Doua sute de copii saraci din judetul Timis, unii dintre ei cu rezultate foarte bune la invatatura, trebuiau sa plece in aceasta vara la mare, intr-o tabara platita de stat. In locul lor, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, condusa de un director PDL si un adjunct de la PSD, a trimis in vacanta alti elevi, alesi dupa criterii politice – copiii activistilor de partid din colegiul unui deputat PDL. Chiar prefectul judetului a recunoscut, in cele din urma, ca in taberele scolare au plecat, in mare parte, alti elevi decat cei care ar fi meritat. Aceasta stire a trecut aproape neobservata saptamana trecuta, desi intr-o lume normala ar fi trebuit sa produca un scandal-monstru. Nedreptatea care li s-a facut acelor copii s-a pierdut printre alte subiecte – evident, mult mai importante pentru natiune –, cum ar fi injuraturile dintre membrii coalitiei de la guvernare, candidatura lui Basescu la prezidentialele din toamna sau framantarile de orgoliu ale lui Mircea Geoana.
In plus, nu trebuie sa fim geniali ca sa realizam ca cei vinovati nu vor pati absolut nimic, in conditiile in care acestia beneficiaza de sustinerea partidelor aflate la putere. Obisnuiti cu nedreptatile din ultimii 20 de ani si cu tunurile date in averea publica de oameni cu pile politice la nivel inalt, suntem tentati sa trecem usor peste cazuri cum este cel de la Timisoara. Pe langa Monica Ridzi, sefa lor de la Ministerul Tineretului si Sportului – ca sa dam doar cel mai recent exemplu –, cei care au masluit listele cu elevii trimisi in tabere par niste bieti smecherasi dintr-o institutie de stat, prinsi la prima invarteala cu banul public. Privita din alt punct de vedere insa, cel al moralitatii oamenilor aflati, intr-o perioada sau alta, cu painea si cutitul guvernarii in mana, fapta lor este de-a dreptul mizerabila.
Preluarea puterii reprezinta, fara indoiala, cel mai bun prilej pentru oamenii politici sa obtina avantaje materiale, de la incheierea, prin firmele proprii, a unor contracte avantajoase cu statul pana la lefurile grase primite in functiile publice. Nici un partid dintre cele care s-au succedat pana acum la putere nu a facut exceptie de la aceasta regula, chiar daca, pe rand, atunci cand s-a aflat in opozitie, au strigat in gura mare ca se leapada de astfel de practici. Exista totusi lucruri care pur si simplu nu se fac, din bun-simt, din onoare, dintr-o minima decenta. Exista lucruri pe care nici macar gainarii de drept comun nu le fac. Va amintiti probabil o stire de anul trecut despre niste hoti din Brasov care i-au furat din fata casei scuterul unei femei cu handicap locomotor. Dupa ce povestea a aparut intr-un ziar local, prilej cu care s-a aflat si despre problemele de sanatate ale femeii, autorii s-au intors la locul faptei si i-au restituit victimei vehiculul.
Probabil hotii au considerat ca este chiar si sub demnitatea lor sa lase un infirm fara singurul mijloc de deplasare pe care-l are. Exemplul de mai sus arata ca, indiferent cat ar fi de infometati sau pur si simplu inraiti, oamenii ezita sau chiar renunta sa loveasca in semenii lor aflati in situatii defavorabile. S-ar putea spune, in gluma, evident, ca exista chiar un "cod al onoarei" printre hoti si escroci. Un cod similar de conduita ar trebui sa functioneze si in viata publica din Romania. Oamenii politici sa se limiteze la a-si imparti functiile bine platite si contractele de capusare a societatilor de stat, pentru ca, oricum, nu-i poate impiedica nimeni, indiferent cat de mare ar fi scandalul facut de presa sau de societatea civila. Sa-i sara totusi de la "ciolaniada" pe invalizi, batrani si copii. E prea mult chiar si pentru stomacul romanilor, desi s-a obisnuit in ultimii 20 de ani sa digere numai mizerii.