Premierul Boc a declarat, la o intalnire cu autoritatile locale din Prahova, ca, in primele sase luni de mandat, Cabinetul sau a reusit sa faca tot atat cat a facut Cabinetul Tariceanu in cei doi ani la Palatul Victoria. Nu este insa foarte limpede la ce fel de realizari se refera premierul. Sa ne raportam la promisiunile electorale facute toamna trecuta de PDL si PSD? Sau la cele facute dupa juramantul depus pe 22 decembrie la Cotroceni? Ca sa ne pastram seriozitatea, ne vom limita la angajamente care au urmat instalarii Guvernului, fara pretentia unei enumerari complete.
In toiul alcatuirii bugetului, lege fundamentala a guvernarii in orice stat respectabil, premierul Boc cerea ministerelor economii la sange. Se vorbea nu numai de taieri de sporuri si prime, ci si de scoaterea din schemele de personal a zeci, chiar sute de posturi. De atunci incoace, am aflat insa ca la Agricultura, careia i s-a rezervat un infim 1,3% din PIB, salariile unor directori au fost dublate. Am aflat ca primele de vacanta de circa 13 milioane euro, primite de cele cateva zeci de mii de angajati ai Ministerului de Finante, nu au fost taiate si, dupa cum precizeaza ministrul Pogea, nici nu pot fi taiate, pentru ca statul va pierde procese pe banda rulanta daca se va atinge de ele.
Nu se stia acest lucru cand se vorbea in februarie despre austeritate? si daca nu a mers cu primele de vacanta, este clar ca nu a mers nici cu altceva: cheltuielile cu personalul angajat in aparatul de stat au crescut cu 16% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Nici in privinta fiscalizarii nu stam mai bine. Daca liderii europeni insista in beneficiul propriilor tari si spre pilda altora ca iesirea din criza nu se poate face decat dand cat mai multa libertate companiilor, deci lasandu-le cat mai multi bani, premierul Boc si ministrul sau de Finante au gasit cu cale sa puna o povara suplimentara in spinarea deja cocosata de angarale a firmelor romanesti. Adoptat cu inconstienta in pofida avertismentelor mediului de afaceri, impozitul forfetar este, fara doar si poate, contributia cu totul si cu totul originala a Guvernului Boc la un manual peren al luptelor oficiale cu diverse tipuri de criza.
Cu siguranta, la capitolul "asa nu". Caci, potrivit unei analize intocmite abia in iunie de Ministerul de Finante, peste 100.000 de firme ar urma sa-si inceteze activitatea din cauza impozitului minim/forfetar. Asa ca acum PDL si PSD se inghesuie declarativ inapoi. "Nu PSD a initiat introducerea acestei masuri", repeta ori de cate ori este nevoie ministrul IMM-urilor, Constantin Nita. "PSD va propune eliminarea impozitului forfetar de pe 1 septembrie", a reluat ieri si purtatorul de cuvant al partidului declaratia mai veche a liderului Mircea Geoana. "si Guvernul face erori", a admis saptamana trecuta si influentul ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu. "O eroare a fost impozitul forfetar. Eu sunt adeptul unei politici fiscale care sa nu aiba doar rol de colectare, ci si unul de stimulare a economiei", a declarat ministrul, cu aerul impartial al unui expert din afara Guvernului.
Pe de alta parte, cand oamenii de afaceri reclama dimineata, la pranz si seara ca firmele romanesti se usuca din picioare din lipsa de finantare, aflam cu stupoare ca, din februarie pana acum, oficialii romani nu au apucat sa trimita la Comisia Europeana hartiile pentru capitalizarea CEC cu 220 milioane euro, singura banca asupra careia statul roman are control direct. si ca si cand toate acestea nu ar fi de ajuns, aflam ca exista un program alternativ al PSD in 24 de puncte. Program cu care consilierul premierului Boc, Andreea Vass, om subtire, cu stagii la Bruxelles, nu e de acord, asa ca ofera o cina oricarui cetatean care ar veni cu o buna idee anticriza. Or, daca la Palatul Victoria problemele se pun la un astfel de nivel, nu e de mirare ca peste 106.000 firme au fost inchise in prima jumatate a anului, adica de circa opt ori mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Nu e de mirare ca pana si taciturnul Mugur Isarescu pare sa fi ajuns la capatul rabdarii: "Acordul cu FMI si Uniunea Europeana este, in sine, un program anticriza, nu stiu de ce sa mai venim cu alte bombe". Nu e de mirare nici scaderea economica de 8% din primul semestru. Enumerarea de mai sus nu este un elogiu implicit la adresa Guvernului Tariceanu. Daca economia ar fi fost bine condusa pana in 2008, am fi avut, daca nu crestere economica, asa cum are Polonia, macar nu o cadere asa de brutala. Dar in loc de seriozitate si gandire clara pentru a-si apara votantii exasperati de Guvern, PNL prefera metaforele si se ascunde in spatele complexelor lui Mircea Geoana si al reputatiei de eminenta cenusie a lui Viorel Hrebenciuc. Tot inainte, stimati noncomunisti! E drumul cel mai direct catre 10% la prezidentiale.
Se pare insa ca Emil Boc tine cu tot dinadinsul sa se compare cu perdantii. Are tot dreptul. Dar daca persevereaza in astfel de gesturi rudimentare, nu va face decat sa inrautateasca situatia: contrabilantul succint de mai sus este confirmat de mesajul publicului insusi. Potrivit unui sondaj CURS pentru luna iunie, nu mai putin de 78% din romani considera ca tara merge intr-o directie gresita. In luna mai, potrivit unui studiu CCSB, se declarau pesimisti numai 62%. In octombrie 2008, Eurobarometrul arata ca numai 34% din romani criticau directia in care mergea tara.