15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialMunicipiul Constanta, lovit de potop

Municipiul Constanta, lovit de potop

» Circulatia rutiera a fost blocata zeci de minute in municipiul Constanta in urma ploii torentiale cazute sambata seara. La malul marii a plouat cu 35-50 litri pe metru patrat, cu mult peste posibilitatile sistemelor de evacuare.

In cateva minute, municipiul constanta a devenit o uriasa balta. In intersectiile de la Dacia, Fantasio, cartierul CET, bulevardul 1 Mai, langa Far si in cartierele de case apa a atins peste 40 de centimetri. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a primit un numar-record de apeluri – peste 300 intr-o ora – de la proprietarii imobilelor afectate de inundatii. Transportul in comun a fost sistat, iar soferii autoturismelor care au avut ghinionul sa fie surprinsi de potop in mijlocul intersectiilor enumerate mai sus au trebuit sa-si impinga masinile, care aproape ca pluteau, pentru a le scoate din apa. Subsolurile mai multor institutii de stat, printre care si spitalul municipal, au fost inundate. Eforturile pompierilor si oamenilor au fost ingreunate de ploaia care a continuat pe tot parcursul noptii de sambata spre duminica. Barajele instalate de autoritati pentru limitarea efectelor inundatiilor nu au facut fata potopului.

 

Abia ieri dimineata, dupa ce a iesit soarele, s-au putut estima pagubele. In cateva gospodarii din cartierele Medeea si Km 4-5 apa a depasit jumatate de metru, cateva zeci de autoturisme au fost avariate, asfaltul de pe bulevardele principale s-a surpat. Primarul Radu Mazare a recunoscut ca sistemul de evacuare a apelor este depasit, dar a declarat ca prefera sa investeasca in constructia blocurilor sociale decat in noi canalizari. De asemenea, activitatea regiei de apa a fost perturbata si de avariile din retelele de electricitate, inregistrandu-se caderi de tensiune la statiile de pompare apa uzata Cotu Vaii, Vartop, Albesti, Baneasa, Costinesti, Biruinta, Eforie, Basarabi, Corbu, Complex Palas, Complex Valu lui Traian, Tabara Navodari si Mihail Kogalniceanu. Ieri, la ora 12.00, mai erau lipsite de curent electric statiile de pompare ape menajere Biruinta, S.P.3 Depozit 10 din zona Mamaia Nord si statia Basarabi, care este si inundata.

Alte cateva localitati din judetul Constanta au fost, de asemenea, afectate de inundatii. Cea mai afectata comuna a fost Valul lui Traian, unde aproape 400 de gospodarii au fost inundate. Pompierii au lucrat toata noaptea de sambata spre duminica si in cursul zilei de ieri pentru evacuarea apei din casele oamenilor.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă