» In mai a fost marcata a patra luna consecutiva de caderi din ce in ce mai abrupte in sectorul constructiilor, dupa o lunga perioada de cresteri spectaculoase din domeniu, care ne-au mentinut pe primele locuri in topul european de profil.
» Analistii imobiliari prevestesc prelungirea si acutizarea crizei in constructii cel putin pana in perioada septembrie-octombrie.
In luna mai, fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucarilor de constructie (serie bruta) a scazut cu 24,5%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Ritmul negativ de crestere din luna mai a fost aproape dublu fata de cel din luna aprilie, cand volumul lucrarilor de constructie a scazut cu 13,7%.
Criza a dat primele semne de inrautatire a situatiei din constructii in ianuarie, cand cresterile au fost nesemnificative. In februarie a fost inregistrat, pe fondul crizei economico-financiare, primul recul din constructii dupa o lunga perioada insumand 28 de luni de cresteri spectaculoase, care au plasat Romania in topul european de profil. In lunile care au urmat, declinul a fost evident, scaderile din constructii fiind tot mai accentuate.
"E inca dificil de apreciat cand se va opri acest declin din sectorul constructiilor. Probabil, cel mai grav, socul se va resimti undeva in toamna. Suportam acum consecintele neaplicarii la timpul potrivit a masurilor anticriza anuntate de guvernanti si faptul ca nu se asigura o relaxare fiscala de care sa beneficieze firmele", ne-a declarat Razvan Niculescu-Aron, prim-vicepresedinte al Patronatului Societatilor din Constructii.
Volumul lucrarilor de constructii, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate (serie ajustata), in luna mai 2009, comparativ cu luna aprilie 2009, a inregistrat o scadere cu 1,6%. Pe elemente de structura au avut loc scaderi la toate componentele, astfel: la lucrarile de reparatii capitale (-6,7%), la constructii noi (-3,1%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-0,1%).
Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile nerezidentiale (-7,6%) si la cladirile rezidentiale (-4,4%). O crestere cu 3,2% s-a inregistrat la constructiile ingineresti. "Varful crizei in constructii se va simti spre toamna. Atunci, vom asista la falimente mult mai multe decat in prezent si vor fi valuri de disponibilizari. Avem, intr-adevar, o problema daca in perioada actuala, cand trebuia sa avem un maximum de activitate in constructii, ne confruntam cu scaderi accentuate ale volumului lucrarilor de constructie", a precizat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
Raportat la perioada similara a anului trecut, in mai 2009, pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la toate componentele, astfel: la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-38,7%), la lucrarile de reparatii capitale (-37,0%) si la lucrarile de construc-tie noi (-17,0%), potrivit INS.
Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructie a scazut la constructiile ingineresti (-29,8%), la cladirile nerezidentiale (-25,0%) si la cladirile rezidentiale (-9,1%).