16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialSportul romanesc, lovit din nou sub centura

Sportul romanesc, lovit din nou sub centura

» In timp ce ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, se ocupa de apararea propriei imagini si a fotoliului ministerial in care doar sade, sportul romanesc a mai primit o lovitura sub centura. Putinele surse de finantare de care dispune vor fi de acum incolo mult  diminuate, dupa aparitia Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 77/2009, privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicata deja in Monitorul Oficial.

Potrivit actului normativ, prin abrogarea unor articole din Legea Sportului, sportul romanesc va pierde posibilitatea de a obtine fonduri importante din surse extrabugetare. De pilda, MTS va pierde un cuantum important, de 5 la suta, din totalul incasarilor ramase dupa deducerea taxei de licenta datorate, de la organizatorii de pronosticuri si pariuri sportive autorizati pentru jocurile de pronosticuri si pariuri sportive bazate pe utilizarea de competitii de gen pentru ramura respectiva, organizate in campionatele nationale din alte tari, de federatiile si organismele sportive internationale, precum si in Cupa Romaniei.

 

De asemenea, federatiile nu vor mai primi procentul de 20 la suta din incasarile realizate din pronosticurile sportive, ca urmare a utilizarii de competitii de gen pentru ramura respectiva, organizate in campionatele nationale din alte tari, de federatiile si organismele sportive internationale, precum si in "Cupa Romaniei". Tot 20 la suta din incasarile nete ramase dupa deducerea taxei asupra jocurilor la sistemele de pronosticuri sportive, organizate cu utilizarea competitiei sportive profesioniste respective, vor pierde si ligile profesioniste, la noi cel mai afectat sport fiind fotbalul. Daca federatiile sportive nu au obtinut prea multi bani din pronosticuri si pariuri, in schimb forul national de fotbal a primit anual in jur de 6 milioane de euro din astfel de surse.

COSR critica dezinteresul guvernantilor
Desi Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a fost doar lovit indirect de noua masura legislativa, sefii forului nostru olimpic s-au declarat indignati de saracirea MTS si a federatiilor. Octavian Morariu, presedintele COSR, nu stie cum de au fost cei de la MTS de acord cu aceasta lege. "Este extrem de grav ca se deschide o portita spre eliminarea veniturilor sportului din surse extrabugetare, intr-un moment in care sefii sportului au nevoie de imaginatie pentru a obtine bani prin tot felul de artificii din alte parti decat de la stat. COSR nu a fost informat despre aceasta masura legislativa si nu-mi imaginez cum sefii MTS au permis sa se intample asa ceva. Sper sa nu se materializeze si alte idei de aceeasi natura sau mai grave", a spus Morariu. "Este inadmisibil ce s-a intamplat.

Credeam ca, o data cu reinfiintarea MTS interesele sportului vor fi aparate la masa Guvernului, dar, din pacate, nu este nici pe departe asa. Este dovada certa ca, intr-un moment in care se afla in declin, nimeni nu se mai gandeste la sportul romanesc. Pe fondul acestui dezinteres general ne punem intrebarea daca vom mai avea in fata cui sustine proiectul nostru de revigorare a sportului", a spus si Ioan Dobrescu, secretar general al COSR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă