» In municipiul si judetul Constanta sunt angajati 10.500 de dascali, insa doar opt dintre acestia si-au declarat veniturile pe care le obtin din meditatii la administratiile financiare.
Potrivit evidentelor directiei Generale a Finantelor Publice din Constanta, opt contribuabili sunt inregistrati cu venituri realizate din activitatea de meditatori. Mai precis, sapte sunt inregistrati la APF Constanta si cel de-al optulea contribuabil, la APF Murfatlar. Conform legii, dascalii sunt obligati sa dea chitante elevilor si sa plateasca impozit pentru banii proveniti din meditatii. Autoritatile spun ca nu ii pot depista pe profesorii care dau lectii private daca parintii nu fac sesizari. Parintii, la randul lor, spun ca apeleaza la meditatii pentru copiii lor deoarece programele scolare sunt incarcate. In plus, datorita motivatiei financiare, unii dascali predau mai bine in particular decat la clasa. Alti parinti ar renunta la meditatori, insa arata cu degetul catre unii dascali spagari. si ce nu face parintele pentru binele copilului. Face sacrificii, chiar imprumuturi, pentru a nu-i strica viitorul.
Cadrele didactice care mediteaza sunt privite cu ostilitate de alte categorii socio-profesionale pentru ca obtin usor, se spune, un venit substantial in afara salariului. Mai sunt si elevi care nu invata si atunci meditatiile sunt, pentru acestia, un rau necesar. De cealalta parte insa, profesorii spun ca ei muncesc pentru banii primiti, iar cauza principala pentru care nu isi declara veniturile din meditatii la Fisc ramane salariul mic, care nu le permite sa duca un trai decent. Nu toti dascalii dau meditatii. In top raman, si in acest an, cei care predau romana, matematica si limba engleza. Inainte de admiterea la liceu si la facultate orele in particular se intetesc. Pentru o sedinta, adica doua ore de predare si evaluare, parintii scot din buzunar intre 40 si 80 lei. Cine se mediteaza cu un profesor universitar trebuie sa plateasca mult mai mult. Cei mai multi dascali cer, in general, 50 lei pe o sedinta de doua ore.
Dintre disciplinele fara meditatii amintim religia, educatia plastica si educatia muzicala. Autoritatile ii avertizeaza pe profesorii care dau meditatii ca intra sub incidenta legii cu privire la prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Nedeclararea veniturilor constituie infractiune, potrivit Legii nr. 87/1994, si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani.
Norme de venit
Potrivit prevederilor art. 49, alin. (1) si (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, activitatea de servicii efectuata de meditatori se regaseste in nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se stabileste pe baza de norme de venit. In plus, contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul, potrivit art. 51 din actul normativ mai sus mentionat, sa opteze pentru determinarea venitului in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.