o speranta de intoarcere!". La aeroport, grupul s-a marit cu americani veniti cu alte zboruri, in randul carora erau si scriitori, DJ, stewardese, avocati, pompieri, proprietari de fabricute sau de magazine, manageri, studenti, o varietate sociala cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani. Ca sa intre in atmosfera, au ascultat muzica de tip Black Sabbath, Misfits si Marilyn Manson.
Drumul i-a extaziat din nou, ei gandindu-se ca nu sunt in SUA, ci in "tara celor care sug sange", in Transilvania vampirului Dracula. Alimentati cu adrenalina, odata ajunsi la Hotelul Aro din Brasov, unul dintre ei si-a pus usturoi la usa si cruci prin camera. Dupa cina, unii turisti au picat in pat, franti de oboseala. Altii au iesit prin oras, dornici de senzatii tari. I-a ajutat Luna acoperita de ceata, "atmosfera demna de orice film cu monstri de la Universal, brazdata de cate un urlet de caine (erau caini, nu?!)". Doi din grup, castigatori ai unui concurs organizat de un post de radio din Detroit, au descoperit un club de noapte underground chiar in Hotelul Aro, unde au asteptat miezul noptii…
Primul tur oficial a inceput a doua zi, cand ghidul le-a povestit despre semnificatia cuvantului "Transilvania" si le-a prezentat alte date istorice care au dus repede, inevitabil, la Dracula/Vlad Tepes, la castelul sau, la domnia sa sangeroasa, la metodele de tortura etc. Incet, incet, au ajuns la Castelul Bran, "un edificiu intunecat, cu turnuri de piatra, un sant secat, macabru, dar frumos ca o cetate bine conservata". stiind ca este un reper turistic mai ales pentru legenda Contelui Dracula, ei au inceput explorarea. Prima impresie a fost cea claustrofoba, a spatiilor mici, trecatori inguste… S-au speriat unii pe altii, tipand la descoperirea unor detalii, de altfel, inofensive, cum ar fi o blana de urs. Au filmat tot, din orice unghi, si au cumparat multe suveniruri: "Probabil ca pentru magazinul de suveniruri a fost prima data cand s-a umplut de cumparatori".
Pe blog se arata ca, la intoarcerea in Brasov, turistii americani au aflat de la ghid ca sangerosul Vlad, in timp ce servea masa nestingherit, a sacrificat sute de sateni aruncati de pe Dealul Tampa. In fine, o enormitate deseori scapata de ghizi in acea vreme… Dar asa i-a condus ghidul Ismail in Biserica Neagra, unde au aflat ca nimeni nu are curaj sa intre noaptea.
La Sighisoara au fost incantati sa descopere "cea mai bine conservata cetate medievala din toata Europa". Le-a placut tot, dar mai ales faptul ca aici este "locul de nastere al lui Vlad Dracula". La intoarcere, infrigurati si obositi, au zarit un lup, un caine, un varcolac… Fiecare credea altceva. Apoi, ghidul "a descoperit intamplator" niste oase chiar la baza Turnului cu Ceas, "ramasite ale taranilor din Transilvania secolului al XII-lea (poate victime ale lui Vlad?)". I-a socat si au crezut tot ce li se spunea, dovada fiind fragmentul generos in care sunt descrise senzatiile traite. In schimb, au fost dezamagiti ca multe obiective turistice de interes sunt inaccesibile noaptea, cum ar fi sectiunea Muzeului de Istorie unde sunt adapostite instrumentele de tortura. si-au prelungit sederea pentru ca in pubul unde au intrat se cantau melodii populare, dar si fiindca le era foame, iar pretul bauturilor era foarte mic.
La Targu Mures au vrut sa viziteze cimitirul si catacombele noaptea, lucru pe care l-au si facut, spre "uimirea gazdelor". "Scenariul a fost aproape perfect. Cainii latrau din fiecare directie, mirosea a mosc si era plin de noroi. Mai era si frig, desi frisoanele erau mai degraba de teama decat de frig. Ambianta era imbunatatita de cele 3/4 de Luna, singura sursa de lumina…" Frumos, nu?! Au urmat tipete de teama si usurarea reintoarcerii… cand au descoperit ca, oficial, intrasera pe data de 31 octombrie, sarbatoarea Halloween!
A doua zi, langa cimitir, localnicii aveau tot felul de lucrusoare la vanzare, de la lumanari si castane coapte pana la flori. Au crezut ca sunt special aduse pentru ei, apoi au fost lamuriti, explicandu-li-se despre Ziua Mortilor si semnificatia datei de 1 Noiembrie.
Drumul a continuat, iar Pasul Bargaului i-a extaziat, cu tot cu "culmile, padurile, bordeiele, mlastinile si multimea de munti". I-a socat/incantat lipsa de alimentare electrica a caselor sau a fermelor, asa cum i-a socat intalnirea cu un urs real.
La Hotelul "Castelul lui Dracula", s-a pus la cale Balul de Halloween, "decorat absolut terifiant, dupa un scenariu ireal". Dezmatul pus la cale i-a socat pe romanii care asistau, i-a bucurat pe americanii fani Dracula, care nu credeau ca vor avea vreodata sansa sa petreaca aceasta sarbatoare in tara sangerosului vampir.
Intalnirea de a doua zi cu un grup de tigani i-a socat: "In cazul in care femeia nu ar fi zambit, am fi putut jura ca era o vrajitoare reala. Avea toate calitatile stereotipice". Pentru poze, s-au lasat goliti de o groaza de bani, sepci de baseball si lotiuni de maini. Amintirile nepretuite sunt "pentru a alimenta o viata… daca nu mai mult decat atat!".
"De ce vrei sa mergi in Romania? Sa adopti un copil?"
Melody Stevens incepe povestea vacantei din 1999 cu cuvintele: "Se spune ca o calatorie de 1.000 mile incepe cu un singur pas. Pentru sora mea Michelle, aceasta vacanta a fost calatoria vietii ei. «Romania? De ce vrei sa mergi in Romania? Sa adopti un copil? Singurul lucru pe care il vei gasi acolo sunt taranii si mizeria.» Nesperiate de rautatile celorlalti si avand putin timp la dispozitie, ne-am decis sa o facem". Ce au gasit in Romania? Haine de piele la 10 dolari, romani care regretau caderea regimului Ceausescu pentru ca isi pierdusera jobul, tuica, "un fel de diluant pentru vopsea", locuri si oameni extraordinari. Povestea lui Melody se incheie cu urarea: "Drum bun, Vlad!".
Fantoma din camera de hotel
Steven Cuden a castigat in 2003 excursia din Romania ca premiu al Festivalului de Filme Horror de la New York, unde a participat cu propriul film, "Lucky". El povesteste, amuzat, despre primul contact pe care l-a avut in Romania cu un pusti amarat, hamal in Otopeni, care i-a cerut din start 10 dolari ca sa-i care bagajul.
"I-am oferit un zambet. Am sperat sa nu-l gasesc mai tarziu in geanta mea de bagaje: «10 dolari sau stau cu tine pentru totdeauna»." Despre Bucuresti, turistul american spune ca i s-a parut la acea vremea o versiune mai mohorata, mai mica si mai putin eleganta a Parisului, iar centrul – la fel de aglomerat ca Manhattan-ul, cu masini mai mici si mai murdare. Turistii isi amintesc, amuzati, cum au intampinat probleme in a trage apa la toaleta (nu mai vazusera sistemul "o tija agatata de bazinul din tavan"), cum pe cuvertura de pat cineva brodase cuvantul "dracul" si cum, cu 30 de dolari americani, s-au transformat in milionari in lei.
Pentru ca venisera sa vaneze fantome, li s-a spus ca Hotelul Bucuresti este bantuit. "Fie ca a fost vorba de puterea sugestiei sau nu, am avut impresia ca vad o fantoma in camera mea. M-am trezit in mijlocul noptii si am vazut o lumina verzuie in coltul camerei intre perete si tavan. Nu am gasit nici o sursa de lumina care sa se reflecte pe tavan. Cand am aprins lumina, umbra verde a disparut. Apoi luminile fluorescente de la baie au inceput sa clipeasca intermitent, pana s-au oprit. Adio, somn!"
Vizita la Manastirea Snagov a adus o noua situatie inedita: Sheila, o militanta pentru drepturile animalelor, a fost fortata sa salveze un cormoran, cumparandu-i viata cu 500.000 lei vechi de la un vanator decis sa-l impuste sub ochii turistilor.
Un alt popas care i-a impresionat pe turisti a fost cel din Bistrita, unde acestia au fost cazati la Hotelul "Coroana de Aur", locul in care scriitorul Bram Stoker spune ca personajul Jonathan Harker s-a oprit in drumul sau spre Castelul Contelui Dracula din Pasul Tihuta. "Camera era aranjata tocmai pentru a crea un efect ciudat, intunecoasa si misterioasa, singura lumina fiind de la lumanari. Mai multe diavolite ne-au oferit brandy rosu."
"Vietile noastre nu vor mai fi niciodata aceleasi"
Kathryn "Beth" Miceli, unul dintre turistii din 2008, vorbeste despre circuitul Dracula ca despre vacanta vietii ei: "Am coborat in tara viselor noastre si eram atat de emotionati! Desi stiam cu totii ce moment monumental era pentru fiecare dintre noi, nimeni nu ar fi ghicit asta daca se uita la noi". Ea noteaza despre vizita la Manastirea Snagov, locul unde se presupune ca este inmormantat Vlad Tepes: "A fost unul dintre momentele suprarealiste, absolute, din aceasta vacanta si mi-a taiat respiratia". Kathryn mai povesteste ca a venit in Romania purtand la gat, intr-o urna minuscula, cenusa sotului ei decedat. Le-a atras atentia tuturor celor pe care i-a intalnit, care s-au uitat crucis la pandantivul ei, dar cel putin e fericita ca si-au implinit visul impreuna. Americanca trage concluzia: "Am ramas toti cu amintiri frumoase, care ne vor lega pentru tot restul zilelor. Vietile noastre nu vor mai fi niciodata aceleasi".