Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze in premiera cu exactitate cum apare sentimentul primitiv si instinctiv de frica. Aceasta emotie foarte puternica a fost localizata intr-o zona raionala a creierului denumita zona "creierului mammalian" (este vorba de activitatea celulelor cortextului cerebral, in ariile de asociatie ale lobului frontal temporal si parietal in hipocamp si nucleul amigdalian, o arie corticala situata in zona mediana a lobilor temporali). Anterior, neuro-biologii au demonstrat ca lobul temporal este centrul de coordonare fundamental pentru reactiile de teama.
Potrivit studiului, prezentat in "Journal of the Public Library of Science", aceasta structura, care face parte din sistemul limbic, este raspunzatoare de emotii, comportament si memoria pe termen lung. De altfel, se stie ca creierul uman, alcatuit din peste 10.000 milioane de neuroni microscopici sau celule nervoase, este centrul sentimentelor, emotiilor si dorintelor. Iar frica, un sentiment care functioneaza pe principiul pavlovian, este considerat un sistem defensiv care inglobeaza o multitudine de fobii, care pot evolua spre diverse tulburari anxioase, inclusiv tulburarea de stres post-traumatic. Frica este deseori asociata cu un sentiment de lipsa de control a situatiei.
Folosind tehnica scanarii activitatii cerebrale la sobolanii de laborator, cercetatorii de la Universitatea Washington au descoperit ca in zona nucleului amigdalian creierului, celulele nervoase codifica si decodifica mesajele care nasc sentimentul de frica. Anterior, oamenii de stiinta banuiau doar ca cele doua regiuni ale creierului, amygdala si hipocampul dorsal, sunt implicate in procesul de formare a amintirilor neplacute, care provoaca teama si frica. Dar, noul studiu dovedeste cu exactitate rolul hipocampului in transmiterea informatiilor prin excitarea nucleului amigdalian – a declarat Ilene Bernstein, profesor de psihologie la universitatea americana si seful echipei de cercetatori.
In cadrul experimentelor, specialistii au testat mai intai modul in care se manifesta sentimentul de aversiune, un comportament dobandit prin asociere si invatare (experienta directa), si au descoperit ca si acest tip de sentimente se formeaza tot in nucleul amigdalian. Noul studiu si-a propus sa localizeze zona in care se formeaza informatiile care provoaca senzatia de frica si in ce grad acestea sunt sau nu influentate si conditionate de anumiti stimuli. La teste au participat patru grupe de cobai, care au fost plasati in camere diferite timp de 30 de minute (trei dintre grupuri nu cunosteau incaperile respective). Cand grupul de "control" a fost plasat in camera, acestia au explorat-o si apoi au devenit inactivi, unii dintre ei adormind. In a doua zi de experimente, rozatoarele au adoptat un comportament temator, dupa ce au simtit ca "incaperea respectiva" a fost populata si de alti cobai inaintea vizitei lor. De mentionat ca in timpul testelor, la exact 26 de minute dupa ce au fost introdusi in camera, cercetatorii au simulat cateva socuri electrice pe sub podea pentru a stimula sentimentul de frica al cobailor si reactiile paroxistice la stimuli.
"Teama si aversiunea sunt doua reactii care apar de regula in acelasi mod, prin procesul de invatare sau de reflex conditionat. Explicatia consta in faptul ca sunt doua tipuri de reactii care se invata extrem de rapid din cauza ca sunt extrem de necesare suptavietuirii, cum ar fi evitarea unor locuri periculoase sau a mancarurilor toxice" – a precizat prof. Ilene Bernstein. Ea a mai spus ca, in general, oamenii sufera de diverse fobii din cauza unor experiente traumatizante din trecut sau doar din imaginatie (frica de sarpe sau de a merge pe o alee intunecata). Insa aceste fobii pot declansa anumite boli psihice greu de tratat, cum ar fi tulburarile anxioase, care pot fi tratate doar prin expuneri graduale la factorul de pericol care le-a declansat.
Conform specialistilor, frica este o reactie la o primejdie reala care poate duce la fobii, iar anxietatea reprezinta anticiparea unei primejdii iminente sau presupuse. Exista categorii de "frici" care pot fi catalogate drept universale, ele regasindu-se in toate epocile si la toate culturile, la majoritatea indivizilor. Frica se poate invata in trei moduri: experienta traumatizanta unica (accidentul de masina); experiente stresante repetate (mai multe zboruri cu avionul ceva mai agitate fara sa se fi petrecut o catastrofa) si efectul retroactiv.
Exista o serie de manifestari fizice ce insotesc senzatia de frica: accelerarea batailor inimii sau palpitatii; cresterea frecventei respiratiilor sau senzatia de disconfort toracic; transpiratii; greata sau disconfort abdominal; senzatia pierderii echilibrului, ameteli, vertij; tensiune musculara; parestezii (intepaturi) ale membrelor.
Principalele tipuri de fobii:
– Paraskavedekatriafobia – (frica de vineri 13)
– Arahnofobia (frica de paianjeni)
– Agorafobia (frica de spatii deschise, din care ar fi dificil de iesit sau in care ajutorul altei persoane ar fi greu de obtinut)
– Claustrofobia (frica de spatii inchise)
– Acrofobia (frica de inaltime)
– Aerofobia (frica de zbor)
– Sociofobia (frica de comunicare)
– Scopofobia (frica de a fi privit de oamenii din jur)
– Hematofobia (frica de sange)
– Pirofobia (frica de foc)
– Scotofobia (frica de intuneric)
– Tabofobia (frica de a nu fi bolnav)
– Tanatofobia (frica de moarte)
– Algofobia (frica de durere)
– Cinofobia (frica de caini)
– Astrafobia (frica de tunete si fulgere)
– Tripanofobia (frica de injectii)
– Misofobia (frica de bacterii sau murdarie)
– Nomofobia (frica de a uita telefonul acasa sau ca ti se descarca bateria)
– Amaxofobia (frica de a conduce o masina)
– Dromofobia (frica de a trece singur strada)
– Apifobia (frica de albine)
– Ranidafobia (frica de broaste)
– Bibliofobia (frica de carti)
– Xenofobia (frica de straini)
– Chemofobia (frica de substante artificiale)
– Potofobia (frica de bautura)
– Cronofobia (frica de trecere a timpului)
– Cremofobia (frica de singuratate)
– Demonofobia (frica de spirite)
– Dinofobia (frica de piscine)
– Entomofobia (frica de insecte)
– Erotofobia (frica de senzatiile erotice)
– Grafofobia (frica de a scrie)
– Hidrofobia (frica de apa)
– Iofobia (frica de otravuri)
– Levofobia (frica de obiecte situate in partea stanga a corpului)
– Mastigofobia (frica de bataie)
– Musofobia (frica de soareci)
– Necrofobia (frica de cadavre)
– Nosofobia (frica de a contracta o boala)
– Ofidiofobia (frica de serpi)
– Pteronofobia (frica de a fi gadilat cu pana)
– Tafofobia – (frica de a fi ingropat de viu)
– Panfobia – (frica de… tot)
– Gimnofobia – (frica de nuditate)
– Ergasiofobia – (frica de munca)
– Itifalofobia – (frica de erectie)
– Cromofobia – (frica de culori)
Vedete si fobiile acestora
Revistele si ziarele de can-can au tot scris despre diverse vedete si fobiile acestora. De pilda, Pamelei Anderson ii este frica de propria imagine, de aceea evita sa se uite in oglinda. Lui Johnny Depp ii este frica de sange. Starul ii este teama sa se taie sau sa mearga la doctor, propriul sange il sperie. O fobie mai putin (probabil) cunoscuta este a sotiei lui Brad Pitt, Angelina care se teme ca ar putea fi o mama rea pentru copiii sai. O alta "stea" hollywoodiana este Nicole Kidman care este ingrozita cand vede un fluture. Vedeta marturiseste ca aceasta fobie a aparut in Australia, cand era copil. Nu suporta sa fie inconjurata de fluturi. Mariah Carey nu se imbraca in rosu pentru ca nu suporta aceasta culoare, ii provoaca isterii. Astfel toti angajatorii ei trebuie sa se conduca dupa aceasta "regula".