Procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat, în acest context, că Laura Codruţa Kovesi lucrează în cadrul legii, informează Mediafax.
Precizările lui Lazăr apar cu câteva ore înainte ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să anunțe decizia privind conducerea DNA.
„Trebuie să ştim că în acest context intern sensibil privind modificarea legilor justiţiei, privind apropierea de finalizare a unor dosare importante, care privesc persoane cu activitate publică, mai ales DNA, dar şi DIICOT sunt structuri expuse şi care sunt cele criticate, mai ales prin conducătorii lor. Nu există nici un fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului şef DNA, care lucrează în mod clar în cadrul legii. (…) Se presupune că noi lucrăm legal, iar judecătorul care vine şi verifică orice plângere făcută de cel în cauză este cel care are competenţa să decidă dacă proba este legal obţinută sau s-o înlăture din cadrul procesual penal. Aceasta nu trebuie s-o facă procurorul şef al Direcţiei sau procurorul şef de secţie sau procurorul general, să explice la fiecare caz în parte că probele au fost obţinute legal”, a declarat Augustin Lazăr la RFI.
Procurorul general al României a precizat că inculpaţii cu resurse, care sunt aproape de o sentinţă definitivă, îşi încearcă ultima şansă, criticând şi acuzând DNA.
„Noi putem să înţelegem şi emoţiile şi criticile aduse de persoanele care pretind că nu au avut parte de un proces echitabil, că s-au folosit probe care nu au fost obţinute în condiţiile legii, acestea sunt apărări pe care şi le fac toţi inculpaţii, dar observăm că inculpaţi cu resurse, persoane care au resurse materiale considerabile şi care sunt chemate să răspundă pentru faptele lor au capacitatea de a se exprima public prin show-uri tv, prin care doresc să producă o anumită emoţie şi să influenţeze oarecum pe cei care ar trebui să soluţioneze dosarele. Sunt dosare care se apropie de a fi judecate la prima instanţă, altele în apel şi vor rămâne hotărârile definitive. Ei îşi încearcă ultima şansă. Prin urmare, activitatea conducerii DNA-ului este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace, de aceea sunt şi foarte criticaţi”, a mai spus Lazăr.